Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Λασίθι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 35χρονος που συνελήφθη για την πρόκληση της μεγάλης φωτιάς - Ξεκίνησε νωρίς η αντιπυρική περίοδος (video)

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-04/pyrkagia.png.webp?itok=YsWXcoAQ

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα ένας άνδρας από την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε φέτος στην Κρήτη - Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου

Περισσότερα από 2.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου, στην Ιεράπετρα Λασιθίου. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη πολύ μεγάλη φωτιά που εκδηλώνεται τη φετινή χρονιά σε πανελλαδικό επίπεδο, και η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων. Ο ένας εξ αυτών, μάλιστα, βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση. 
Μετά από ολονύχτια μάχη που έδωσαν με αυταπάρνηση οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχθές Σάββατο, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε τελικά χθες το μεσημέρι. Εντούτοις, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, παρέμενε σε επιφυλακή μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. 
Επισημαίνεται ότι τη χθεσινή ημέρα οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου που φέρεται να ευθύνεται για τη φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 35χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται να προχώρησε σε καύση κλαδιών, και ο οποίος “αντιμετωπίζει” βαριές κατηγορίες.

Pyrkagia

Ενώπιον του εισαγγελέα 

Ο 35χρονος κάτοικος της ευρύτερης περιοχής συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου. 

Συνολικά, αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Μία γυναίκα που υπέστη κάταγμα στο χέρι, ένας πυροσβέστης, ελαφρά τραυματισμένος με διάστρεμμα, κι ένας ηλικιωμένος, ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του στον Μαύρο Κόλυμπο, το οποίο έζωσαν οι φλόγες.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης που επικράτησε προχθές ήταν το γεγονός ότι οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη εκκενώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, ύστερα από μηνύματα του 112.

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 6 το πρωί του Σαββάτου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε χαράδρα και επεκτάθηκε τάχιστα, κατακαίοντας δασική και χορτολιβαδική έκταση. Η γρήγορη επέκταση της πύρινης λαίλαπας είχε ως αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες καλλιέργειες, ενώ την προχθεσινή ημέρα οι “γλώσσες” της φωτιάς έφτασαν στις αυλές σπιτιών. 
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, αρκετά σημαντικό ρόλο στο να μην καούν οικίες και θερμοκήπια έπαιξε η αλλαγή που καταγράφηκε στη διεύθυνση των ανέμων που έπνεαν, και οι οποίες έτρεψαν τις φλόγες προς άλλη κατεύθυνση. Καθοριστική ήταν συμβολή των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων, που κατάφεραν να κατασβέσουν τη μεγάλη φωτιά στη δύσβατη περιοχή και πριν αυτή επεκταθεί από την πίσω πλευρά του βουνού. 

Σημειώνεται ότι κάποιο χρονικό σημείο οι βόρειοι άνεμοι που έπνεαν έφτασαν σε ένταση τα 8 μποφόρ, προκαλώντας πρόβλημα στους δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές που “επιστρατεύτηκαν”. 

Μεταξύ άλλων, την προχθεσινή ημέρα επιχείρησαν περισσότεροι από 180 πυροσβέστες, 14 ομάδες πεζοπόρου, περισσότερα από 35 οχήματα, ενώ συνέδραμαν από αέρος τέσσερα ελικόπτερα. Εκτός από τους εθελοντές, κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας, μηχανήματα έργου, υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Κυριακής κατέφτασαν ακτοπλοϊκώς στην Κρήτη από Πειραιά 17 στελέχη της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στο δύσκολο έργο των συναδέλφων τους.

πυρκαγιά Ιεράπετρα

Σε επιφυλακή μέχρι αύριο 

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Κρήτης τέθηκε σε γενική επιφυλακή μέχρι αύριο Τρίτη.

«(...) Όλες οι Υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στον σχεδιασμό μας για τη λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. 

Γίνεται ισχυρή σύσταση για απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών, απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, απαγόρευση χρήσης για τα αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια, απαγόρευση καύσης ειδών πυροτεχνίας, όπως και για την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί για το έτος 2023 με σχετικές αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών (...). 

Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.

Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις, στους παραβάτες των ανωτέρω επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα του Παρ. Β της αρ. 19/2020 Πυροσβεστικής Διάταξης (Β’ 2233), όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κοινοποιεί τις παραβάσεις στην αρμόδια κατά περίπτωση εποπτεύουσα, αδειοδοτούσα Αρχή για τυχόν δικές της περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (όπως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ.)». 
«Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών και έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων, κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών, η ΠΕΠΥΔ Κρήτης ανακοινώνει ότι: 
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, πρόκειται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν την περιφέρεια Κρήτης από τις 07/04/24 και ώρα 07:30 έως και την Τρίτη 09/04/2024. Κατόπιν αυτού ενημερώνουμε τους πολίτες για την απαγόρευση της καύσης και των θερμών εργασιών για το διάστημα αυτό. Επίσης ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι-περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης του συγκεκριμένου μέτρου. 

Σε περίπτωση μη τήρησης του ανωτέρω μέτρου, προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη “Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας”», ανακοίνωσε χθες η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης. 

Εξάλλου, αποφασίστηκε να είναι σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για τις Περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.
 

πυρκαγιά Ιεράπετρα

 

Δείτε το βίντεο από το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV:

 Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας