Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ του Μιχάλη Εμμ. Αγγελάκη Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

 

Στην πρόσφατη συνάντησή μας, ο παιδιόθεν αδιαλείπτως, οικογενειακός φίλος Μιχάλης Αγγελάκης μου αφιέρωσε τα νέα του βιβλία:

Α)       Ο Αρχιεπίσκοπος Μαδάβων

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ

& Αρχιμανδρίτης

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ

Έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην οποία ο συγγραφέας, ο επίμονος και υπομονετικός Μιχάλης, αναφέρει πληθώρα λεπτομερών ιερατικών και εκκλησιαστικών στοιχείων. Των χριστιανικών περιοχών στις οποίες ιερούργησαν οι Αρχιεπίσκοπος (θείος) και αρχιμανδρίτης (ανηψιός) μακαριστοί Κορνήλιος και Νάρκισσος Γιακουμάκης.

Με γενέτειρά τους την ιερομάνα Ζήρο Σητείας. Συγχωριανοί και εξ αίματος συγγενείς με τον εθνοϊερομάρτυρα Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Αρχατζικάκη του οποίου ως ημέρα μνήμης, από το Πατριαρχείο μας, καθιερώθηκε από το 2021 η 28η Αυγούστου. Ημέρα κατά την οποία το 1922, στην Καταστροφή της Σμύρνης, ο σεπτός ιεράρχης κατακρεουργήθηκε, κατά τον πλέον απεχθή τρόπο, από τον όχλο του Κεμάλ.

Όπως ακριβώς ο εθνοϊερομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος.

Με τον μαρτυρικό του θάνατο, ο ανηψιός του Κορνηλίου Γιακουμάκη, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αρχατζικάκης, απόπλυνε το προπατορικό αμάρτημα (18ος αιω.) του Ζηριώτη παπα-Φραγκιά. Όταν με δόλιο τρόπο εγκλώβισε τους ηρωικούς Σκαλιώτες εντός της εκκλησίας της Αγ. Παρασκευής. Εκδικητικά να τους εξοντώσουν, πλην ενός, οι ειδοποιημένοι για τον εκκλησιασμό των Σκαλιωτών Τούρκοι κατακτητές.

Έκτοτε, ανελλιπώς, η ιερομάνα Ζήρτος έχει γεννήσει σειρά διακεκριμένων ιερέων, με εξάρχουσα μορφή, εκείνη του εθνοϊερομάρτυρα Ιακώβου Αρχατζικάκη.

Η ιστορική ανάδειξη του οποίου οφείλει τα μέγιστα στον Μιχάλη Αγγελάκη. Υπενθυμίζοντας και την προ 4ετίας ιδιαίτερη έκδοση «Εθνοϊερομάρτυρας-Αρχιμανδρίτης ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΑΤΖΙΚΑΚΗΣ».

Περίληψη δε αυτού του βιβλίου, εμβληματικά καταχωρήθηκε στο μεγαλόσχημο λεύκωμα.

 

Β)        ΣΜΥΡΝΗ – «Ούτε είδες ούτε θα μεταδείς

ένα τέτοιο θάμα»

έκδοση του «ΜΕΛΑΘΡΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 8 διακεκριμένοι συγγραφείς. Εκείνη του Μιχάλη να καταλαμβάνει (σελ. 119-146) τις περισσότερες σελίδες, λόγω του ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος του θέματος.

Η πολυτελής αυτή έκδοση σίγουρα θα καλοταξιδέψει στα πέρατα του Ελληνικού Χριστιανισμού, καθιστώντας γνωστή την ιεροκατάταξη του εκ Ζήρου Σητείας εθνοϊερομάρτυρος Ιακώβου Αρχατζικάκη στο πάνθεον των μαρτύρων της Ελληνικής Χριστιανικής Ορθοδοξίας.

Κι εμείς οι Μικρασιαάτες πολλά οφείλουμε στον Μιχάλη Αγγελάκη.

Και όλοι μας του ευχόμαστε να είναι πάντα γερός – όρθιος και άξιος.

 

Γιώργος Αλεβίζος

05 Σεπτ. 2024

 

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας