Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία σήμερα στο Σεληνάρι: Νέος ξεσηκωμός για τα υπό διάλυση νοσοκομεία (video)

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-03/syllalhthrio_0.jpg.webp?itok=TjsG4rWB

«Εντέλλεσθε» δίχως τέλος – Τρεις ακτινολόγοι από το ΠΑΓΝΗ μεταφέρονται για εφημερίες στο Βενιζέλειο

Την ώρα που τα “εντέλλεσθε” στον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων της Κρήτης συνεχίζονται, όλοι οι μαζικοί φορείς του νομού Λασιθίου ετοιμάζονται να στείλουν στην κυβέρνηση ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα, με συλλαλητήριο που έχει ως χώρο συγκέντρωσης το Σεληνάρι!

Υγειονομικοί, σωματεία, φορείς και πολίτες θα συγκεντρωθούν στο Σεληνάρι σήμερα Πέμπτη (28/3) το μεσημέρι και θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας Υγείας.

Αναλυτικότερα, τα “εντέλλεσθε” συνεχίζονται, με τρεις ακτινολόγους αυτή τη φορά, από το ΠΑΓΝΗ, να εφημερεύουν για το επόμενο χρονικό διάστημα στο Βενιζέλειο, το οποίο, όπως έχει γίνει γνωστό, αδυνατεί να εφημερεύει με ασφάλεια για τους ασθενείς.

Όπως αποκάλυψε χθες, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη Γεωργία Μακάκη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «ήδη η διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. έδωσε εντολή σε τρεις ακτινολόγους γιατρούς να εφημερεύσουν το επόμενο διάστημα στο Βενιζέλειο, λόγω της έλλειψης εκεί ιατρικού προσωπικού. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτές οι “λύσεις”, που μεταφέρουν το πρόβλημα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, έχουν τα όριά τους και βεβαίως έχουμε το “ως εδώ και μη παρέκει”»!


Εξάλλου, ο συνδικαλιστής καταγγέλλει επίσης: «Δύο γιατροί αναισθησιολόγοι, ο ένας από τον Άγιο Νικόλαο και ο άλλος από το ΠΑΓΝΗ, έχουν πάρει θέσεις στο Βενιζέλειο. Ως εκ τούτου, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στα τμήματα αυτά. Ένα στοιχείο να πω μόνο, ότι από 1/1/24 μέχρι και τώρα έχουν παραιτηθεί 7 γιατροί. Και αν προσθέσουμε και τις συνταξιοδοτήσεις, έχουν φύγει από το ΠΑΓΝΗ πάνω από 15 γιατροί. Και βεβαίως το νοσηλευτικό προσωπικό φυλλορροεί, την ίδια ώρα που οι ανάγκες είναι τεράστιες».

Συλλαλητήριο σήμερα στο Λασίθι

Μάλιστα και χθες, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης επανέλαβε πως στα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου επικρατούν επικίνδυνες καταστάσεις, με την υγεία των ασθενών να επαφίεται στο φιλότιμο των γιατρών, που ενώ δεν εφημερεύουν καλούνται από τα σπίτια τους για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σε όλο τον νομό. Στην Ιεράπετρα, τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας εφημέρευε μόνο ένας χειρουργός και το Κέντρο Υγείας. Κανείς άλλος. Είναι αυτό νοσοκομείο; Που είπε ο Μητσοτάκης όταν ήρθε “μην ανησυχείτε. Θα σας φτιάξουμε ένα νοσοκομείο, που τουλάχιστον οι βασικές ειδικότητες θα υπάρχουν”; Έχει περάσει ένας χρόνος και η κατάσταση χειροτέρεψε. Γι’ αυτό έχει εξαγριωθεί ο κόσμος και υπάρχει τέτοια αγωνία και βγαίνει στον δρόμο».

Η τραγική υποστελέχωση και στα τρία νοσοκομεία του νομού Λασιθίου με τους χιλιάδες ασθενείς σε αναμονή για χειρουργικές επεμβάσεις συνθέτουν την ανησυχητική κατάσταση, με τις επιτροπές αγώνα των νοσοκομείων να στέλνουν το μήνυμα προς το υπουργείο Υγείας ότι «με την Υγεία δεν παίζουμε»!

Στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της ΚΡΗΤΗ TV μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου Κώστας Καραταράκης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


 

Ψήφισμα αλληλεγγύης

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ «χαιρετίζει τον οργανωμένο κοινό αγώνα των σωματείων και το συλλαλητήριο που διοργανώνεται από τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία και την Ένωση Γιατρών του νομού Λασιθίου, με την αποφασιστική ενεργό στήριξη φορέων σωματείων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λασιθίου είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, οι οποίες ζυγίζουν τη ζωή του λαού με βάση οικονομικούς δείκτες.

Αντιμέτωποι με την πολιτική των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει τον νομό Λασιθίου με υποστελεχωμένα νοσοκομεία, κλινικές και τμήματα που λειτουργούν με μετακινούμενους γιατρούς, γιατρούς με μπλοκάκια, με εντελώς ανεπαρκές σε αριθμό νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, απαντάμε με κλιμάκωση του αγώνα.

Οι επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών είναι τραγικές, με τρανταχτά παραδείγματα τον χαμό νέων ανθρώπων πρόσφατα στον Άγιο Νικόλαο και πριν λίγο καιρό στην Ιεράπετρα. Ο υπουργός Υγείας αποφεύγει ανερυθρίαστα τις ευθύνες της κυβέρνησής του, καταφεύγοντας σε ψέματα.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στο νησί τον τελευταίο χρόνο είναι η μοναδική ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να ανακόπτεται.

Οι κινητοποιήσεις σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία αποτελούν φάρο ελπίδας για να ανακόπτεται η κατρακύλα των νοσοκομείων του Λασιθίου.

Με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ένα υγειονομικό σύστημα που θα εξυπηρετεί με ασφάλεια ολόκληρη την κοινωνία μας», όπως καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Σωματείο “Φίλοι Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου”

Το Σωματείο “Φίλοι Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου” αναφέρει ότι «εκτός από τον αγώνα του για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, πάντα σε όλες τις επαφές του με διάφορους φορείς αναφέρεται συνολικά για την περίθαλψη όλων των Λασιθιωτών.

Χαιρετίζουμε τη σύμπνοια όλων των επιτροπών αγώνα για τα θέματα Υγείας.

Πιστεύουμε στη συνεργασία όλων των φορέων του νομού μας, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας.

Συμμετέχουμε στην παλλασιθιώτικη κινητοποίηση για τη Δημόσια Υγεία, που θα πραγματοποιηθεί στο Σεληνάρι, και καλούμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους Λασιθιώτες να συμμετέχουν, έτσι μόνο θα καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι το Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει στον νομό μας και ότι θα αγωνιστούμε να το κρατήσουμε ζωντανό. Ζητούμε την άμεση επέμβαση της Πολιτείας πριν να είναι αργά».

Οι νοσηλευτές

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των πολιτών του νομού Λασιθίου για τη δημόσια δωρεάν Υγεία και για τα νοσοκομεία του νομού, και καλεί όλους σε συμμετοχή στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο.

«Άποψη του συλλόγου είναι ότι πρέπει να ενισχυθούν τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, να αυξηθούν οι αποδοχές των υγειονομικών και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, ώστε να σταματήσουν οι παραιτήσεις και να υπάρχει ελπίδα και πιθανότητα στελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειας και του νομού Λασιθίου», όπως αναφέρει.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου «συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση των νοσοκομείων του νομού μας και της δημόσιας δωρεάν Υγείας.

Ως αστυνομικοί στηρίζουμε ξεκάθαρα την προσπάθεια διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και καλούμε την κεντρική πολιτεία να στηρίξει εμπράκτως το αυτονόητο, ενισχύοντας με μόνιμο προσωπικό όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού Λασιθίου. Καλούμε όλους να συμμετέχουν στην παλλασιθιώτικη συγκέντρωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Επιμελητήριο Λασιθίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Λασιθίου, επίσης, στηρίζει τον κοινό αγώνα των επιτροπών που έχουν συσταθεί σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία, για τη στήριξη των νοσοκομείων της Περιφερειακής μας Ενότητας και συμμετέχει στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο.

«Στόχος η υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των πολιτών για πρόσβαση σε δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίας Υγείας, μέσα από την επιβεβλημένη αύξηση των δαπανών για την Υγεία, καθώς και η ενίσχυση των νοσοκομείων μας με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να διασφαλιστεί εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Καλούμε τα χιλιάδες μέλη μας, καθώς και όλους τους πολίτες του νομού μας να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, στέλνοντας ένα ηχηρότατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την κρισιμότητα της κατάστασης στον τομέα της Υγείας στο Λασίθι».

Οι μηχανικοί

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ, επίσης, στηρίζει το παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο.

«Καλούμε την Πολιτεία να ανταποκριθεί άμεσα στην αναγκαιότητα προσλήψεων και διπλωματούχων μηχανικών στα νοσοκομεία του Λασιθίου, αφενός μεν υποστηρίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο των νοσοκομείων (αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την αναβάθμιση κτηριακών, ηλεκρομηχανολογικών υποδομών και βιοϊατρικού εξοπλισμού, εφαρμογή νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού κ.λπ.), αφετέρου δε για την ασφάλεια των ιδιαίτερα κρίσιμων νοσοκομειακών υποδομών», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

«Θα είμαστε εκεί»

«Με παγιωμένη εκτίμηση της υγείας όλων μας ως ύψιστο αγαθό και πρώτιστο μέλημα του καθενός μας, καλούμε όλα τα μέλη της παράταξής μας “Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το Μέλλον” και όλους τους δημότες του Δήμου Ιεράπετρας, απ’ όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και τους κοινωνικούς χώρους να συμμετάσχουν στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο στο Σεληνάρι για την Υγεία», αναφέρει και η παράταξη “Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το Μέλλον”.

 

Παλλαϊκός ξεσηκωμός

Στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο συμμετέχει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου που καλεί τους επιχειρηματίες να κλείσουν τα καταστήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ενώ και τα Σωματεία Ταξί σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία στηρίζουν την κινητοποίηση, προκηρύσσοντας στάση εργασίας την Πέμπη 28/3, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Εξάλλου και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λασιθίου καλεί σε στάση εργασίας την ώρα του συλλαλητηρίου.


Σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου η Επιτροπή Αγώνα Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου αναφέρει:

«Για το Παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο στο Σεληνάρι, η προσυγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο  θα γίνει στις 11.00 πμ  την Πέμπτη 28/3 στον κόμβο Ξηροκάμπου.

Εκεί θα συγκεντρωθούν τα αυτοκίνητα για να γίνει κόμβοι ως το Σεληνάρι ενώ  εκεί θα υπάρχουν και διαθέσιμα  λεωφορεία για να μεταφέρουν όσους δεν μπορούν ή δεν  επιθυμούν να μετακινηθούν με ΙΧ.

Διαθέσιμα λεωφορεία για τη μετακίνησή προς το Σεληνάρι θα υπάρχουν και στο σταθμό του ΚΤΕΛ Αγίου Νικολάου στο Λαγγό από όπου θα μπορούν να επιβιβαστούν οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Λεωφορείο θα περάσει και από την πλατεία της Νεάπολης μετά τις 11.00 πμ να παραλάβει πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν με λεωφορείο προς το Σεληνάρι.


Για επιστροφή τα λεωφορεία θα φύγουν από το Σεληνάρι  πριν τις 14.30 και θα έχουν επιστρέψει στον Άγιο Νικόλαο πριν τις 15.00.

Αντίστοιχες προετοιμασίες και προσυγκεντρώσεις θα γίνουν και στην Ιεράπετρα στην κεντρική πλατεία στις 10.00 το πρωί και στη Σητεία στο σιντριβάνι επίσης στις 10 το πρωί».

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν «μαζικά στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στο Σεληνάρι στις 28 Μαρτίου. Προς υπεράσπιση του αυτονόητου αγαθού της δωρεάν υγείας, προτρέπουμε όλα τα καταστήματα να κλείσουν από τις 11:00 έως τις 17:00 σε μια μαζική και δυναμική συμμετοχή στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα με ένα δυναμικό "παρών" από όλους μας», αναφέρεται.


Και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ), ομόφωνα αποφάσισε την συμμετοχή της Ένωσης στο Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 12.00 το μεσημέρι, στο Σεληνάρι, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και των νοσοκομείων του Νομού. Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει την ίδια ημέρα στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. του Νομού Λασιθίου, από τις 10.00 έως και τις 15.00, για την διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Νομού για μαζική και δυναμική συμμετοχή:


Για την υπεράσπιση της δημόσιας, υψηλού επιπέδου και δωρεάν υγείας. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Για την άρση της υποστελέχωσης και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων και γενικά των δομών υγείας του Νομού.

Για τις αυξήσεις των μισθών και την βελτίωση των συνθηκών και όρων εργασίας των υγειονομικών.

Για την υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης στην Νεάπολη και για την προστασία των δομών απεξάρτησης του ΚΕ.ΘΕ.Α.».

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 20/03/2024 αφού συζήτησε εκ νέου για την κατάσταση την οποία βρίσκονται οι δομές υγείας του Νομού Λασιθίου αποφάσισε πλέον των αποφάσεων που είχαν ληφθεί σε προηγούμενη συνεδρίασή του στις 13/2/2024 τα παρακάτω:
1.    Να εκφράσει την αμέριστη στήριξη του στην κινητοποίηση της 28ης/03/2024 για τα θέματα της υγείας.
2.    Προτείνει στα μέλη του (νοσοκομειακούς ιατρούς δια των οργάνων τους & ιδιώτες ιατρούς) συμβολική 2ωρη στάση εργασίας 12:00-14:00 της ίδιας μέρας.
3.    Τέλος, καλεί όλους τους πολίτες του Νομού σε μαζική συμμετοχή στο Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο Σεληνάρι».

Σε ανακοίνωσή του ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Λασιθίου σημειώνει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 21/03/2024 και αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι:

Τρίωρη στάση εργασίας για όλα τα φαρμακεία του Νομού Λασιθίου την Πέμπτη 28 Μαρτίου από τις 11:00πμ έως τις 14:00μμ.

Καλεί τους φαρμακοποιούς–μέλη του σε συμμετοχή στο Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο Σεληνάρι.

Στηρίζει οικονομικά την κινητοποίηση καλύπτοντας μέρος των εξόδων της μετακίνησης των πολιτών από τις τρεις πόλεις.

Εκφράζει τη στήριξη των κινητοποιήσεων της 28ης/03/2024 για τη υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και στην διεκδίκηση πλήρως στελεχωμένων και λειτουργικών Νοσοκομείων στο Νομό Λασιθίου.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία».

Τη συμμετοχή του στην παλλασιθιώτικη κινητοποίηση για τη δημόσια Υγεία, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28/3, ανακοίνωσε το Σωματείο “Φίλοι Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου”, χαιρετίζοντας τη «σύμπνοια όλων των επιτροπών αγώνα για τα θέματα υγείας».

Όπως αναφέρει, «το Σωματείο “Φίλοι Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου”, εκτός από τον αγώνα του για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, πάντα σε όλες τις επαφές του με διάφορους φορείς αναφέρεται συνολικά για την περίθαλψη όλων των Λασιθιωτών.

Χαιρετίζομε τη σύμπνοια όλων των επιτροπών αγώνα για τα θέματα υγείας.

Πιστεύομε στη συνεργασία όλων των φορέων του νομού μας, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας.

Συμμετέχουμε στην παλλασιθιώτικη κινητοποίηση  για τη Δημόσια Υγεία που θα πραγματοποιηθεί στο Σεληνάρι στις 28/3/24 και ώρα 12.00 και καλούμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους Λασιθιώτες να συμμετέχουν. Έτσι μόνο θα καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι το Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει στο νομό μας και ότι θα αγωνιστούμε να το κρατήσουμε ζωντανό».

Ψήφισμα στήριξης εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Λασιθίου, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λασιθίου ομόφωνα αποφάσισε την στήριξη της δράσης διαμαρτυρίας, το Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο της 28ης Μαρτίου 2024 στο Σεληνάρι για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, την βιωσιμότητα των Νοσοκομείων του Νομού και την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Ο κοινός Παλλασιθιώτικος αγώνας περιέχει τις διεκδικήσεις:

➢ για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας, την αύξηση των δαπανών για την υγεία και για μαζικές προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ.

➢ για την κατάργηση των νόμων που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν το Ε.Σ.Υ. και την αποτροπή κάθε κίνησης αλλαγής του χάρτη υγείας με υποβαθμίσεις νοσοκομείων και νέες συγχωνεύσεις

➢ για την προστασία όλων των νοσοκομείων του νομού, τη στελέχωση τους σύμφωνα με τους οργανισμούς λειτουργίας τους με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και τη μονιμοποίηση συμβασιούχων

➢ για την διοικητική αυτοτέλεια και κατάργηση τηε ενοποίησης των νοσοκομείων του νομού και την επαναφορά τους στο πριν το 2012 καθεστώς διοίκησης

➢ για την παροχή κινήτρων στις άγονες και προβληματικές περιοχές

➢ για την υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης στη Νεάπολη και για την προστασία των δομών απεξάρτησης και του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

➢ για τη βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των ιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία (αυξήσεις μισθών, φορολογικές ελαφρύνσεις, κατάργηση των "εντέλλεσθε" και των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας) έτσι ώστε να σταματήσει το κύμα παραιτήσεων και να υπάρχει κλίμα πρόσκλησης νέων ιατρών και εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ. ώστε να μην αποβαίνουν άγονες οι περισσότερες προκηρύξεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την ημέρα αυτή από 10:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ. και να παραβρεθούν μαζικά στην συγκέντρωση που θα γίνει στο Σεληνάρι στις 12:00. Για την μετακίνηση θα διατεθούν λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν από τα σημεία προσυγκέντρωσης τα οποία σε κάθε πόλη έχουν οριστεί και είναι:

Στον Άγιο Νικόλαο: Κόμβος Ξηροκάμπου στις 11:00

Στην Ιεράπετρα: Κεντρική Πλατεία στις 10:00

Στη Σητεία: Στο Σιντριβάνι στις 10:00».

Στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία συμμετέχει και η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος παρουσιάζονται οι θέσεις του κόμματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ ειδικά για τον νομό Λασιθίου αναφέρεται:

«Κανένα νοσοκομείο δεν περισσεύει στο Λασίθι. Στελέχωση όλων των νοσοκομείων του νομού σύμφωνα με τους οργανισμούς λειτουργίας τους με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Διοικητική αυτοτέλεια και κατάργηση του θεσμού της συνδιοίκησης των νοσοκομείων του νομού. Παροχή κινήτρων στις άγονες και προβληματικές περιοχές. Υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης στη Νεάπολη και του Κέντρου Υγείας Μακρύ Γιαλού. Προστασία των δομών απεξάρτησης και του ΚΕΘΕΑ».

Η Τομεακή Επιτροπή Λασιθίου του ΚΚΕ καλεί στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο στο Σεληνάρι την Πέμπτη 28 Μάρτη σημειώνοντας: «Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και να αυξήσει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων. Το "νόμιμο φακελάκι" και η εμπορευματοποίηση της υγείας δεν περάσει!

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις μετά την υποχρηματοδότηση τους και την υποβάθμισή τους δεν είναι ανικανότητα ή έλλειψη ευαισθησίας. Είναι μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου για να απαλλαχθεί το κεντρικό κράτος από δαπάνες που αφορούν τον λαό ώστε να αυξάνονται τα κονδύλια που πάνε για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και των αναγκών του ΝΑΤΟ. Είναι στα πλαίσια της κατεύθυνσης της ΕΕ που υπηρέτησαν πιστά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ στρώνοντας τον δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις της ΝΔ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λασιθίου είναι μέρος αυτού του σχεδιασμού και αποτέλεσμα της πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που ζυγίζουν την ζωή του λαού με βάση οικονομικούς δείκτες και την λογική κόστος-όφελος. Οι επιπτώσεις για την ζωή των λαϊκών οικογενειών είναι τραγικές με τρανταχτά παραδείγματα τον χαμό νέων ανθρώπων πρόσφατα στον Άγιο Νικόλαο , πριν λίγο καιρό στην Ιεράπετρα. Ανερυθρίαστα ο υπουργός Υγείας καταφεύγει σε ψέματα για να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής του. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών γιατί λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων , λείπουν νοσηλευτές, λείπει το αναγκαίο προσωπικό.

Η «λύση» των απογευματινών χειρουργείων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα ακόμη βήμα για να χειροτερέψει δραματικά η υγειονομική κάλυψη των λαϊκών οικογενειών. Είναι ένα ακόμη σκαλί για να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και οι ασθενείς σε πελάτες που θα πρέπει να πληρώσουν για μια ακόμη φορά. Πληρώνουν τους άμεσους και τους άδικους έμμεσους φόρους που φθάνουν το 95% των δημοσίων εσόδων αλλά δεν έχουν δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όταν την χρειαστούν. Πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για τον ίδιο λόγο.

Όλα αυτά τα έσοδα του κράτους διαχρονικά δεν πηγαίνουν για να ανοίξουν οι χειρουργικές αίθουσες που είναι κλειστές και αποτελούν το 30% του συνόλου, δεν πηγαίνουν για να αυξήσουν το εισόδημα των υγειονομικών που έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες από το 2009, δεν πηγαίνουν για επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Αντίθετα, πηγαίνουν για να χρηματοδοτούν με αμύθητα ποσά τους μεγάλους ομίλους, τις Νατοϊκές δαπάνες και εξοπλισμούς , τον πόλεμο στην Ουκρανία, την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών στην Ερυθρά θάλασσα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της πατρίδας μας.

Οι κινητοποιήσεις του λαού σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία αποτελούν φάρο ελπίδας για να ανακοπεί η κατρακύλα των νοσοκομείων του Λασιθίου.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των υγειονομικών που δεν σκύβουν το κεφάλι στην εμπορευματοποίηση της Δημόσιας υγείας , στέκεται στο πλευρό του λαού που δεν αντέχει να πληρώνει άλλο για υπηρεσίες υγείας που δικαιούται και δεν έχει.

Η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου , τα μέλη , οι φίλοι , οι οπαδοί του ΚΚΕ καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις στους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία που να παρέχεται σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για υγεία δημόσιο κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα!

Η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ χαιρετίζει την ενότητα και τη συμμαχία των υγειονομικών, των εργαζομένων, των μαθητών, του λαού από όλες τις πόλεις και τα χωριά του νομού για την αγωνιστική διεκδίκηση της ενίσχυσης όλων των νοσοκομείων του Λασιθίου. Καλεί τους εργαζόμενους , τους συνταξιούχους , τους νέους να γυρίσουν την πλάτη στις διχαστικές απόψεις και να δώσουν αποστομωτική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και των στελεχών της να διχάσουν τις πόλεις του Λασιθίου με στόχο το "διαίρει και βασίλευε".

Το λέμε ξανά! Το λέμε καθαρά: Προϋπόθεση για τη σωτηρία καθενός νοσοκομείου είναι η σωτηρία όλων, με ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, γενναία αύξηση των μισθών και της χρηματοδότησης των νοσοκομείων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Η Κ.Ο. Λασιθίου του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία του Λασιθίου να συμμετέχουν μαζικά στο Πανλασιθιώτικο Συλλαλητήριο στο Σεληνάρι την Πέμπτη 28 Μάρτη, στις 12 μμ.».

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας