Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος – Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία έκδοσης αδειών

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2022/10/x-kynhgos-scaled-1.webp

Ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος για το κυνηγετικό έτος 2024 -2025. Στην Υπουργική Απόφαση περιγράφονται αναλυτικά τα επιτρεπόμενα είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγιού καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός κατά την ημερήσια έξοδο του.

Σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση θήρας καθορίζεται διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου από τις 20 Αυγούστου έως τις 28 Φεβρουαρίου για τα περισσότερα θηράματα. Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας κ. Μανόλης Λιλιμπάκης αναφέρθηκε αρχικά στην έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τα πουλιά.

 

Τα πουλιά

«Το κυνήγι», δήλωσε, «γίνεται σε ό,τι αφορά την περιοχή του Δήμου Σητείας στις δύο καθορισμένες ζώνες διαβατικών πουλιών, η μία στον Ξερόκαμπο και η άλλη στο Γούδουρα. Οι κυνηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία. Εφιστούμε την προσοχή στους κυνηγούς για τυχόν παρατυπίες ή παρανομίες. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο θήραμα και στο περιβάλλον. Ασφαλώς απαιτείται προσοχή σε ό,τι αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα, όπως οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, οικισμούς κλπ για την αποφυγή ατυχημάτων.

 

Οι λαγοί

Παράλληλα ξεκινάει και το κυνήγι του λαγού στις 15 Σεπτεμβρίου, που φέτος είναι ημέρα Κυριακή. Επαναλαμβάνω, πρέπει όλοι μας, όλα τα μέλη μας να εφαρμόζουμε την νομοθεσία, τους όρους κυνηγίου και να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Επισημαίνουμε σε ό,τι αφορά τον αριθμό θηράματος, είναι η κάρπωση ενός λαγού ανά έξοδο».

 

Οι άδειες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία έκδοσης αδειών, με τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας να προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία του σωματείου για το σκοπό αυτό.

Αναλυτικά το χρηματικό ποσό της Τοπικής Άδειας Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2024-2025 αναλύεται ως εξής: 1.Υπέρ Υπουργείου Περιβάλλοντος (Τέλη αδείας) 10 € (Τοπική). 2 )Υπέρ Δ.Ο.Υ. 19,66 €. 3) Υπέρ Α Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων 25 € 4)Υπέρ Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας 54 €. 5) Υπέρ Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας 59. 6) Ασφαλιστική κάλυψη μελών -κυνηγών 1,20 € και τραπεζών- γραφική ύλη 1,14 €.

Η τιμή της Περιφερειακής Άδειας Θήρας είναι 190 επειδή τα τέλη είναι 30 € και της Γενικής Άδειας Θήρας είναι 220, επειδή τα τέλη είναι 60 € (η διαφορά του ποσού των αδειών αυτών σε σχέση με την τοπική καταβάλλεται στο δημόσιο).

Από τα έσοδα αυτά, όπως αναφέρεται, ο Κυνηγετικός Σύλλογος πληρώνει: Μισθούς κι ΕΦΚΑ 2 Θηροφυλάκων και 1 γραμματέα, συντηρεί το εκτροφείο Πέρδικας, λαγού, συντηρεί και διατηρεί όχημα (βενζίνη, σέρβις), προμήθειες τραπεζών και λοιπά πάγια έξοδα όπως ΔΕΥΑΣ, ΔΕΗ, τηλεφωνικά κλπ.

«Φέτος υπάρχει μία αύξηση 10 ευρώ στην Άδεια -εκ των οποίων 3 στην Ομοσπονδία και 7 στο κράτος μέσω της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σητείας και στην γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας δεν ψήφισε υπέρ της αύξησης των 3 ευρώ ούτε συμφωνεί με την αύξηση των 7 ευρώ για το κράτος. Το έχουμε δηλώσει και δημόσια, δεν συμφωνούμε με την αύξηση των 10 ευρώ. Οφείλουμε να σεβαστούμε ωστόσο τις αποφάσεις αυτές. Δυστυχώς το ποσό αυτό επωμίζεται ο κάθε κυνηγός. Πριν λίγα χρόνια είχε τεθεί μία αύξηση 2 ευρώ στην Ομοσπονδία την οποία ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σητείας απορρόφησε και κάλυψε, δεν προστέθηκε στην άδεια του κυνηγού. Τώρα όμως το ποσό των 10 ευρώ αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο ποσό, όταν μιλάμε για περίπου 1.000 άδειες, της τάξης των 10.000 ευρώ που είναι πολύ δύσκολο να επωμιστεί ο Σύλλογος», ανέφερε ο κ. Λιλιμπάκης.

 

Επισημάνσεις

Η ροή της όλης διαδικασίας είναι ως τώρα ικανοποιητική. Οι κυνηγοί προσέρχονται και εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία.

«Παροτρύνουμε να μέλη μας να προσέλθουν σύντομα και να μην περιμένουν τις δύο τελευταίες ημέρες πριν την έναρξη του κυνηγίου να εκδώσουν την άδεια τους.

Να υπενθυμίσω ότι η παραμονή της έναρξης κυνηγίου του λαγού είναι ημέρα Σάββατο, που σημαίνει ότι υπηρεσίες, τράπεζες είναι κλειστές και μπορεί να υπάρξουν προβλήματα που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν. Εμείς βοηθάμε όσο μπορούμε αναφορικά με την έκδοση παραβόλων κλπ με την πολύτιμη συνδρομή της γραμματείας του Συλλόγου μας, ωστόσο ενδεχομένως να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα την παραμονή που είναι ημέρα Σάββατο και να μείνουν κάποιοι κυνηγοί χωρίς έκδοση άδειας.

Συν τις άλλοις η ασφάλιση των κυνηγών ισχύει από την επόμενη ημέρα στις 12 το μεσημέρι, από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας. Οπότε είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην τρέχουμε όλοι την τελευταία στιγμή», κατέληξε ο κ. Λιλιμπάκης κι ευχήθηκε σε όλους καλή κυνηγετική σεζόν.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας