Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Πρόταση-εισήγηση του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν.Κ.Υ. Σητείας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/03/nos-sht.jpg

Πρόταση-εισήγηση του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν.Κ.Υ. Σητείας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τη συζήτηση-ενημέρωση-προγραμματισμός δράσεων σχετικά με τη δυσμενή κατάσταση του Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας:

 

Με αφορμή τη συζήτηση για τη δυσμενή κατάσταση την οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Σητείας, συνέπεια της υποστελέχωσης του και την ανησυχία ενόψει σχεδιασμού του νέου υγειονομικού χάρτη θα θέλαμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  1. Το μέλλον του Νοσοκομείου Σητείας διαγράφεται επιεικώς αβέβαιο καθώς το ιατρικό προσωπικό του σε βασικές ειδικότητες έχει μειωθεί επικίνδυνα και δυστυχώς θα συνεχίσει να μειώνεται, κυρίως λόγω της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής η οποία οδηγεί ξεκάθαρα στην αποδυνάμωση και την εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ.
  2. Στην παρούσα φάση το μόνιμο ιατρικό προσωπικό των δυσλειτουργούντων τμημάτων του Νοσοκομείου Σητείας αριθμεί ακολούθως: Παθολογικό: 1. Παιδιατρικό: 1. Ακτινοδιαγνωστικό: 1. Αναισθησιολογικό: 1. Καρδιολογικό: 2. Ο αριθμός αυτός σημαίνει αυτόματα τη μη κάλυψη των εφημεριών, τη μη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη μη δυνατότητα νοσηλείας ασθενών, την αδυναμία αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών και τη δυσχερή λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων (μαιευτικό, χειρουργικό, ορθοπεδικό).
  3. Οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικό προσωπικό, προσωπικό με Σ.Ο.Χ. και με προγράμματα απασχόλησης Ο.Α.Ε.Δ.) αριθμούν πολύ περισσότερο από το 1/3 του νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού ενώ μερίδα του μόνιμου προσωπικού οδεύει προς συνταξιοδότηση
  4. Οι εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι θα αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων από το 2025 με την εφαρμογή του συστήματος DRG παντού και ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση το έργο που θα παράγουν, σημαίνει αυτόματα τον οικονομικό στραγγαλισμό του Νοσοκομείου Σητείας, εφόσον είναι αδύνατο να παραχθεί έργο χωρίς το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό.
  5. Οι διαρκείς κινητοποιήσεις υγειονομικών και πολιτών σε ολόκληρη την Ελλάδα, για την ανάδειξη των ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων στο χώρο της δημόσιας και δωρεάν υγείας, αντικατοπτρίζουν την αγανάκτηση και τη μη ανοχή στην κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. και λειτουργούν σαν μοχλός πίεσης της κυβέρνησης. Η βοήθεια του Δήμου μπορεί να αποβεί πολύτιμη ως προς την κατεύθυνση αυτή, με τη συμμετοχή και τη συμβολή στην οργάνωση νέων μαζικών συγκεντρώσεων της τοπικής κοινωνίας αλλά και παγκρήτια, για τη διεκδίκηση πλήρως στελεχωμένων και λειτουργικών Νοσοκομείων.
  6. Επιπρόσθετα ο Δήμος Σητείας μπορεί να συμβάλει θέτοντας την αναγκαιότητα αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της υγείας ως ζήτημα κεντρικής διεκδίκησης για την τοπική κοινωνία σε κάθε επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες ώστε οι πολίτες της Σητείας και όχι μόνο, να λαμβάνουν ποιοτικές, δωρεάν, πλήρεις και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας στην πόλη τους.

Τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν.Κ.Υ. Σητείας τα οποία καταθέτουμε και αιτούμαστε για την από κοινού διεκδίκηση ώστε να δημιουργηθεί κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζόμενων στο Ε.Σ.Υ. είναι τα ακόλουθα:

  1. Άμεση και ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων τουλάχιστον στις βασικές ειδικότητες πρώτης γραμμής
  2. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών του Ε.Σ.Υ. με την επαναφορά στα επίπεδα προ μνημονίων και θεσμοθέτηση κινήτρων
  3. Επιπλέον μισθολογικά και όχι μόνο κίνητρα για τους ιατρός του Ε.Σ.Υ. που επιλέγουν Ά Άγονες και Προβληματικές Περιοχές
  4. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζόμενων στο Ε.Σ.Υ.-ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά.
  5. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  6. Σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας
  7. Συνέχιση του αγώνα και των κινητοποιήσεων μέχρι την επίτευξη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ε.Σ.Υ. χωρίς καμία πληρωμή από τους ασθενείς, πλήρως στελεχωμένου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

 

Εκ του Δ.Σ

Η Πρόεδρος                                                                                   Η Γεν. Γραμματέας

Φανουράκη-Σταυρακάκη Ευφροσύνη                        Φανουράκη-Σταυρακάκη Μαρία

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας