Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Αποθαρρυντικά μηνύματα και για την φετινή ελαιοκομική χρονιά

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/05/x-elia-02.jpg

Άκρως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα την τρέχουσα περίοδο στην επικράτεια του Δήμου Σητείας για τη νέα ελαιοκομική χρονιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και τα στοιχεία που προκύπτουν ως τώρα, στο πλαίσιο και σχετικής ανακοίνωσης της Ένωσης Σητείας διαπιστώνεται ότι και φέτος στις περισσότερες περιοχές υπάρχει μειωμένη καρπόδεση της ελιάς και αρκετά φαινόμενα σχινοκαρπίας.

Ασφαλώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η Ένωση έχει ήδη ζητήσει από τους Προέδρους των Συνεταιρισμών και τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου να προχωρήσουν σε σχετική ενημέρωση δίνοντας το στίγμα της κάθε περιοχής αρμοδιότητάς τους. Σκοπός είναι μία συγκεντρωτική εικόνα για να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς.

Το θέμα είναι πρωτεύον -μετά από αυτό της υγείας- για την περιοχή του Δήμου Σητείας, όπου και την προηγούμενη ελαιοκομική σεζόν η συγκεντρωθείσα παραγωγή ελαιολάδου ήταν πολύ μικρή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία, η οποία εξακολουθεί να στηρίζεται κατά πολύ στην ελαιοκαλλιέργεια.

Και δυστυχώς, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης, προβλήματα καταγράφονται και στον τομέα της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας.

Δημιουργείται έτσι επιπλέον πίεση στον ήδη βεβαρυμμένο πρωτογενή τομέα λόγω της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε αλλά και της έλλειψης στήριξης από την πολιτεία, όπως αναδεικνύεται από τα στοιχεία και τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων.

Παρά τις λίγες βροχοπτώσεις και τον ζεστό χειμώνα που πέρασε, η ανθοφορία της ελιάς, όπως είπε ο κ. Μαυροματάκης, στις περισσότερες περιοχές έδειχνε ότι φετινή σεζόν θα ήταν πολύ καλύτερη από την περυσινή. «Δυστυχώς τα μηνύματα που έχουμε μέχρι τώρα είναι αποθαρρυντικά γιατί υπάρχει μειωμένη καρπόδεση και σχινοκαρπία», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαυροματάκης τόνισε ότι «η μεγάλη οικονομική ζημιά που έχει ο αγρότης και κατ’ επέκταση η περιοχή του Δήμου Σητείας, είναι μεγάλη και συσσωρευτική αφού πρόκειται για την τέταρτη χρονιά που έχουμε μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου. Αναφέρομαι και στις προηγούμενες περιόδους, 2018, 2021 και 2023. Προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα της ζημιάς, έχουμε ζητήσει από τους Προέδρους των Συνεταιρισμών και των Τοπικών Κοινοτήτων να στείλουν την εκτίμηση για την περιοχή τους για να προβούμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τα αρμόδια όργανα του κράτους, σε συνεργασία με το Δήμο Σητείας, τον Αγροτικό Σύλλογο Σητείας. Για την κατάσταση που διαπιστώνουμε μέχρι σήμερα έχω ενημερώσει τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Δασκαλάκη, ο οποίος και θα επισκεφθεί την Σητεία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου για να καταγράψει και ο ίδιος την πραγματική κατάσταση».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας