Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Κάτω των 9 ευρώ το κιλό στο λάδι, σύμφωνα με τις πράξεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κρήτη

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/03/ladi.jpg

Στα μέσα Ιουνίου ο αγροτικός κόσμος της περιοχής της Σητείας εξακολουθεί να είναι σε επαγρύπνηση, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα εντός κι εκτός Ελλάδας στην εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου. Σκοπός είναι να καθορίσει την στάση του καθώς υπάρχουν ποσότητες του προϊόντος προς πώληση.

Παράλληλα όμως το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ελαιοκομική σεζόν, για την οποία δυστυχώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά την ποσότητα της παραγωγής, αφού -ως γνωστόν- οι καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει μεγάλα, όπως όλα δείχνουν προβλήματα.

Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, ενός εκ των μεγαλυτέρων και πρωτοπόρων συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής είπε:

Για τις τιμές, ναι μεν γίνονται κάποιες πράξεις τους τελευταίους μήνες γενικότερα και σε επίπεδο Κρήτης ωστόσο υπάρχει συγκράτηση κι αναμονή από την πλευρά συνεταιρισμών και παραγωγών κι ως εκ τούτου, υπάρχουν ποσότητες ελαιολάδου προς πώληση.  Οι δε τιμές κατά μέσο όρο σύμφωνα με τις πράξεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κρήτη, είναι κάτω των 9 ευρώ το κιλό.

Όπως όμως τόνισε ο κ. Κεκερίδης, αυτή την στιγμή σημαντικό είναι το γεγονός ότι βάσει των στοιχείων, τα υπάρχοντα αποθέματα της Ισπανίας δεν είναι αρκετά για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς. «Είναι βέβαιο διότι παρακολουθώντας κάθε μήνα τί γίνεται με την τυποποίηση, φαίνεται ότι είχαν ένα μέσο όρο περίπου 50.000-60.000 τόνων μηνιαίως, όμως πλέον έχει αυξηθεί κατά πολύ το μέγεθος αυτό κι έφτασαν να τυποποιούν τον Μάιο κοντά στους 100.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις. Θεωρώντας ότι η τιμή του ελαιολάδου θα μείωνε πολύ την ζήτηση. Όμως αυτό δεν ισχύει. Τα αποθέματα λοιπόν δε φαίνεται να φτάνουν. Εκτιμώ επομένως ότι η τιμή του ελαιολάδου από τον επόμενο μήνα θα ανέβει».

Στο Συνεταιρισμό της Ζάκρου, τα αποθέματα προς πώληση κυμαίνονται γύρω στους 200 με 250 τόνους, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρειαστεί για την κάλυψη των αναγκών της τυποποίησής του. Προβλέπεται δε, να προχωρήσει σε διαγωνισμό έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας