Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ανεβαίνει η κίνηση στα καταλύματα της Ένωσης Τουριστικών Μονάδων Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/05/x-xenodo.jpg

Βελτιούμενη είναι η εικόνα του Ιουλίου από το ξεκίνημά του ως προς την  κίνηση στα καταλύματα -μέλη  της Ένωσης Τουριστικών Μονάδων Σητείας -από το Μόχλος μέχρι τη Σητεία δηλαδή,  τον Γούδουρα,  αλλά και μέρος του Ξεροκάμπου, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του σωματείου κ. Άννα Ορφανουδάκη.

Η φετινή τουριστική σεζόν παρουσίασε αρχικά δυσκολίες και η κίνηση δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Τόσο τον Μάιο, όταν  ξεκίνησαν οι πτήσεις τσάρτερ από την Σκανδιναβία, όσο και τον  Ιούνιο  η κίνηση στα καταλύματα κινήθηκε περίπου στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με τις πληρότητες να φθάνουν έως το 60%.  Χαρακτηρίζεται επομένως μέτρια η κατάσταση έως τώρα.

Ωστόσο θετικότερα  είναι τα μηνύματα του Ιουλίου. Ελπίζουμε ότι  το μήνα που διανύουμε και τον Αύγουστο βέβαια η κίνηση θα αυξηθεί αισθητά και οι πληρότητες αντίστοιχα.  Οι κρατήσεις, όπως αναφέρεται και από τα μέλη μας είναι αυξημένες».

 

Το προφίλ των τουριστών

 

«Η πλειονότητα των επισκεπτών είναι όπως πάντα από την Γερμανία, την Γαλλία, την Σκανδιναβία. Επίσης κινητικότητα υπάρχει  από την Ιταλία. Φέτος βέβαια μεγάλη είναι η ζημιά που προέκυψε από την ματαίωση των πτήσεων από την Ιταλία απ’ ευθείας στο αεροδρόμιο της Σητείας, από εταιρεία  χαμηλού κόστους, για τα καταλύματα, τα ξενοδοχεία αλλά και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κλπ.  Εξακολουθούν ωστόσο να φθάνουν στην περιοχή Ιταλοί  μέσω του αεροδρομίου του Ηρακλείου, με τον Ξερόκαμπο να αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς όπως και άλλες περιοχές όπως της Σητείας και του Παλαικάστρου.

Ωστόσο πολλοί είναι και οι Έλληνες που επιλέγουν την Σητεία-  εκ των οποίων αρκετοί επισκέπτες από την υπόλοιπη Κρήτη που δείχνουν μία ιδιαίτερη προτίμηση στην περιοχή του Μόχλους, αλλά και των υπολοίπων.

Τα καταλύματα μέλη της Ένωσης  έχουν  επαναλαμβανόμενους πελάτες, του εσωτερικού και του εξωτερικού που είναι ένα επίσης θετικό στοιχείο για τις επιχειρήσεις, αλλά συνολικά για την περιοχή, για τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα,  την παροχή υπηρεσιών που προσφέρει και των δράσεων του καλοκαιριού. Έχουμε επαναλαμβανόμενους πελάτες και επιθυμία όλων μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε με αυξανόμενο ρυθμό.

Η περιοχή του Δήμου Σητείας στο σύνολό της διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα για να αναπτυχθεί περαιτέρω τουριστικά. Στην κατεύθυνση αυτή καταβάλλονται προσπάθειες από την πλευρά του Δήμου και των εμπλεκομένων με τον τομέα του τουρισμού  και δη σε ό,τι αφορά την προβολή, την προώθηση  του τόπου ως τουριστικού προορισμού. Ως εκ τούτου οι πτήσεις από Σκανδιναβία καταγράφουν μεγάλη πληρότητα.  Επίσης οι νέες πτήσεις από το Ισραήλ. Βοηθητικό είναι και το γεγονός της καθημερινής αεροπορικής σύνδεσης της περιοχής με την Αθήνα  και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν δυνατότητες χαμηλού κόστους εισιτηρίων.

Ένας  παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλει ενισχυτικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι και αυτός της αύξησης των κλινών, των ξενοδοχειακών, με την δημιουργία αντίστοιχων επενδύσεων, δεδομένου ότι πλην του Μακρύ Γιαλού στην υπόλοιπη επικράτεια του Δήμου δεν υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες», πρόσθεσε η κ. Ορφανουδάκη.

 Αναμένεται αύξηση

«Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα, η εικόνα είναι διαφορετική αφού υπάρχει μάλλον πληθώρα -ιδιαίτερα στη Σητεία- έχουν γίνει επενδύσεις, έχουν κατασκευαστεί νέα ή ανακαινιστεί πλήρως καταλύματα. Στο Σύλλογο μας είναι μέλη καταλύματα που έχουν επίσημα άδεια ΕΟΤ. Και προσπαθούμε  σαν νόμιμα καταλύματα να είμαστε καθ’ όλα εντάξει σε ότι αφορά το σύνολο των προϋποθέσεων που υπάρχουν. Ελεγχόμαστε εξάλλου κατά  διαστήματα από τον ΕΟΤ.

Στο πλαίσιο λοιπόν της βασικής τουριστικής σεζόν, αυτής του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλάζει  σταδιακά η εικόνα και στην κίνηση των καταλυμάτων. Μάλιστα είθισται τον Αύγουστο να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα δεδομένης και της επίσκεψης πολλών Ελλήνων με αποτέλεσμα  κάποιες περιόδους να δημιουργούνται προβλήματα  κάλυψης των αναγκών. Νομίζω τον  Αύγουστο γενικότερα υπάρχει μία πίεση και για τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία. Όμως εφ’ όσον έχουν γίνει  έγκαιρα οι κρατήσεις θα εξυπηρετηθεί ο κόσμος», κατέληξε η κ. Ορφανουδάκη.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας