Το καίριο θέμα της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Σητείας είναι ζητούμενο, και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, για την τοπική κοινωνία. Αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα για τους πολίτες του απομακρυσμένου αυτού τόπου, για τους κατοίκους γειτονικών νησιών, όπως της Κάσου, κι ασφαλώς για τους επισκέπτες της περιοχής, στην διάρκεια όλου του έτους.
Οι συνθήκες οι οποίες επικράτησαν την προηγούμενη χρονιά για το Νοσοκομείο της Σητείας λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του δημιουργούν ένα αρνητικό πλαίσιο στην αρχή του νέου έτους. Όμως μεγαλύτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα υπάρχοντα στοιχεία για την συνέχεια, αφού, όπως επισημαίνεται, από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, αναμένονται αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις προσωπικού στην διάρκεια του έτους που διανύουμε. Αν λοιπόν δεν αντιμετωπιστούν με την δέουσα σοβαρότητα τα προβλήματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση θα χειροτερέψει, με αντίστοιχες επιπτώσεις για τους πολίτες και τον τόπο.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Έφη Φανουράκη μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ αναφέρθηκε στην διαμορφούμενη κατάσταση. Ευχήθηκε αρχικά σε όλους εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου, ένα δημιουργικό και ευτυχισμένο έτος με ειρήνη, ομόνοια, αγάπη, ευημερία και πάνω από όλα υγεία. «Δυστυχώς όσον αφορά τον τομέα των δημόσιων, ποιοτικών και δωρεάν παροχών και υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας, όπως και την σωστή στελέχωση του Νοσοκομείου Σητείας με ιατρικό προσωπικό, δεν αρκούν οι ευχές και η ελπίδα, γιατί ωραία η εικονική πραγματικότητα που έντεχνα παρουσιάζεται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά η αλήθεια είναι άλλη και δεν μπορεί να αγνοηθεί από εμάς που την βιώνουμε.
Ποια είναι λοιπόν η σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου Σητείας; Ο καινούριος χρόνος βρίσκει το Νοσοκομείο μας όσον αφορά το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις. Στην Παθολογική Κλινική η κατάσταση παραμένει ακριβώς η ίδια, δηλαδή 1 γιατρός που δικαιολογημένα απουσιάζει με πολύμηνη άδεια. Στην Παιδιατρική υπήρξε αποχώρηση του ενός γιατρού που εργαζόταν με καθεστώς απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Στη Χειρουργική υπήρξε αποχώρηση επικουρικού γιατρού και συνταξιοδοτήθηκε γιατρός με ειδικότητα γενικής ιατρικής. Οι αναισθησιολόγοι παραμένουν 2, οι καρδιολόγοι 2. Αναμένεται η αποχώρηση της μοναδικής ακτινολόγου και του μοναδικού οφθαλμιάτρου, όπως και του ενός εκ των τριών γιατρών του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Παρ’ όλα αυτά για το Νοσοκομείο Σητείας προβλέπεται μόνο μια θέση ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας στην επικείμενη προκήρυξη των 11 ιατρικών θέσεων για το Νομό Λασιθίου», σημείωσε.
Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, κι εκεί υπήρξαν αποχωρήσεις, είτε με την επιλογή της μη ανανέωσης της σύμβασης στο επικουρικό προσωπικό, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων στο μόνιμο προσωπικό και στο άμεσο μέλλον αναμένονται νέες συνταξιοδοτήσεις. Το καθεστώς της εργασιακής αβεβαιότητας και ομηρίας εξακολουθεί να υφίσταται για το 1/3 περίπου του προσωπικού, όπως εξακολουθεί και η άρνηση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίησή του».
Νέος χάρτης υγείας
«Και βέβαια, μείζον ζήτημα είναι και αυτό του νέου χάρτη υγείας, οι αναφορές για τον οποίο έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις κι έντονη ανησυχία για τον χώρο της υγείας. Ο νέος χάρτης υγείας, όπως κατά καιρούς εξαγγέλλεται, θεωρεί προφανώς τα περιφερειακά Νοσοκομεία πολυτέλεια, τους κατοίκους του Νομού Λασιθίου ευνοημένους με τα τέσσερα Νοσοκομεία τους, την κρατική χρηματοδότηση για τον τομέα της υγείας ένα περιττό έξοδο που θα πρέπει να μειώσει ακόμα περισσότερο και τους υγειονομικούς μίζερους και προφανώς αχάριστους, που δεν ικανοποιούνται με τα ωραία λόγια και τις αυξήσεις ψίχουλα!», πρόσθεσε.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας, για άλλη μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το Νοσοκομείο Σητείας και τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική διεκδίκηση για να έχει παρόν και μέλλον το Νοσοκομείο και ο τόπος.
«Ως εργαζόμενοι αλλά κυρίως ως πολίτες, δεν δεχόμαστε το Νοσοκομείο Σητείας να υπάρχει μόνο σαν τίτλος ή να μετατραπεί σε οτιδήποτε σχεδιάζει για αυτό η κυβέρνηση. Τονίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση είναι ο συνεχής αγώνας και οι διεκδικήσεις. Είναι προφανές ότι το πλάνο της κυβέρνησης για τον χώρο της δημόσιας υγείας διαφέρει από το δικό μας και τις ανάγκες μας.
Επίσης είναι βέβαιο ότι εάν δεν δοθούν πραγματικά και ουσιαστικά κίνητρα στους γιατρούς για να επιλέξουν τα δημόσια Νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας και των άγονων προβληματικών περιοχών, εάν δεν αυξηθούν οι χρηματικές απολαβές με βάση τις πραγματικές ανάγκες του σήμερα και εάν δεν υπάρξει άμεσα γενναία κρατική χρηματοδότηση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, το μέλλον της διαγράφεται δυσοίωνο, τουλάχιστον ως δωρεάν. Στο χέρι όλων μας είναι να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να αγωνιστούμε για τα καλύτερα», κατέληξε η κ. Φανουράκη.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή