Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Το Λασίθι θα είναι «κλειστό»

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/03/x-selhn.jpg

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των φορέων, των συλλόγων στο Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη στο Σεληνάρι. Την κινητοποίηση συνδιοργανώνουν, όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Καραμανωλάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το νοσοκομείο Σητείας, οι Συντονιστικές Επιτροπές Σητείας, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας.

Εκτίμησε ότι η συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα είναι μαζική και δυναμική από όλο το νομό. Το Λασίθι θα είναι «κλειστό», όπως επισημάνθηκε. «Και τούτο διότι συμμετέχουν όλοι οι φορείς, τα σωματεία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι τοπικές κοινότητες …οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Και πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε σαράντα χρόνια πίσω!

Η κυβέρνηση έχει μία ιστορική ευθύνη, διότι με το νομοσχέδιο Γκάγκα και κάποιες επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις, καταργεί επί της ουσίας τη δωρεάν υγεία και βάζει ταφόπλακα στη μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολίτευσης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας!

Η κυβέρνηση το πετυχαίνει αυτό έχοντας μειώσει ήδη την χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας, η οποία για πρώτη φορά είναι μικρότερη του 5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτή η μείωση της χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε απίστευτη υποστελέχωση όλα τα νοσοκομεία. Στη δε Σητεία έχουν κλείσει κλινικές, Παθολογική, Παιδιατρική ενώ άλλες υπολειτουργούν», πρόσθεσε.

«Επιπρόσθετα, είναι επιτρεπτή», τόνισε, «η εισχώρηση ιδιωτών και κλινικαρχών στο ΕΣΥ για να παράγουν ιδιωτικό έργο, αλλά και στους ιατρούς του ΕΣΥ με τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία επίσης να παράγουν ιδιωτικό έργο. Εννοείται ότι ο ασθενής θα πληρώνει. Είναι κατανοητό ότι ειδικά με τα απογευματινά χειρουργεία που ήδη έχει δημοσιοποιηθεί τιμοκατάλογος, είναι ξεκάθαρο, ότι νομιμοποιεί το φακελάκι. Μετακυλύει δηλαδή ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του ΕΣΥ στους έχοντες. Οι μη έχοντες θα σέρνονται στα πρωινά ιατρεία τα οποία με μαθηματική ακρίβεια θα υποβαθμιστούν. Και η λίστα αναμονής θα διογκωθεί περαιτέρω.

Η κυβέρνηση λοιπόν με τρόπο κυνικό ανοίγει την πόρτα στους έχοντες, να πληρώσουν και βάζει τέλος στο δωρεάν σύστημα υγείας όπως το γνωρίζουμε. Ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν τις παροχές υγείας την ώρα που μέσω φόρων κι ασφαλιστικών εισφορών πληρώνουν χρόνια πολλά για να έχουν το αυτονόητο, την δωρεάν υγεία».

 

Ενιαία αιτήματα

Για τα αιτήματα του ενιαίου μετώπου του νομού Λασιθίου σημείωσε: «Άμεση στελέχωση όλων των θέσεων όπως προβλέπει ο οργανισμός λειτουργίας κάθε νοσοκομείου του νομού. Επιστροφή στο αυτοδιοίκητο κάθε νοσοκομείου. Κρίνουμε ότι η διοικητική αυτοτέλεια είναι εντελώς απαραίτητη. Θυμίζουμε ότι έχει λάβει και σχετικά ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας στο παρελθόν. Από την συνδιοίκηση, ουδέποτε ωφελήθηκε το νοσοκομείο. Επίσης ζητούμε στο νέο χάρτη υγείας που έχει προγραμματιστεί να δει το φως της δημοσιότητας στο άμεσο μέλλον, να υπάρχουν τρία νοσοκομεία σε πλήρη λειτουργία όπως προβλέπει το οργανόγραμμα τους.

Αποτελεί κόκκινη γραμμή και καταδικάζω τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη- και απορώ πως δεν το έχει κάνει ήδη ο Δήμαρχος, οι οποίες αναφέρονται στην ύπαρξη ενός κεντρικού νοσοκομείου στο νομό. Αυτά περί ενός νοσοκομείου και μετατροπή των υπολοίπων σε Κέντρα Υγείας μπορούμε να τα συζητήσουμε μόνο όταν το Λασίθι θα έχει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Αυτή την στιγμή με το χειρότερο οδικό δίκτυο στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε τέτοια θέματα! Επίσης ζητάμε να θεσπιστούν άμεσα ελκυστικά κίνητρα λόγω του ότι ο Δήμος Σητείας έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ άγονη περιοχή από το 1981».

Ο κ. Καραμανωλάκης κάλεσε τον κόσμο να δώσει δυναμικό «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο «για να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι η προσπάθεια κατάργησης του ΕΣΥ δεν θα περάσει!»

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή 

Συνολικες προβολες σελιδας