Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Πολλές οι αιτήσεις για ΚΔΑΠ και Παιδικούς Σταθμούς στο δήμο Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/04/x-paidikos_stathmos-e1712732945173.webp

Με αρκετά θέματα στην ημερήσια διάταξη πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Σητείας υπό την προεδρία του Δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ συζητήθηκε η έγκριση συμμετοχής του Δήμου στην δράση της ΕΕΤΑΑ «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» περιόδου 2024 -2025. Αφορά παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, ξεκίνησε το 2012 και κάθε χρόνο η έγκριση συμμετοχής γινόταν από τον ΔΟΚΑΣ, ο οποίος όμως πλέον δεν υφίσταται, έχοντας μεταφερθεί οι αρμοδιότητες στο Δήμο που πρέπει να ακολουθήσει τις διαδικασίες.

Η έγκριση της συνέχισης συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας νηπίων για την σχολική περίοδο 2024-2025 είναι για τις δομές: Βρεφικός Παιδικός Σταθμός Σητείας «Λιλιπούπολη», δυναμικότητας 60 νηπίων και 16 βρεφών -Παιδικός Σταθμός «Δελφινάκια» δυναμικότητας 35 νηπίων -Παιδικός Σταθμός Παλαικάστρου δυναμικότητας 23 νηπίων -ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Δήμητρα» δυναμικότητας 15 ατόμων.

Στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης φαίνεται ότι οι εγγραφές θα είναι περισσότερες από 15 «και είμαστε σε μια διαδικασία να δούμε αν μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πρωί και απόγευμα».

Παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο Αντιδήμαρχος Κωστής Λυμπερίου, ο οποίος επιβεβαίωσε στην τοποθέτηση του ότι φέτος οι ενδιαφερόμενοι στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι και σε σχέση με την άδεια λειτουργίας. «Αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις είναι 26 -εκ των οποίων 18 με vouchers από την ΕΕΤΑΑ και 8 εκτός vouchers. Οπότε δίνεται βάσει νόμου μία προτεραιότητα των 18. Έχουμε μιλήσει ήδη με την Υπηρεσία ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες για να βρεθεί προσωπικό και για τη δεύτερη βάρδια και μάλιστα να βρεθεί και ειδικότητα Νοσηλευτή», πρόσθεσε.

Επίσης αναφέρθηκε στο διαχρονικό πρόβλημα που αφορά τον αριθμό των ενδιαφερομένων γονέων στον Βρεφικό Παιδικό Σταθμό «Λιλιπούπολη». Οι θέσεις είναι 16 και περισσότεροι οι ενδιαφερόμενοι. Τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις των δομών είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο, οι παροχές και οι υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους και τα παιδιά, όπως είπε, είναι πολύ ικανοποιητικές.

 

Το μέλος της Δημοτικής Επιτροπής κ. Σίμος Συμεωνίδης εστίασε στην αναγκαιότητα να λειτουργήσει το ΚΔΑΠ ΑμεΑ με δύο βάρδιες. Ζήτησε επιπρόσθετες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τους Βρεφικούς,Παιδικούς Σταθμούς σε σχέση με τον αριθμό των voucher και την κάλυψη των θέσεων. Τόνισε ότι «δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες τοπικά, αλλά και γενικά, αφού δεκάδες, εκατοντάδες αιτήσεις ανά την Ελλάδα μένουν εκτός, κάνοντας λόγο για υποκρισία από την πλευρά του κράτους που δεν διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα. Το θέμα πρέπει να απασχολήσει περισσότερο και να τεθεί σε προτεραιότητα για το Δήμο δεδομένου ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες, ο κοινωνικός ιστός και οι ανάγκες. Πρέπει να επιδιώξουμε και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε όλα τα παιδιά που επιθυμούν, να είναι στην προσχολική εκπαίδευση. Να μην μένει εκτός κανένα παιδί».

Επίσης παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Καρνιαδάκης. Υπογράμμισε ότι «η επιδότηση από την κεντρική κυβέρνηση δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των δομών και συμμετέχει και ο Δήμος από ιδίους πόρους. Αυτό, όπως είπε ο κ. Ζερβάκης, πιστοποιεί ότι προσπαθεί ο δήμος να εξοικονομήσει πόρους για να μπορέσει να ενισχύσει τις συγκεκριμένες δομές παρά το ότι δεν ενισχύεται, όπως θα έπρεπε από το κράτος. Ανέφερε κι εκείνος ότι πρέπει να στηριχθούν όλες αυτές οι δομές.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας