Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Τρεις άνθρωποι προσήλθαν στα Επείγοντα με καρδιολογικά προβλήματα αλλά Καρδιολόγος δεν εφημέρευε

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/03/nos-sht.jpg

Στην καρδιά του Αυγούστου και ο πνεύμονας ζωής της Σητείας, το νοσοκομείο της περιοχής, λειτουργεί με ελάχιστο οξυγόνο… Αυτό δείχνουν τα τελευταία γεγονότα, που ορθώς γνωστοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ώστε να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί λόγω υποστελέχωσης του. Ώστε να είναι ενήμεροι οι πολίτες, αλλά κυρίως οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι σε κεντρικό, περιφερειακό, νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο. Γιατί όλοι έχουν ευθύνες για ό,τι συμβαίνει ή θα συμβεί.

Πρόσφατα λοιπόν, στις 9 Αυγούστου, προσήλθαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου τρεις άνθρωποι από τον Ξερόκαμπο, την Ζάκρο, τους Αρμένους αντίστοιχα, με επείγοντα σοβαρά καρδιολογικά θέματα υγείας. Στο νοσοκομείο δεν υπήρχε καρδιολόγος σε εφημερία!

«Η αγαπητή καρδιολόγος Καίτη Παλληκαράκη με την ενσυναίσθηση και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο που τη διακρίνει έσπευσε στο νοσοκομείο μας να αντιμετωπίσει την κατάσταση αλλά και να συνοδεύσει με το ασθενοφόρο σε μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!!!» αναφέρει αυτολεξεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας.

Προσθέτει παράλληλα ότι «η πολιτεία συνεχίζει να αδιαφορεί για την δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της υγείας. Η ζωή του πολίτη αφήνεται στην τύχη, αλλά και στο φιλότιμο των ιατρών».

Πράγματι οι ασθενείς στάθηκαν τυχεροί χάρις το φιλότιμο της ιατρού.

Εύλογα ωστόσο γεννιούνται ερωτήματα. Τι θα γινόταν δηλαδή ΑΝ δεν υπήρχε δυνατότητα να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες κανένας γιατρός απαιτούμενης ειδικότητας, είτε γιατί βρισκόταν εκτός Σητείας, είτε λόγω προσωπικής ασθένειας (και οι γιατροί αρρωσταίνουν), είτε για τον οποιοδήποτε άλλο λόγο;

Και τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα έκτακτο περιστατικό με ένα παιδί λόγω της υποστελέχωσης της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Σητείας, με έναν ενήλικα λόγω υποστελέχωσης της Παθολογικής, του Ακτινολογικού ή άλλων κλινικών, που δε μπορούν να λειτουργήσουν ή να εφημερεύσουν σε καθημερινή βάση;

Και τι θα γινόταν αν την ίδια ημέρα που λαμβάνει χώρα ένα σοβαρό περιστατικό, δεν υπάρχει κάλυψη εφημερίας της αντίστοιχης ειδικότητας στο Νοσοκομείο της Σητείας, αλλά και σε κανένα από τα άλλα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου; Ή αν δεν υπάρχει καν διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ – επειδή θα είναι σε ταυτόχρονο περιστατικό -προκειμένου να μεταφερθεί ο ασθενής σε άλλο Νοσοκομείο; Θα κατάφερνε ο ασθενής να φτάσει στο Ηράκλειο; Κι αν τελικά έφθανε, θα ήταν δυνατή η αντιμετώπιση της κατάστασης του δεδομένης της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία του Ηρακλείου λόγω της υποστελέχωσης των νοσοκομείων όλης της Κρήτης;

Αρκετά τα ερωτήματα. Αρκετές και οι πιθανότητες για ένα πολίτη, παιδί ή ενήλικα, νέο ή ηλικιωμένο, ντόπιο ή επισκέπτη να κινδυνεύσει η ζωή του επειδή εν έτει 2024 δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό σε ένα νοσοκομείο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Και αυτό αποτελεί ευθύνη της πολιτείας. Και ζητούμενο δεν είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται, αλλά να μην υπάρχουν λόγοι για να τίθενται. Ζητούμενο είναι οι πράξεις, οι λύσεις που θα έπρεπε να είχαν δοθεί χθες, προχθές. Κι αν δεν δοθούν σήμερα, δεν θα υπάρχει αύριο για κάποιους ανθρώπους!

«Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Σητείας για άλλη μια φορά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αναδείξει και να επισημάνει την αναγκαιότητα το νοσοκομείο μας να στελεχωθεί, οι κλινικές του να λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη ώστε να μπορεί να παράσχει στους συμπολίτες μας αλλά και στους επισκέπτες μας την υγειονομική περίθαλψη που τους αξίζει και δικαιούνται», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας, εστιάζοντας στο αυτονόητο που όμως δεν υφίσταται στην Σητεία, στο Λασίθι, στην Κρήτη, στην Ελλάδα του 2024.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας