Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ο Δήμαρχος Σητείας χαιρέτησε την εκδήλωση για την παρουσίαση του Συλλογικού Τόμου “Η φύση των πραμάτω: Από τη γένεση στη διάχυση και την πρόσληψη του Ερωτόκριτου”

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/10/x-zer.jpg

Ο Δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης παρεβρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση που πραγματοποίηθηκε την Τρίτη το βράδυ 1 Οκτωβρίου στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων – Αναγνωστήριο Μπενακείου στο πρώην Καπνεργοστάσιο , για την παρουσίαση του Συλλογικού Τόμου “Η φύση των πραμάτω: Από τη γένεση στη διάχυση και την πρόσληψη του Ερωτόκριτου”, του Στέφανου Κακλαμάνη:
 
“Ιδιαίτερη και μεγάλη τιμή για τον Δήμο Σητείας αποτελεί η παρουσία μας σήμερα εδώ, μετά από πρόσκληση της Βουλής των Ελλήνων και της Στέγης ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, στην εκδήλωση για την παρουσίαση των Πρακτικών του Γ’ Διεθνούς Συνεδρίου «Η φύση των πραμάτω: Από τη γένεση στη διάχυση και την πρόσληψη του Ερωτόκριτου».
Η Σητεία η αγαπημένη πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου αδιάκοπα τραγουδά και γιορτάζει τον υπέρτατο ύμνο της αγάπης του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και με τον τρόπο αυτό, με οδηγό τον μεγάλο εμπνευστή, το μαγικό ποιητικό ταξίδι 4 αιώνων συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πάντα.
Ευθύνη και προτεραιότητα μας, να διατηρήσουμε αναλλοίωτη αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, να την διαδώσουμε και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.
Το λυρικό αφηγηματικό ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου αποτελεί αντικείμενο διαρκούς έρευνας για την πανεπιστημιακή κοινότητα και προκαλεί τους λόγιους μελετητές στη συγγραφή εκατοντάδων θεματικών αναφορών. Την ίδια στιγμή με το ίδιο ακριβώς ενδιαφέρον το έργο του μεγάλου Σητειακού ποιητή συντροφεύει τη λαϊκή έκφραση σε όλες της τις εκφάνσεις, ανυψώνοντας έτσι με τον ίδιο τρόπο, σε επίπεδο τέχνης, αυτό το αριστούργημα.
Ο Αδαμάντιος Κοραής ονόμασε τον ποιητή του Ερωτόκριτου “Όμηρο της δημώδους ποιήσεως”, ενώ από τη μελέτη του επηρεάστηκε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και ανέδειξε το έργο του κατατάσσοντας το στους θησαυρούς της εθνικής κληρονομιάς. Ο Γιώργος Σεφέρης στο γνωστό του δοκίμιο για τον Ερωτόκριτο σημειώνει τις αρετές αυτού του έργου: «έλλειψη ρητορείας, περιγραφή της λεπτομέρειας, κυριαρχία στη γλώσσα και τον ρυθμό της».
Υπερήφανοι εμείς που ο τόπος μας απετέλεσε έμπνευση για τον Βιτσέντζο Κορνάρο στη συγγραφή αυτού του μοναδικού αναγεννησιακού, επικού, ποιητικού έργου το οποίο αναγνωρίζεται ως μια δημιουργία σταθμός στα χρόνια της ευρωπαϊκής αναγέννησης και κυκλοφορεί σε αναρίθμητες εκδόσεις.
Υπερήφανος όμως και αυτός για την καταγωγή του ο οποίος στους τελευταίους στοίχους του έργου του μας παρουσιάζεται:
K’ εγώ δε θέ’ να κουρφευτώ, κι αγνώριστο να μ’ έχουν,
μα θέλω να φανερωθώ, όλοι να με κατέχουν.
BITΣENTZOΣ είν’ ο Ποιητής, και στη Γενιάν KOPNAPOΣ,
που να βρεθεί ακριμάτιστος, σα θα τον πάρει ο Xάρος.
Στη Στείανεγεννήθηκε, στη Στείανενεθράφη,
εκεί ήκαμε κ’ εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει.
Στο Kάστρονεπαντρεύθηκε, σαν αρμηνεύγει η Φύση,
το τέλος του έχει να γενεί, όπου ο Θεός ορίσει.
 
Ευχαριστούμε θερμά για την πρωτοβουλία την Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και ιδιαίτερα τον καθηγητή Στέφανο Κακλαμάνη για την διοργάνωση και επιμέλεια του Γ’ Διεθνούς Συνεδρίου αφιέρωμα στο Βιτσέντζο Κορνάρο”.
 
Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας