Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Καθόλου ενθαρρυντικές οι ενδείξεις και για την επόμενη ελαιοπαραγωγή

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/04/1800-a-eli.jpg

Στα μέσα Ιουνίου ο αγροτικός κόσμος της περιοχής της Σητείας εξακολουθεί να είναι σε επαγρύπνηση, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα εντός κι εκτός Ελλάδας στην εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου. Σκοπός είναι να καθορίσει την στάση του καθώς υπάρχουν ποσότητες του προϊόντος προς πώληση.

Παράλληλα όμως το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ελαιοκομική σεζόν, για την οποία δυστυχώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά την ποσότητα της παραγωγής, αφού -ως γνωστόν- οι καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει μεγάλα, όπως όλα δείχνουν προβλήματα.

Στα μείζονα ζητήματα αναφέρθηκε μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης. Πρόκειται για έναν εκ των μεγαλυτέρων και πρωτοπόρων συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής.

Για τις τιμές, ναι μεν γίνονται κάποιες πράξεις τους τελευταίους μήνες γενικότερα και σε επίπεδο Κρήτης ωστόσο υπάρχει συγκράτηση κι αναμονή από την πλευρά συνεταιρισμών και παραγωγών κι ως εκ τούτου, υπάρχουν ποσότητες ελαιολάδου προς πώληση.  Οι δε τιμές κατά μέσο όρο σύμφωνα με τις πράξεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κρήτη, είναι κάτω των 9 ευρώ το κιλό.

Όπως όμως τόνισε ο κ. Κεκερίδης, αυτή την στιγμή σημαντικό είναι το γεγονός ότι βάσει των στοιχείων, τα υπάρχοντα αποθέματα της Ισπανίας δεν είναι αρκετά για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς. «Είναι βέβαιο διότι παρακολουθώντας κάθε μήνα τί γίνεται με την τυποποίηση, φαίνεται ότι είχαν ένα μέσο όρο περίπου 50.000-60.000 τόνων μηνιαίως, όμως πλέον έχει αυξηθεί κατά πολύ το μέγεθος αυτό κι έφτασαν να τυποποιούν τον Μάιο κοντά στους 100.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις. Θεωρώντας ότι η τιμή του ελαιολάδου θα μείωνε πολύ την ζήτηση. Όμως αυτό δεν ισχύει. Τα αποθέματα λοιπόν δε φαίνεται να φτάνουν. Εκτιμώ επομένως ότι η τιμή του ελαιολάδου από τον επόμενο μήνα θα ανέβει».

Στο Συνεταιρισμό της Ζάκρου, τα αποθέματα προς πώληση κυμαίνονται γύρω στους 200 με 250 τόνους, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρειαστεί για την κάλυψη των αναγκών της τυποποίησής του. Προβλέπεται δε, να προχωρήσει σε διαγωνισμό έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Και βέβαια ζητούμενο είναι και η εξέλιξη της νέας ελαιοκομικής σεζόν, της οποίας η παραγωγή αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές του προϊόντος.

Η υπάρχουσα εικόνα ευρύτερα στην περιοχή του Δήμου Σητείας δεν είναι καλή. Στην δε περιοχή της Ζάκρου, όπως μας είπε ο κ. Κεκερίδης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τις αναφορές των παραγωγών, εκτιμάται ότι η ζημιά θα είναι της τάξης του 75% με 80%. «Υπολογίζαμε ότι σύμφωνα με την ανθοφορία που είχαμε η φετινή παραγωγή θα ήταν περίπου 1.000 τόνοι. Όμως σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο αυτή την στιγμή, εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι έως 300 τόνοι!

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Οφείλεται στο ότι και τον προπέρσινο, και τον περυσινό χειμώνα αλλά κυρίως τον φετινό δεν είχαμε βροχές. Οφείλεται επομένως στην ανομβρία και βέβαια στις απότομες ζέστες, στο μίνι καύσωνα που σημειώθηκε τον Απρίλιο, ο οποίος επηρέασε πάρα πολύ την ανθοφορία. Κάποιες ελιές έδεσαν πιο πρώιμα, όμως τα δέντρα κάνουν δύο, τρία και καμιά φορά τέσσερα διαφορετικά δεσίματα έχουν κι αυτά επηρεαστεί πλέον- οπότε αυτά που πήγαν να δέσουν από Απρίλιο και μετά, δεν μπόρεσαν. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν είχαμε βροχοπτώσεις. Γιατί όταν η ελιά δεν έχει τα νερά του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου που τα χρειάζεται για να έχει δυνάμεις, κι όταν σημειώθηκαν στην πορεία πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πώς θα ανταπεξέλθει; Καταστράφηκε η ανθοφορία», εξήγησε ο κ. Κεκερίδης.

 

Μειωμένη παραγωγή

Ο προβληματισμός είναι εντονότατος σε παραγωγούς και συνεταιρισμούς. Σε ό,τι αφορά την Ζάκρο, όπως ανέφερε ο κ. Κεκερίδης, απεστάλησαν από τον Συνεταιρισμό στην Ένωση Σητείας τα σχετικά στοιχεία, κατόπιν πρόσκλησης, που απεύθυνε προς όλους τους συνεταιρισμούς και τις τοπικές κοινότητες ώστε να υπάρξει μία συνολική εικόνα της κατάστασης του Δήμου Σητείας και να ενημερωθούν και οι ιθύνοντες του ΕΛΓΑ που αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή της Σητείας.

«Η ζημία στην περιοχή της Ζάκρου όπως προαναφέρθηκε εκτιμάται ότι αυτή την ώρα είναι της τάξης του 75% με 80%. Γενικότερα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή του Δήμου Σητείας όπως όλα δείχνουν. Η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια στον τόπο μας κι αν υπάρξει πρόβλημα στον τομέα αυτό, επηρεάζεται όλη η τοπική οικονομία. Γίνεται λοιπόν προσπάθεια από την Ένωση ώστε να γίνει κατανοητό από την πλευρά του ΕΛΓΑ ότι δεν είναι θέμα ακαρπίας αλλά πρόβλημα που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Η ζημιά έχει προκληθεί από τον καύσωνα του Απριλίου και του Μαΐου. Και οι λίγες πιθανότητες που είχαν τα τελευταία δέντρα για να δέσουν έχουν εκμηδενιστεί και από τις υψηλότατες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Επομένως δυστυχώς για την επόμενη σεζόν η παραγωγή θα είναι αισθητά μειωμένη» τόνισε ο κ. Κεκερίδης

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας