Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Λασίθι: Λιγοστεύουν τα μποστάνια λόγω λειψυδρίας - Ανησυχία για ελλείψεις σε πολλά ντόπια λαχανικά

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-05/thumbnail_20240519_111212.jpg.webp?itok=qOTxzTWT

Μειώνονται τα μποστάνια λόγω λειψυδρίας - Στην Ιεράπετρα ένα μικρό ποσοστό θερμοκηπιακών παραγωγών αποφάσισε να ρισκάρει φυτεύοντας καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών

Τα καλοκαιρινά μποστάνια από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τους ετεροαπασχολούμενες και τους συνταξιούχους αγρότες που τα φυτεύουν για να συμπληρώνουν τη φτωχική τους σύνταξη, τούτο το καλοκαίρι θα μειωθούν δραματικά, λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις, ντόπιων υπαίθριων λαχανικών, που εδώ και χρόνια έβρισκε ο ντόπιος αλλά και ο ξένος επισκέπτης, στα μικρά σούπερ μάρκετ, στα οπωροπωλεία και στις λαϊκές αγορές του νομού Λασιθίου.

Ενώ στην Ιεράπετρα ένα μικρό ποσοστό θερμοκηπιακών παραγωγών αποφάσισε να ρισκάρει φυτεύοντας καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών, επειδή οι χειμερινές λόγω του ήπιου χειμώνα δεν πήγαν καλά, παρατηρείται ήδη ότι, οι υπαίθριες καλλιέργειες βασικών λαχανικών απαραίτητων για το κάθε νοικοκυριό, έχουν μειωθεί δραματικά και κάποιες από αυτές που χρειάζονται περισσότερο πότισμα - δυο φορές την ημέρα - έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί.

«Είχα αποφασίσει να φυτέψω νωρίς την άνοιξη τις καλοκαιρινές καλλιέργειες που κάνω κάθε χρόνο δίνοντας περισσότερη προσοχή στην καλλιέργεια ντόπιας μπάμιας και καλαμποκιού γιατί τα έχει μάθει ο κόσμος και μου τα ζητά κάθε καλοκαίρι. Επειδή όμως είναι καλλιέργειες που χρειάζονται πολύ νερό το καλοκαίρι και αυτό που δικαιούμαστε από τον ΤΟΕΒ είναι συγκεκριμένο, απέφυγα να φυτέψω πολλές μπάμιες, καλαμπόκια, βλίτα, κολοκύθια, ξυλάγγουρα, φασόλια, πράσα, λάχανα και πατάτες. Περιορίστηκα στο να φυτέψω μόνο υπαίθρια κρεμμυδάκια, παντζάρια και λίγες μπάμιες. Με αυτά τα λίγα λαχανικά θα προσπαθήσουμε να βιοποριστούμε αυτό το καλοκαίρι. Η παραγωγή ντόπιων υπαίθριων λαχανικών κατά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν θα είναι πολύ περιορισμένη αναγκαστικά», μας είπε η αγρότισσα κ. Κατερίνα Ξενικάκη.

Κατερίνα Ξενικακη
Η κ. Κατερίνα Ξενικάκη

Στα 81 του χρόνια ο βετεράνος κ. Στέλιος Μαχαιράς που καλλιεργεί υπαίθρια λαχανικά δίπλα στο φράγμα Μπραμιανών είναι προβληματισμένος με την καλλιέργεια των ευπαθών καλοκαιρινών κηπευτικών που όλα δείχνουν ότι θα λείψουν από πολλά σπίτια αυτό το καλοκαίρι και τα λιγοστά που θα φτάνουν στους πάγκους των μανάβικων θα πωλούνται σε πιο υψηλές τιμές.

«Κι εγώ αναγκάστηκα να μειώσω αρκετά τις καλοκαιρινές μου καλλιέργειες λόγω έλλειψης νερού αν και βρίσκομαι πάνω από το Φράγμα Μπραμιανών. Φύτεψα μόνο λίγες κολοκυθιές για να έχω το καλοκαίρι κολοκυθοανθούς, λίγες μπάμιες και λίγα βλίτα μαζί με κάποια λίγα ματσικά (μαϊντανό-σέλινο) που φτιάχνω όλο το χρόνο. Φέτος δε φύτεψα πολλά στρέμματα από όλα αυτά ενώ δεν φύτεψα καθόλου καλαμπόκια, ξυλάγγουρα, μαρούλια, λάχανα και φασόλια», μας είπε ο 81χρονος Στέλιος Μαχαιράς που αγωνίζεται στις υπαίθριες καλλιέργειες κόντρα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού με κόντρα τον δυνατό αέρα και τους καύσωνες.

Στέλιος Μαχαιράς
Ο κ. Στέλιος Μαχαιράς

Η πρόεδρος των παραγωγών πωλητών Λαϊκών Αγορών νομού Λασιθίου Εριέττα Μπαγορδάκη που καλλιεργεί το καλοκαίρι στους Παπαγιαννάδες της Σητείας φοβάται ότι πολλές καλοκαιρινές καλλιέργειες που ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα θα εγκαταλειφθούν σύντομα λόγω έλλειψης νερού.

Μποστανι

«Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι με το νερό της άρδευσης. Ήδη εμείς στους Παπαγιαννάδες δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε μετά το μεσημέρι. Ακόμα και αυτοί που έχουν ήδη φυτέψει καλοκαιρινά λαχανικά μπορεί να τα εγκαταλείψουν στη μέση του καλοκαιριού. Μοιραία οι ελλείψεις που θα παρουσιαστούν στην αγορά το καλοκαίρι θα ωθήσουν τις τιμές προς τα επάνω ακόμα και σε κηπευτικά που τώρα είναι στα αζήτητα. Συνήθως όταν έχουμε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, στην αγορά τα αγροτικά προϊόντα που φτάνουν στους πάγκους είναι λίγα, κακής ποιότητας και ακριβότερα από τα χειμερινά. Εκτιμώ ότι το καλοκαίρι θα έχουμε πρόβλημα με τις ελλείψεις στα κολοκύθια, στις πιπεριές, στις μελιτζάνες, στις ντομάτες και στις πατάτες», πρόσθεσε η κ. Εριέττα Μπαγορδάκη.

Εριεττα Μπαγορδάκη
Η κ. Εριέττα Μπαγορδάκη

Λιγότερες καλλιέργειες έχουν γίνει αυτό το καλοκαίρι και στα Οροπέδια Λασιθίου και Αρμένων Σητείας.

«Οι έμποροι λαχανικών του νομού Λασιθίου αλλά και του Ηρακλείου, είχαν κάθε καλοκαίρι τη σιγουριά της παραγωγής οπωροκηπευτικών του Οροπεδίου Λασιθίου, του Οροπεδίου των Αρμένων Σητείας, και της ενδοχώρας του Ηρακλείου, από τις υπαίθριες καλλιέργειες των οποίων αγόραζαν όλα τα πράσινα και άλλα λαχανικά για τα μαγαζιά τους σε καλές τιμές. Δυστυχώς αυτό το καλοκαίρι οι καλλιέργειες είναι λιγότερες σε στρέμματα λόγω έλλειψης νερού και ήδη από τώρα βλέπουμε ότι πολλά λαχανικά θα είναι ελλειμματικά στους πάγκους των μαγαζιών της γειτονιάς και συνεπώς ακριβότερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα επάρκειας θεωρώ πως θα το έχουμε στα κολοκύθια, στα φασόλια και τις μπάμιες, που αποτελούν καθημερινή ανάγκη στην κουζίνα μας για τα καλοκαιρινά παραδοσιακά κρητικά φαγητά», συμπλήρωσε ο οπωροπώλης Κώστας Ζαμπετάκης από την Ιεράπετρα.
Κώστας Ζαμπετακης
Ο κ. Κώστας Ζαμπετάκης

 

 Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας