Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας υπό την προεδρία της κ. Μαρίας Νικητάκη. Αρκετά ήταν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και εγκρίθηκε ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι».Εισηγητής ήταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Δασκαλάκης.
Όπως τόνισε ο βασικός σκοπός της Υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι η παροχή υποστηρικτικής, συμβουλευτικής βοήθειας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας και οικογενειακής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του Δήμου Σητείας. Απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας άνω των 65 ετών με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας (παθολογικής και ψυχολογικής ή ψυχιατρικής φύσεως), μοναχικά άτομα ΑμΕΑ και σε άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες, ώστε να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους καθήκοντα,με αποτέλεσμα να απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό.
Ο Δήμος Σητείας είκοσι και πλέον χρόνια υλοποιεί και διαχειρίζεται τις κοινωνικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας «Βοήθεια στο Σπίτι» .
Στο πλαίσιο των δεδομένων που δημιουργούνται από την εξέλιξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε δημοτική υπηρεσία, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη Εσωτερικού Κανονισμού, ο οποίος να αποτελεί το κανονιστικό πλαίσιο υλοποίησης, διαχείρισης και λειτουργίας της κοινωνικής δομής, η οποία να βασίζεται σε ενιαίο τρόπο διαχείρισης, παροχής υπηρεσιών με κοινά κριτήρια ένταξης ή απόρριψης, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δομής.
Ο προτεινόμενος Κανονισμός προέκυψε από : α) προτάσεις των Επιστημονικά Υπευθύνων των δομών β) συζητήσεις των ήδη εργαζομένων γ) στηρίχθηκε σε ήδη ψηφισμένους κανονισμούς άλλων Δήμων της χώρας. Μέσω αυτού, όπως αναφέρεται, θα δημιουργηθεί μία ενιαία υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με την πρόβλεψη της διατήρησης των πέντε επιμέρους δομών επιτυγχάνοντας την γεωγραφική κάλυψη ολόκληρου του Δήμου Σητείας.
Η Υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» υπάγεται διοικητικά και οικονομικά στο Δήμο Σητείας και ανήκει οργανωτικά στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού.
Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης, το πρόγραμμα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 580 ωφελούμενους που σε σχέση με το προσωπικό των 18 ατόμων δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τους 350. «Έχουμε λοιπόν μία αυξημένη φροντίδα ατόμων, και στοχεύουμε να μην μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών», επεσήμανε.
Ο Κανονισμός περιλαμβάνει 13 άρθρα σχετικά με τον σκοπό και τις βασικές αρχές της Υπηρεσίας. Επίσης τους στόχους της Υπηρεσίας, το προσωπικό, τον ρόλο και δράση ανά ειδικότητα, την μεθοδολογία υλοποίησης, τις προϋποθέσεις των δικαιούχων, την διαδικασία ένταξης, τα δικαιώματα, των δικαιούχων, το καθηκοντολόγιο ανά ειδικότητα, την οργάνωση και λειτουργία, το ωράριο λειτουργίας της Υπηρεσίας.
Προσβασιμότητα
Ο κ. Συμεωνίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης όσων προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας. Παράλληλα εστίασε στο άρθρο 11 όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται διάθεση οχημάτων στις δομές αφού η Υπηρεσία είναι κατά κύριο λόγο κινητή μονάδα καθώς και για την αποτελεσματική λειτουργία της χώροι στέγασης για όλες τις υποδομές προσβάσιμοι, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές για τους δημότες, ευπαθείς ομάδες και ωφελούμενους.
«Έχουμε αναδείξει ότι δεν θεωρούμε κατάλληλους τους χώρους στους οποίους λειτουργεί η Κοινωνική Υπηρεσία αλλά και το Βοήθεια στο Σπίτι. Για να γίνει μία συνεδρία με ένα ωφελούμενο πρέπει 3 και 4 εργαζόμενοι να βγουν έξω για να υπάρχει διακριτικότητα ως προς τον ήχο αλλά και ποιος βλέπει ποιον. Θεωρούμε ότι η προσβασιμότητα στον χώρο τουλάχιστον προς το παρόν δεν είναι η κατάλληλη, πέρα από τα άλλα κτιριακά προβλήματα που και αυτά πρέπει να διορθωθούν. Ακόμα η προσβασιμότητα στον χώρο έχει να κάνει και με την απόσταση στο σημείο που λειτουργεί η υπηρεσία (στον δρόμο Σητείας Πισκοκεφάλου ) αλλά και στην ασφαλή διέλευση των πεζών. Υπάρχουν επομένως αρκετά προβλήματα και το κυριότερο είναι οι συνθήκες, οι υποδομές και βέβαια η στελέχωση της Υπηρεσίας. Επομένως καλοί είναι οι κανονισμοί λειτουργίας αλλά πρέπει ο Δήμος πρακτικά να συμβάλει έτσι ώστε να τηρείται ο κανονισμός και να διευκολύνεται η υπηρεσία και οι ωφελούμενοι, συμπλήρωσε.
Προσωπικό
Στις ανάγκες της Υπηρεσίας με επιπλέον προσωπικό αναφέρθηκε- απευθύνοντας σχετικό ερώτημα η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Γιαννακάκη.
Ο κ. Δασκαλάκης απάντησε ότι οι ανάγκες είναι πολλές. Ανέφερε ότι αναμένεται η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 5 ατόμων, 1 Κοινωνικός Λειτουργός, 2 Νοσηλεύτριες και 2 Οικιακοί Βοηθοί άμεσα. Πιθανόν να υπάρχει θέμα με τη θέση Κοινωνικού Λειτουργού λόγω μη αποδοχής αυτής οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με το επόμενο άτομο. Οι υποδομές είναι ένα θέμα που συζητείται εντατικά όπως είπε και καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με την χρήση ενός άλλου χώρου που θα έχει τις προϋποθέσεις. «Αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί τώρα. Όμως είναι κάτι που το έχουμε βάλει στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε λύση», εξήγησε. Μίλησε με θερμά λόγια την προσφορά των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι», που -όπως είπε= εργάζονται με υπερβάλλοντα ζήλο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή