Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Απελπισία για το νερό στην Ιεράπετρα: Αγρότες ζητούν άμεσες λύσεις για την λειψυδρία

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2025-02/fragma%20Mpramianwn.jpg.webp?itok=cc-_YEzI

Ζητούν απεγνωσμένα λύσεις στην έλλειψη αρδευτικού νερού 

Αν και ζητούν απεγνωσμένα λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης αρδευτικού νερού, η παρουσία των αγροτών στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου για έκτακτη Γενική Συνέλευση το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» δεν ήταν η αναμενόμενη.

Παρόλα αυτά η συνέλευση έγινε άτυπα και τοποθετήθηκαν κυρίως στο θέμα της λειψυδρίας όλοι οι τοπικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως και ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας ο οποίος συνεδριάζει την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου για να προτείνει στη Γενική Συνέλευση του την ερχόμενη εβδομάδα, το νέο κανονισμό άρδευσης  που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και περιορισμούς στην κατανάλωση του αρδευτικού νερού.

«Περίμενα να προκύψει μέσα από αυτή τη συνέλευση μια ολοκληρωμένη πρόταση για να δούμε πως θα κινηθούμε από τώρα και στο εξής. Πρέπει να βοηθηθεί η καλλιέργεια κηπευτικών και ελιάς, ώστε να δούμε πως θα βγάλουμε αυτή τη δύσκολη σαιζόν και να διερευνήσουμε, τις δυνατότητες που έχουμε να εξασφαλίσουμε και να αποθηκεύσουμε περισσότερο νερό», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας της Ομάδας Παραγωγών «Ανατολή».

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου και επικεφαλής δημοτικής Παράταξης κ. Γιάννης Γουλιδάκης, δήλωσε ότι δεν υπήρχε προετοιμασία για το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής.

«Δεν έχουν γίνει πράξη ακόμη προτάσεις και μελέτες που θα μπορούσαν να διασώσουν ποσότητες νερού που καταλήγουν στη θάλασσα. Φτάσαμε σήμερα να μιλούμε για μέτρα που πρέπει να ληφθούν  από όλους μας ώστε να υπάρξει μια ορθή  διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού που μας έχουν απομείνει. Θεωρώ ότι σαν Δήμος καθυστερήσαμε πάρα πολύ και αδικαιολόγητα να ζητήσουν να κυρυχτεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Γουλιδάκης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτάνης μας είπε ότι, «καλέσαμε τους αγρότες μας να τους ενημερώσουμε σε τι φάση βρισκόμαστε, τι προβλέψεις έχουμε για το επόμενο διάστημα  αλλά και να ακούσουμε τις προτάσεις όλων των αρμόδιων φορέων για τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει ώστε να κάνουν κάτι για να μπει λίγο νερό στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, ώστε να μην οδηγηθούμε στην καταστροφή λόγω ξηρασίας».


Ο δημοτικός σύμβουλος και  εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ κ.  Αργύρης Πανταζής, μας είπε ότι, «η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου γίνεται αφού έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ τα πράγματα. Περιμέναμε κάποιες προτάσεις για να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Εγώ προτείνω να δούμε αν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις παλιές γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ που υπάρχουν ανατολικά της Ιεράπετρας στην περιοχή των Λιβαδιών, όπου φαίνεται ότι υπάρχει πολύ νερό ακόμη».

Στο τέλος της Συνέλευσης προτείναμε στους διοργανωτές να ανασύρουν δυο ολοκληρωμένες μελέτες, που υπάρχουν στα συρτάρια της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου οι οποίες  ανατέθηκαν το 2010 από την τότε Νομαρχία και εκπονήθηκαν  γίνει από τον αείμνηστα λέκτορά του Μετσόβειου Πολυτεχνείου  Νίκο Μουτάφη και την ομάδα του   και παραδόθηκαν το 2015. Από τότε έχουν μείνει στα συρτάρια. Η πρώτη και πιο σημαντική είναι η μελέτη του «Διαφράγματος του Μύρτου» και η δεύτερη η μελέτη για κατασκευή μικρών προφραγμάτων  ανάσχεσης σε 5 μεγάλους χειμάρρους της Ιεράπετρας, ώστε να αποθηκεύεται το νερό πριν καταλήξει μετά από ισχυρές νεροποντές στη θάλασσα.

Το ρεπορτάζ της «ΝΚ» στις 14/10/2013

Κάνοντας μια αναδρομή στο ρεπορτάζ που κάναμε το 2013 λίγο πριν ολοκληρωθεί η μελέτη του «Διαφράγματος» στον Μυρτιανό ποταμό, ενημερώσαμε το σώμα της Γενικής Συνέλευσης και τους επικεφαλής των αρμόδιων φορέων, ώστε να πάρουν αυτή την ολοκληρωμένη μελέτη, να την πάνε αυτοπροσώπως στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα, που την είχε ζητήσει πρόσφατα όταν επισκέφτηκε την Ιεράπετρα, για να  χρηματοδοτήσει άμεσα την κατασκευή αυτού του σημαντικού έργου, που θα καλύψει το έλλειμα του αρδευτικού νερού σε περιόδους ξηρασίας.

«Ολοκληρώνεται» γράφαμε στη Νέα Κρήτη στις 14 Οκτωβρίου του 2013, «η έρευνα που έχει ανατεθεί από την αντιπεριφέρεια Λασιθίου, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών(τομέας Υδατικών πόρων και περιβάλλοντος) του Ε.Μ.Π. με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον πρώην λέκτορα της σχολής Νίκο Μουτάφη, αναφορικά με τη δυνατότητα κατασκευής διαφράγματος στην προσχωματική λεκάνη του Μυρτιανού ποταμού, προκειμένου να δημιουργηθεί μια υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης 2 εκ. κυβικών μέτρων νερού, το οποίο θα μπορούσε με άντληση να τροφοδοτήσει και να εμπλουτίσει τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών. Η έρευνα ξεκίνησε το 2010 και είχε προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.

«Ερευνούμε τη δυνατότητα να μπορούμε να αποθηκεύομε γύρω στα 2 εκατομ. κυβικά μέτρα νερού καλής ποιότητας, μέσα στα αμμοχάλικα της λεκάνης του ποταμού του Μύρτου, αξιοποιώντας τον υπόγειο ταμιευτήρα που υπάρχει και εμποδίζοντας με την κατασκευή υπόγειου διαφράγματος ύψους 40 περίπου μέτρων, το καλό νερό να φτάσει στη θάλασσα και το θαλασσινό νερό να εισχωρήσει στην υπόγεια δεξαμενή.

Το νερό που θα αποθηκεύεται στη δεξαμενή αυτή, από το έργο που ερευνούμε δεν θα δημιουργεί καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση, και θα μπορούμε με άντληση από γεωτρήσεις να το στέλνομε στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών'', μας είπε  τότε ο αείμνηστος συντονιστής της ομάδας των ερευνητών κ. Νίκος Μουτάφης, με τεράστια εμπειρία σε μελέτες αντίστοιχων έργων για λογαριασμό της ΔΕΗ.

«Προβλέπουμε την κατασκευή διαφραγματικού τοίχου ύψους 40 μέτρων με τη μέθοδο της ανάμιξης τσιμέντου και ντόπιου αμμοχάλικου που υπάρχει σε αφθονία στην κοίτη του ποταμού, με τον οποίο θα σφραγίσουμε τον υπόγειο ταμιευτήρα επιτυγχάνοντας να διατηρήσουμε την καλή ποιότητα του νερού αλλά και την ποσότητα αφού δεν θα έχουμε απώλειες ούτε από την εξάτμιση που συμβαίνει στους επιφανειακούς ταμιευτήρες.. Ανάλογα έργα έχουν γίνει από τη ΔΕΗ στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα, στο Φράγμα του Στράτου στον Αχελώο αλλά και στη Βέροια», μας είχε δηλώσει τότε ο κ. Μουτάφης.

Αυτά τα έργα είναι πρωτοποριακά για την Ελλάδα, ενώ επιλέγονται ως ιδανικές λύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αφρικανικής Ηπείρου όπου το νερό καλής ποιότητας είναι πάντα ζητούμενο.

Μετά το 1980 όταν ο γεωλόγος της τότε Νομαρχίας Λασιθίου κ. Στέφανος Καραχάλιος με τον επιβλέποντα μηχανικό της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιώργο Περάκη, διαπίστωναν ότι η προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου δεν είχε σταθερή παροχή νερού, σε αντίθεση με εκείνη του Καλαμαυκιανού ποταμού, και αναζήτησαν λύσεις στο πρόβλημα.

«Τα πλημμυρικά νερά σε περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων βλέπαμε ότι χάνονταν στη θάλασσα. Σκεφτήκαμε τότε, ότι η λύση θα ήταν δυο μικρά προφράγματα ανάσχεσης του νερού της βροχής, το οποίο μετά θα το οδηγούσαμε στο Φράγμα Μπραμιανών. Παράλληλα βλέπαμε σαν λύση και την κατασκευή του διαφραγματικού τοίχου στην προσχωματική λεκάνη του Μύρτου που έχει εμβαδόν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιοχή στην οποία όποτε μας δόθηκε η δυνατότητα κάναμε το 2001 και το 2008 επτά γεωτρήσεις στις οποίες βρήκαμε πολύ και καλό νερό. Από αυτές τις γεωτρήσεις, και από το Ψυχρό ,λύθηκε εν μέρει το πρόβλημα της ύδρευσης της Ιεράπετρας. Στο σχεδιασμό μας ήταν να πίνει νερό η Ιεράπετρα από αυτές τις πηγές και τις γεωτρήσεις της λεκάνης του Μύρτου και να μη χρησιμοποιείται αυτό το νερό που είναι καλύτερο από το εμφιαλωμένο, για άρδευση. Δεν σχεδιάζαμε βεβαίως να πίνει ο κόσμος από το υφάλμυρο νερό της Μαλαύρας, και να ποτίζει τις ελιές του με το καλό νερό των πηγών και των γεωτρήσεων. Με την κατασκευή του Φράγματος Αγίου Ιωάννου εκτιμώ ότι, θα λυθούν τα προβλήματα στην άρδευση αλλά και την ύδρευση της ευρύτερης Ιεράπετρας», μας λέει ο συνταξιούχος σήμερα γεωλόγος κ. Στέφανος Καραχάλιος.

 Πετάσης Νίκος

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας