Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακοίνωση για το κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σητείας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σητείας «Ο Μύσων» στην κινητοποίηση την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 10πμ στην Κεντρική Πλατεία της Σητείας.

 https://i0.wp.com/104fm.gr/cms/wp-content/uploads/OGE1-2.jpg?w=446&ssl=1

Η Ομάδα Γυναικών Σητείας, μέλος της Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που συντονίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί, με αιχμή τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία που προωθεί μαζικά για άλλη μια φορά το υπουργείο σε όλη την Ελλάδα.

Με αποφάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Σητείας για καθολική συμμετοχή στην αποχή και τις στάσεις εργασίας των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, τα παιδιά απέχουν από τις τάξεις για δεύτερη εβδομάδα διεκδικώντας τα αυτονόητα – την ισότιμη εκπαίδευση όλων των παιδιών. Στέκονται μία «γροθιά» απέναντι σε εκβιασμούς και διασπαστικά σχόλια από το υπουργείο Παιδείας έως την Α’θμιας Λασιθίου και στις διορθώσεις-εμπαιγμούς που γίνονται κάτω από την συνεχόμενη πίεση αυτών των αγώνων.

Ο λαός της Σητείας γίνεται μάρτυρας σε μία ξεδιάντροπα αντιεκπαιδευτική πολιτική που ξεκίνησε πριν καλά-καλά χτυπήσει το 1ο κουδούνι με τον αποκλεισμό πολλών παιδιών από τα δημόσια νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Το «σίριαλ» συνεχίζεται με την σαρδελοποίηση των παιδιών – στα πλαίσια του δήθεν εκσυγχρονισμού – συγχωνεύοντας πάνω από 1500 τμήματα πανελλαδικά στα σχολεία της Α’θμιας (10 μόνο στην πόλη μας!) και με συγχωνεύσεις σε τμήματα πληροφορικής και τεχνολογίας των σχολείων της Β’βάθμιας (με 21 μαθητές) σε αίθουσες που οριακά πληρούν τις προδιαγραφές και προκαλούν ακόμη και ζητήματα ασφαλείας και υγιεινής. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον περιορισμό των παράλληλων στηρίξεων σε μαθητές που χρήζουν ειδικής στήριξης, ακόμη και για μαθητές με διαφορετικές διαγνώσεις και ειδικές μαθησιακές ανάγκες, παραβαίνοντας το νόμο και τοποθετώντας περισσότερους από έναν μαθητές στο ίδιο τμήμα με μόνο έναν επιβλέποντα εκπαιδευτικό ανά τμήμα, ενώ είναι τεράστια τα κενά σε σχολικούς νοσηλευτές (20 τμήματα στο Λασιθι).

Για άλλη μια χρονιά δεν υπάρχει στήριξη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες με κτίρια ακατάλληλα έως και επικίνδυνα, με ελλείψεις προσωπικού, προσωπικό που αποτελείται κυρίως από αναπληρωτές. Συγκεκριμένα, στο ειδικό δημοτικό σχολείο Σητείας, δεν έχουν ιδρυθεί οργανικές θέσεις σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό που λειτουργεί με ελλείψεις, με περιοδεύοντες ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές στον νομό, ενώ δεν έχουν προσληφθεί σχολικοί νοσηλευτές.

Να σημειωθεί ότι, ανακοινώθηκε η απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικών και της Σ.Ε.Α.ΑΝ. για πανελλαδική κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή αυτό το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη στην Αθήνα στις 12μ, έξω από το Υπουργείο Παιδείας, προτάσσοντας το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και την αποκατάσταση.

Δεν ανεχόμαστε:

  • να τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας
  • να διώκονται και να στοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων
  • να μπαίνουν όλα στη λογική του κόστους-οφέλους και οι ζωές των παιδιών και των οικογενειών μας να μην γίνονται έρμαια αυτής της πολιτικής.

Απαιτούμε να μην πραγματοποιηθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων που στοιβάζουν τα παιδιά μας σε αίθουσες 25-27 μαθητές, υποβαθμίζοντας το παιδαγωγικό έργο, σε σχολεία ασυντήρητα, χωρίς ελέγχους για την αντισεισμική θωράκιση, χωρίς μέτρα προφύλαξης από καύσωνες και βαρυχειμωνιές.

Απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό, να στελεχωθεί και να λειτουργήσει η παράλληλη στήριξη για κάθε παιδί που την έχει ανάγκη, όπως και να λειτουργήσουν τα τμήματα ένταξης που είναι αναγκαία με την πλήρη στελέχωση με τα απαραίτητο υποστηρικτικό μόνιμο επιστημονικό δυναμικό (ψυχολόγοι, νοσηλευτές κλπ.)

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα γονέων και εκπαιδευτικών για:

  • Ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων και μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για διχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια.
  • Να εφαρμοστούν οι νόμοι που προστατεύουν τους/τις μαθητές/τριες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και να γίνει επικαιροποίησή τους προς την ισότητα.
  • Έγκριση ολιγομελών τμημάτων χωρίς την μετακίνηση μαθητών/τριών σε όμορα σχολεία.
  • Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές/τριες στο σύνολο των προτεινόμενων ωρών από το ΚΕΔΑΣΥ.

Εκπαιδευτικοί και γονείς να ανοίξουμε δρόμο για να μορφώνουμε τα παιδιά μας όπως τους αξίζει! Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες όλων των παιδιών μας!

Σητεία, 25/09/2024
Ομάδα Γυναικών Σητείας, Μέλος ΟΓΕ

Συνολικες προβολες σελιδας