Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Mετά βίας συγκέντρωσε 2.750 τόνους ελαιολάδου η περιοχή της Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/03/ladi.jpg

Εντονότατος είναι ο προβληματισμός του αγροτικού κόσμου για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια και δη τον χειμώνα που μόλις ολοκληρώθηκε ημερολογιακά, αφού οι μειωμένες βροχοπτώσεις εντείνουν τα προβλήματα στην παραγωγή -πόσο δε σε ιδιαίτερα ξηροθερμικές περιοχές, όπως αυτή της Σητείας.

«Μία περιοχή όπου η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης, «καθορίζοντας εν πολλοίς την διαμορφούμενη κατάσταση της τοπικής οικονομίας».

«Το ζήτημα των τιμών ασφαλώς έχει ρόλο καθοριστικό. Η αύξηση αυτών ιδιαίτερα κατά την φετινή σεζόν δεν μπορεί όμως να δώσει λύσεις σε όλα όσα προαναφέρθηκαν. Και τούτο αρχικά διότι φέτος η παραγωγή καταγράφει μεγάλη μείωση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η επαρχία Σητείας συγκέντρωσε μετά βίας 2.750 τόνους ελαιολάδου εκ των οποίων περίπου 460 ο Σταφιδικός Συνεταιρισμός, εκ των μεγαλυτέρων συνεταιρισμών της περιοχής. Αντίστοιχα την περασμένη ελαιοκομική περίοδο μόνο ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός είχε συγκεντρώσει 1.500 τόνους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορούν αγρότες με παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου των 5 τόνων που φέτος συγκέντρωσαν μόλις 600 κιλά!

Σε κάποιες περιοχές η μείωση αγγίζει και ξεπερνάει το 90% της παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τις ποιότητες του προϊόντος σε γενικές γραμμές είναι καλές, με ένα μέσο αυτό των 0,5 γραμμών.

Οι λόγοι της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή ελαιολάδου είναι γνωστοί, σχετίζονται κυρίως με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πέρυσι λόγω των οποίων οι ελιές δεν έδεσαν. Σημειώθηκαν λασποβροχές, υψηλές θερμοκρασίες κλπ. Σε λίγες περιοχές του Δήμου είναι και το γεγονός ότι κάποια ελαιόφυτα προήλθαν από δύο συνεχόμενες χρονιές που είχαν μεγάλη παραγωγή οπότε φέτος ήταν αδύναμα και οι καιρικές συνθήκες έτσι κι αλλιώς συνετέλεσαν αρνητικά.

Οι πράξεις πωλήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφουν μία στασιμότητα με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου στα 9,20 έως 9,30 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά το Συνεταιρισμό έχουν γίνει πωλήσεις με τιμές γύρω στα 9,50. Υπάρχουν αποθέματα γύρω στους 300 τόνους ελαιολάδου. Εκτιμάται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, από τα τέλη του μήνα θα υπάρξει εκ νέου κινητικότητα στις πωλήσεις- χωρίς ωστόσο να μπορεί να εκτιμηθεί επ’ ακριβώς αυτή τη στιγμή η τιμή του προϊόντος.

Το θέμα των τιμών δεν πρέπει να εξετάζεται μόνο του αλλά σε συνδυασμό αφ’ ενός με την πολύ μικρή φετινή παραγωγή και την μεγάλη αύξηση του κόστους της ελαιοκαλλιέργειας (εργατικά, λιπάσματα, φάρμακα, εργατικά κά). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής της Σητείας έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους -κάποιοι το σύνολο- από το λάδι και αν προστεθούν οι κατά πολύ μειωμένες επιδοτήσεις που δόθηκαν, τότε το πρόβλημα στην τοπική οικονομία είναι τεράστιο. Όλη αυτή η οικονομική κατάσταση μόνο αισιόδοξη δεν είναι. Κι αν το λάδι την επόμενη χρονιά πέσει κάτω από 6- 7 ευρώ, αρκετοί θα εγκαταλείψουν την ελαιοκομία γιατί δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν. Και στην περιοχή μας η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια επομένως το μέγεθος του προβλήματος μεγάλο», κατέληξε ο κ. Κολυδάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας