Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

"Παγωνιά" στην αγορά ελαιολάδου - Άκαρπες οι εμπορικές πράξεις

 https://www.cretalive.gr/sites/default/files/styles/tw_main_image_840x473/public/2024-12/elaiolado_666.webp?itok=L8pIkeTP

Κατρακυλούν οι τιμές - Αγωνία για την επόμενη μέρα

 

Σε κλοιό... παγετού βρίσκεται η πολύπαθη αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη! Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλες οι εμπορικές πράξεις καταλήγουν άκαρπες... 

Σε αυτή τη φάση, η τιμή για το εξαιρετικό προϊόν έχει πέσει στα... τάρταρα, κάτω του κόστους παραγωγής, στα 4.30- 4.50 ευρώ το κιλό! 

Και βέβαια στα χωριά επικρατεί αναβρασμός και όλοι τηρούν στάση αναμονής.

 

Με δήλωσή του στο Cretalive, ο Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘEΑΣ, Μ. Χιλετζάκης, προτείνει με βάση το ηλεκτρονικό τιμολόγιο mydata, να υπάρξει συνεννόηση των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να λειτουργήσει ένας μηχανισμός και να έχουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην αγορά ελαιολάδου, μία ολοκληρωμένη εικόνα για το παραγόμενο προϊόν, την ποσότητα, το χρόνο και άλλα χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξήγησε: 

" Είναι γνωστό ότι τα ελαιοτριβεία εκδίδουν 3 παραστατικά παροχής υπηρεσιών. Το πρώτο έχει να κάνει με το παραγόμενο λάδι προς φύλαξη, το δεύτερο είναι για αυτό που παίρνει ο παραγωγός στο σπίτι και το τρίτο είναι για την πώληση. Αν θέλουν, όλα μπορούν να είναι γνωστά με όρους διαφάνειας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει  πρόσβαση στο διαθέσιμο λάδι και θα μπορεί ο κάθε παραγωγός να αποφασίσει για το τι θα κάνει...".

Αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Χιλετζάκης σημειώνει ότι η κατρακύλα της τιμής και το "πάγωμα" στην αγορά έχει βάση καθώς σε επίπεδο ΕΕ, έχει σχεδιαστεί μία λάθος πορεία και αντί η ΕΕ να στηρίξει τα προϊόντα των χωρών - μελών της, τα υποβιβάζει και τα αφήνει στα αζήτητα!

"Όπως έγινε με το λάδι. Γιατί η ΕΕ άφησε ανοιχτά τα σύνορα έως τις 31 /12 /2025 για αδασμολόγητα λάδια; Ήδη, στην Ευρώπη μπήκαν 30.000 τόνοι από την Τυνησία και άλλοι 10.000 τόνοι από Τουρκία. Αν αυτά δεν είχαν μπει μέσα, εμείς θα είχαμε πρόβλημα; Δεν θα είχαμε. Και τι κάνει ο κάθε έμπορος; Στην Ιταλία για παράδειγμα η τιμή παραγωγού μπορεί να φτάσει τα 9 ευρώ για να μη χαθεί τελείως η παραγωγή, αλλά η Ιταλία έχει σοβαρό πρόβλημα με περίπου 3 εκ ελαιόδεντρα σε εγκατάλειψη! Αντί  Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούν, για τα αμφίβολης ποιότητας φάρμακα και τα "παιχνίδια" σε εμπορία και τυποποίηση ελαιολάδου, αντί να κάτσουμε όλοι μαζί και να στηρίξουμε το προϊόν, βγάζουμε τα μάτια μας. Και τα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι οι τρίτες χώρες θα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα", τόνισε εμφατικά.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες συνεχίζονται. 

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, ο οποίος προκήρυξε διαγωνισμό για την Πέμπτη με σκοπό την πώληση ελαιολάδου 50 τόνων.

 Ελένη Μπουρμά

Πηγή : Cretalive

 

Συνολικες προβολες σελιδας