Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Η Υγεία... αργοπεθαίνει στο Λασίθι - Αντί για λύσεις, ζήτησε προτάσεις ο Υπουργός για τα νοσοκομεία

https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-07/10_4.jpg.webp?itok=1BHZyS6V

Εντείνουν τις πιέσεις τους για να βρεθεί λύση στην εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και των εφημεριών οι φορείς της Κρήτης.

“Πόρκα μιζέρια” στη δημόσια Υγεία στην Κρήτη, με τους φορείς να εντείνουν τις πιέσεις για να βρεθεί λύση στην εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και των εφημεριών που δε βγαίνουν, και με το υπουργείο Υγείας να κάνει λόγο για σκηνικό υπολειτουργίας στα νοσοκομεία, αδυνατώντας όμως να παρουσιάσει κάποια χειροπιαστή λύση στο τραπέζι... 

Ενδεικτικά είναι τα όσα ειπώθηκαν κατά τη μαραθώνια, έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου για το νοσοκομείο της πόλης. Η πολύωρη συζήτηση, όπως ήταν εύλογο, επεκτάθηκε στο κομμάτι της δημόσιας Υγείας σε όλο τον νομό Λασιθίου και κινήθηκε σε μελανά χρώματα από τις δημοτικές παρατάξεις, τους συμβούλους, το Σωματείο Εργαζομένων και τους εκπροσώπους φορέων.

Αντί για λύσεις, ζήτησε προτάσεις! 

Το αξιοσημείωτο είναι πως στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετείχε για λίγο (μέσω τηλεδιάσκεψης) ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, εντείνοντας όμως τελικά με τα όσα είπε (ή δεν είπε) την αγωνία για το παρόν και το μέλλον του ΓΝΑΝ και της δημόσιας Υγείας στο Λασίθι. 

Κι αυτό γιατί περιορίστηκε μονάχα να σημειώσει ότι είναι σύμφωνος με την πρόταση για εκπόνησης μελέτης που κατέθεσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης και πως αναγνωρίζει ότι τα νοσοκομεία στον νομό Λασιθίου υπολειτουργούν, και από εκεί και πέρα ουδέν! Περιμένει, όπως είπε, προτάσεις... 

«Κανένα από τα νοσοκομεία του ν. Λασιθίου δε λειτουργεί, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ένα νοσοκομείο. Και τα τρία (Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας) στην πραγματικότητα υπολειτουργούν! Αυτό όποιος δεν το αντιλαμβάνεται θέλει απλώς να ωραιοποιήσει καταστάσεις. Προτάσεις περί συνεχών προσλήψεων προσωπικού δεν έχουν μεγάλη αξία, γιατί όσες προσκλήσεις κάνουμε οι περισσότερες είναι άγονες, αλλά δεν έχω αντίρρηση να προκηρύξω τις θέσεις που θα μου πείτε. Είμαστε σε φάση που αναδιοργανώνουμε το ΕΣΥ και δώσαμε τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου ιατρών του ΕΣΥ για να είναι πιο ελκυστικές οι επόμενες προσλήψεις που θα κάνουμε. Σε περιοχές που έχομε διαρκώς άγονες προσκλήσεις τις ανακηρύσσομε σε «άγονες περιοχές» ασχέτως γεωγραφίας και δίνουμε επιπλέον χρήματα και έχομε θεσπίσει τη δυνατότητα στους Δήμους να δίνουν σπίτια στους γιατρούς», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, για να καταλήξει ότι αναμένει τις προτάσεις των φορέων: 

«Ο ν. Λασιθίου πρέπει να εξεταστεί στο σύνολό του, για το πού είναι οι αδυναμίες και είμαι πολύ ανοιχτός στο να δεχτώ αυτά που θα μου πείτε και να δουλέψουμε μαζί για το τι πραγματικά μπορεί να γίνει. Όταν μου φέρετε τις προτάσεις σας θα σας πω τι πραγματικά μπορεί να γίνει και τι όχι, για να μη σας κοροϊδεύω και τελικά να μη γίνει τίποτα. Τα προβλήματα του ν. Λασιθίου δεν είναι καινούργια. Επιδεινώνονται, όπως, κατά κανόνα, επιδεινώνεται γενικά η κατάσταση στα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας - όχι σε όλα... Αναμένω τη δική σας πρόταση με βάση τη μελέτη που θα κάνετε».

Πρόταση για μελέτη από τον Γ. Πλακιωτάκη 

Την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης που θα κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας, η οποία θα αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση όχι μόνο στο ΓΝΑΝ αλλά συνολικά στη δημόσια Υγεία στον νομό Λασιθίου πρότεινε, συμμετέχοντας στη συνεδρίαση, ο βουλευτής Λασιθίου και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης. 

«Η κοινή διοίκηση των νοσοκομείων του ν. Λασιθίου δεν έχει ανταποκριθεί στον ρόλο της και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα γιατί τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο και στον τρόπο που ασκούν διοίκηση αλλά και στον τρόπο που συντονίζουν τις ενέργειές τους. Παράλληλα, υπάρχει θέμα και πρέπει να περιορίσουμε φωνές που δυσφημούν τη λειτουργία των νοσοκομείων μας», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, συνεχίζοντας: «Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, όπως υπάρχουν επίσης προβλήματα συντονισμού.

