Η συζήτηση και η προσπάθεια κατοίκων για την επανίδρυση του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού – μιας διοικητικής οντότητας που σήμερα είναι μοιρασμένη ανάμεσα στους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας –
παραμένει ενεργή εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής έχουν εκφράσει επανειλημμένα το αίτημα για επανίδρυση ενός αυτόνομου Δήμου και στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας αναμένεται μια πρώτη απόφαση.Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της «Ομάδας Ενότητας και Επανίδρυσης Δήμου Μακρύ Γιαλού», κ. Μπάμπης Παπαδάκης, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για τις τελευταίες κινήσεις της ομάδας,
Ο διαρκής αγώνας για την επανίδρυση
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η προσπάθεια επανίδρυσης έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έχοντας πίσω της πλέον 13 χρόνια διάφορων ενεργειών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι όλα τα πολιτικά κόμματα – μικρά και μεγάλα – έχουν ενημερωθεί με ειδικό φάκελο που περιλαμβάνει οικονομικά και διοικητικά στοιχεία, αποδεικνύοντας, κατά την εκτίμησή του, πως ο Μακρύ Γιαλός θα μπορούσε να σταθεί ξανά ως αυτόνομος δήμος.
Η Ομάδα, όπως υποστήριξε, έχει πλέον επίσημη νομική μορφή: διαθέτει καταστατικό αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο και αιρετό προεδρείο. Με αυτόν τον τρόπο, τα μέλη της θέλουν να καταδείξουν τη σοβαρότητα και τη συλλογική βάση του αιτήματός τους, ώστε να μη χαρακτηρίζονται «απλοί κάτοικοι που φωνάζουν», αλλά οργανωμένοι εκπρόσωποι μιας μεγάλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας.
Το αίτημα για επίσημη στήριξη από τους δύο δήμους
Με κεντρικό στόχο τη δημιουργία πολιτικής πίεσης από τα κάτω, η Ομάδα επιδιώκει να λάβει θετικές αποφάσεις στήριξης της επανίδρυσης από τα Δημοτικά Συμβούλια Ιεράπετρας και Σητείας. Αυτό θα συμβεί σήμερα στην Ιεράπετρας και πρόκειται για μια ουσιαστικά γνωμοδοτική απόφαση, καθώς η τελική ευθύνη για διοικητικές αλλαγές ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης, για τους κατοίκους έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία η στάση των Δημοτικών Συμβουλίων, αφού μια δήλωση υποστήριξης ή έστω μια απόφαση «μη αντίρρησης» μπορεί να συνδράμει στην πίεση προς το κεντρικό κράτος.
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στο Δήμο Σητείας, όπου επίσης ζητείται ραντεβού με το δήμαρχο και κατάθεση θέσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Παπαδάκης σχολίασε όμως ότι, ενώ στο Δήμο Ιεράπετρας κατάφεραν να κλείσουν συνάντηση σχετικά γρήγορα, στο Δήμο Σητείας αναμένουν εδώ και τρεις μήνες μια αντίστοιχη συνάντηση.
Η στάση του Δήμου Ιεράπετρας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του κ. Παπαδάκη σχετικά με τη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Ιεράπετρας, Μανώλη Φραγκούλη. Όπως προκύπτει από την αφήγησή του, η υποδοχή στο Δήμο Ιεράπετρας έγινε μόλις σε 15 ημέρες από την υποβολή του αιτήματος, γεγονός που ο κ. Παπαδάκης ερμηνεύει ως «απόδειξη ότι ο Δήμαρχος Ιεράπετρας σέβεται και δέχεται να ακούσει τους πολίτες και τα αιτήματά τους».
Αναφερόμενος στη στάση του κ. Φραγκούλη, τόνισε πως ο Δήμαρχος Ιεράπετρας δεν έδειξε διάθεση να «σταθεί εμπόδιο» σε μια πιθανή επανίδρυση, αλλά αντιθέτως αναγνώρισε ότι ο Μακρύ Γιαλός αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις μετά τη διχοτόμησή του.
Παρόλο που το αίτημα για επανίδρυση συνεπάγεται ότι η Ιεράπετρα θα «χάσει» το τμήμα αυτό της διοικητικής της έκτασης, ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε πως η καθολική επιθυμία των κατοίκων του Μακρύ Γιαλού είναι ο παράγοντας που βάζει σε δεύτερη μοίρα πολιτικές ή άλλες σκέψεις. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας έδειξε κατανόηση στο πρόβλημα και δήλωσε ότι εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει σε αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη, ο ίδιος δεν προτίθεται να σταθεί εμπόδιο.
«Θα αποδείξουμε ότι ο Δήμος είναι βιώσιμος»
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα που ακούγονται κατά καιρούς κατά της επανίδρυσης είναι η ανησυχία για τη βιωσιμότητα ενός νέου – μικρότερου – δήμου. Ο κ. Παπαδάκης απάντησε ξεκάθαρα ότι στον φάκελο που έχουν συντάξει, υπάρχουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τόσο από την εποχή που ο Μακρύ Γιαλός ήταν ενιαίος δήμος, όσο και από τη μετέπειτα περίοδο της διχοτόμησης. Η σύγκριση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, καταδεικνύει ότι οι αναπτυξιακοί δείκτες τότε ήταν καλύτεροι και η δημοσιονομική κατάσταση «πλεονασματική». Πιστεύει δε ότι, όπως συνέβη με τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη το 2019 (πρόγραμμα «Κλεισθένης»), έτσι και τώρα, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ιδρύσει νέους δήμους, θα παράσχει και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία (προγραμματισμό προσλήψεων, μετατάξεις, οικονομικές ενισχύσεις κ.λπ.) ώστε αυτοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Τα προβλήματα της διχοτόμησης
Μεγάλα έργα όπως ο βιολογικός καθαρισμός, το φράγμα του Ελληνικού ή το πολυιατρείο της περιοχής, συναντούν συχνά πολύπλοκες διαδικασίες, καθώς η διοικητική ευθύνη είναι μοιρασμένη. Επιπλέον, πολεοδομικές υποθέσεις, σχέδια πόλης και αδειοδοτήσεις για οικοδομικές εργασίες δυσκολεύονται όταν τα όρια των δύο δήμων τέμνονται με τρόπο που καθιστά απαιτητές «διαδημοτικές συνεννοήσεις». Κατά τον κ. Παπαδάκη, ένας ενιαίος Δήμος Μακρύ Γιαλού θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει αρκετά από αυτά τα κρίσιμα έργα νωρίτερα, εφόσον οι πόροι, οι διαδικασίες και οι αρμοδιότητες θα ήταν συγκεντρωμένες σε μία μόνο αυτοδιοικητική αρχή.
Συνεχίζοντας προς το Δήμο Σητείας και… την κεντρική διοίκηση
Η Ομάδα Ενότητας και Επανίδρυσης σκοπεύει, αμέσως μετά την εκκρεμή συνάντηση με το Δήμαρχο Σητείας, κ. Γιώργο Ζερβάκη, να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της και τα έγγραφα που έχει συλλέξει. Ο κ. Παπαδάκης δηλώνει ότι θα επιδιωχθεί εκ νέου επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας ενόψει των επόμενων εκλογών. Στόχος τους, όπως ανέφερε, είναι «να μην αφήσουμε το θέμα να ξεθωριάσει, με συνεχή επιχειρήματα και προσέγγιση όλων των θεσμικών φορέων».
Η υπόθεση της επανίδρυσης του Δήμου Μακρύ Γιαλού παραμένει ανοιχτή, με τους κατοίκους να εκφράζουν έντονα τον προβληματισμό τους για τη λειτουργία ενός διχοτομημένου διοικητικού σχήματος. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδάκης μεταφέρει την πεποίθηση ότι τόσο ο Δήμαρχος Ιεράπετρας όσο και μεγάλο μέρος των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν πια αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί η σημερινή κατάσταση. Το αν η κυβέρνηση θα δώσει την αναμενόμενη λύση, παραμένει ωστόσο αβέβαιο. Ο αγώνας, όπως επισημαίνει ο ίδιος, θα συνεχιστεί «μέχρι να γίνει πράξη αυτό που μας υποσχέθηκαν πολλοί, αλλά καμία κυβέρνηση δεν υλοποίησε ως τώρα: η ευημερία των τοπικών κοινωνιών να μετατραπεί από σύνθημα σε ουσιαστική πολιτική πράξη».
Πηγή : Ράδιο Λασίθι