Καταλήγω σε μια πρόταση. Εμείς οι πολιτικοί, για να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις, πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα δεδομένα στα χέρια μας. Προτείνω να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης μελέτης που θα αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση στον νομό Λασιθίου, που θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά και το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας. Έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν βέβαια. Πρέπει όμως να επικαιροποιηθούν με μια μελέτη από ανεξάρτητο φορέα, είτε την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, είτε την Ιατρική Αθηνών». 

Η εισήγηση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ 

Αναλυτική εισήγηση-παρέμβαση έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝΑΝ, καταλήγοντας στα εξής αιτήματα:

«Δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την προσωπικότητα των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να δημιουργηθεί κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ. 
• Όχι στα “μπαλώματα” με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων Υγείας), και με προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ». 

Τι αποφασίστηκε 

Αφού δε βγήκε είδηση από την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου έκανε αποδεκτή, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του δημάρχου Μανόλη Μενεγάκη, που κινείται στο εξής περιεχόμενο: 

«Άμεσα ως δημοτική Αρχή μαζί με εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου, της Υγείας του τόπου, φορείς και εκπροσώπους του τουρισμού να κάνουμε επαφές σε κυβερνητικό επίπεδο (υπουργείο Υγείας και υπουργείο Τουρισμού), για να προωθήσουμε τα αιτήματα για την αύξηση της χρηματοδότησης (μισθολογικής κ.ά.) και για τις οργανωτικές αλλαγές που είναι επείγουσες και θα βοηθήσουν στην επαρκή και ομαλή λειτουργία του ΓΝΑΝ με καθημερινές εφημερίες. Παράλληλα να στηρίξουμε τη διατήρηση του ΚΕΘΕΑ και του έργου του στον τόπο μας. 

Η οποιαδήποτε μελέτη που μπορεί να επιλέξει το αρμόδιο υπουργείο με επικαιροποιημένα στοιχεία που θα προτείνει λύσεις για το ΓΝΑΝ και όλες τις δομές Υγείας στον νομό είναι κάτι μεσομακροπρόθεσμο και θα μπορούσε να έχει χρησιμότητα αν προτείνει αύξηση χρηματοδότησης εκτός όλων των άλλων οργανωτικών, εσωτερικών και διοικητικών θεμάτων». 

Συνεφημέρευση γιατί “τα κουκιά δε βγαίνουν” 

Κι ενώ ο υπουργός Υγείας δεν είχε να παρουσιάσει ούτε πρόταση, ούτε λύση, η προσπάθεια διαχείρισης των προβλημάτων ή της... μιζέριας εκ των ενόντων μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στον νομό Λασιθίου συνεχίζεται... 

Όπως έγινε γνωστό χθες, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του νομού η συνεργασία των χειρουργικών τομέων Ιατρικής Υπηρεσίας ανάμεσα στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, «η συνεργασία περιλαμβάνει τον συντονισμό του μηνιαίου προγράμματος των εφημεριών ανάμεσα στα δύο νοσοκομεία, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η δυνατότητα πλήρους εναλλάξ εφημέρευσης του χειρουργικού τομέα και των απαραίτητων συναφών ειδικοτήτων (Ακτινολογικό, Καρδιολογία κ.ά.). 

Όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από εισηγήσεις των Επιστημονικών Συμβουλίων των δύο νοσοκομείων (σαν μια βραχυπρόθεσμη λύση), λόγω μη επαρκούς στελέχωσης ιατρικού προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες και δεδομένου ότι στο επόμενο διάστημα δεν αναμένεται κάλυψη των κενών θέσεων σε αυτές τις ειδικότητες. 
Στόχος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που αφορούν τον χειρουργικό τομέα και τη διασφάλιση καλύτερων υπηρεσιών Υγείας σε επίπεδο νομού Λασιθίου όλες τις μέρες του μήνα, αποφεύγοντας τις συνεχείς διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία άλλων νομών». 

“Καμπανάκι” από τους ασθενείς της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου 

Κι αν όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα αποκαρδιωτικό σκηνικό στον νομό Λασιθίου, μόνο θετικές δεν είναι οι εξελίξεις και στον νομό Ηρακλείου. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Βενιζελείου. Οι χρόνιοι ασθενείς της απέστειλαν επιστολή- “καμπανάκι” προς τη διοίκηση του Βενιζελείου και τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ., εκφράζοντας τη βαθιά αγωνία τους για το μέλλον της κλινικής, μετά την αποχώρηση του διευθυντή Γρηγόρη Πασπάτη και δύο ακόμα γιατρών... 

«Επειδή οι εξελίξεις μάς πιέζουν χρονικά, ενώ αντιθέτως οι συγκυρίες ενδεχομένως να μη βοηθούν σε αυτό (Αύγουστος, άδειες κ.λπ.), σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε στο κοινό ερώτημά μας: Τι λύση μπορείτε να δώσετε ώστε - εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος – να δρομολογηθεί η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων που αναμένεται να προκύψουν; (σ.σ. ο κ. Καρμίρης αποχωρεί τέλος του έτους, ενώ οι κ.κ. Πασπάτης και Βάρδας στις 30 Αυγούστου)», αναφέρουν, μεταξύ άλλων... 

  Σαββίδης Μπάμπης

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας