Πέρα από τους τίτλους ή πιο σωστά, μαζί με τους τίτλους και παράλληλα, ο Λευτέρης Καρχιμάκης,
είναι μια από εκείνες τις φωνές που σε εποχές αβεβαιότητας, κρίσης και
σύγχυσης μπορεί να σε βοηθήσει να ρίξεις φως στις αιτίες ,να αναλύσεις
τις αφορμές και να σε πάει πιο πέρα, στο επίπεδο των διεκδικήσεων και
των λύσεων.
Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν της Ολλανδίας και εκπρόσωπος των Λεκτόρων του Πανεπιστημίου στο Συμβούλιο Διοίκησης, είναι εξ ορισμού βαθύς γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων και κρίσεων. Όχι θεωρητικά μόνο. Κυρίως κριτικά, μέσα από προοδευτικό πρίσμα. Εξάλλου, όταν του ζητήσαμε να αυτοπροσδιοριστεί πολιτικά, μας είπε με σαφήνεια:
« Αυτοπροσδιορίζομαι ως δημοκράτης σοσιαλιστής».
Βεβαίως και λόγω επιθέτου, λόγω της πολύχρονης ενασχόλησης του πατέρα του, του Μιχάλη Καρχιμάκη με την πολιτική, αλλά και με αφορμή το γνωστικό του πεδίο, την ακαδημαϊκή του καριέρα και την προσωπική του πορεία, τον ρωτήσαμε αν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την πολιτική ενεργά.
«Δεν είναι προσωπικά τα θέματα για να με ενδιαφέρει. Είναι συλλογικά, με ενδιαφέρει να υπάρχουν πολιτικές φωνές οι οποίες μπορούν να εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας στην Ευρώπη», μας είπε.
«Άρα πρέπει να έχουν γνώση για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το πώς λειτουργεί η Ευρώπη. Πρέπει να έχουν συγκροτημένη πολιτική ιδεολογία. Για να μπορούν να έχουν τα φόντα να μιλήσουν και να δημιουργήσουν σχέσεις αλληλοεκτίμησης με τους συναδέλφους τους. Στην Ευρώπη το ζήτημα είναι να πάει καλά η χώρα και ο προοδευτικός χώρος».
«Σε ποιους μοιράζονται τα πλεονάσματα;»
Το έγκλημα των Τεμπών και η δημοσιογραφική του κάλυψη έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από τον Λευτρη Καρχιμάκη, έρευνας που ακόμα τρέχει, όπως μας λέει, έχει παρουσιαστεί σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια, έχει πάρει αρκετά καλές κριτικές είναι στην πορεία δημοσίευσης.
Μας λέει, σχετικά:
«Ουσιαστικά αφορά στο πως γίνεται μια διαχείριση κρίσης σε μια δημοκρατία όπου η κεντρική δημοσιογραφική έρευνα, υποχωρεί όλο και περισσότερο (ευτυχώς υπάρχουν και περιφερειακοί σταθμοί όπως ο δικός σας) αγκιστρωμένη στις κρατικές επιχορηγήσεις. Σας θυμίζω τη λίστα Πέτσα».
Αυτομάτως από εδώ, πάμε στο κράτος δικαίου και στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Λευτέρης Καρχιμάκης, μας υπενθυμίζει πως η Ελλάδα ελέγχθηκε και σε προηγούμενο χρόνο ,για την ελευθεροτυπία, λίγο μετά τα λοκ ντάουν της πανδημίας. Τώρα, ελέγχεται για το σύνολο του κράτους δικαίου. Μας λέει ο κ. Καρχιμάκης:
«Αυτό, είναι μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα. Θα μου πείτε, ποιος ασχολείται, από τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη οικονομική κρίση και μαστίζεται κάθε οικογένεια από την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις.
Όλοι μας συμφωνούμε και ιδιαίτερα οι Κρητικοί μας που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα Δημοκρατίας, έχουμε ματώσει για αυτή, πως θα έπρεπε να μας αφορά, ακόμα και τους πιο κυνικούς, που λένε, ας τα αφήσουμε αυτά και ας ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν τον κόσμο. Λάθος. Αφορά τον κόσμο γιατί στην ουσία κτυπά την τσέπη του.
Σύμφωνα με πολλές έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας, η υποχώρηση του κράτους δικαίου, συνοδεύεται από αύξηση των ανισοτήτων. Αυτό το βλέπουμε και στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο που οι αριθμοί ευημερούν, δηλαδή έχουμε ανάπτυξη, έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά οι άνθρωποι δυσκολεύονται.
Εφόσον έχουμε ανάπτυξη και εφόσον έχουμε πλεονάσματα, σε ποιους μοιράζονται αυτά;
Αυτό έχει να κάνει και με τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και λέει ο πρωθυπουργός, «ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού», έχει να κάνει με τις οικογένειες οι οποίες βλέπουν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να ανεβαίνει 10%. Αυτό, αφορά μια κυβέρνηση αν νιώθει ότι είναι ανεξέλεγκτη, αν έχει μεγαλύτερο συμφέρον να εξυπηρετήσει 4 – 5 μεγάλους, από το να υπηρετήσει τους πολλούς.
Το δεύτερο θέμα, πέραν των οικονομικών ανισοτήτων, έχει να κάνει με το διεθνές πολιτικό κεφάλαιο της χώρας.
Πέραν του ακαδημαϊκού κομματιού, έχω δουλέψει και στο διπλωματικές αποστολές. Για παράδειγμα έχω δουλέψει στον ΟΗΕ ως σύμβουλος στην 6η Επιτροπή. Μπορώ να σας πω τη βιωματική εμπειρία μου πως κάθε χώρα και ιδιαίτερα η Ελλάδα, διαπραγματεύεται με βάση ένα διεθνές πολιτικό κεφάλαιο. Αυτό είναι πεπερασμένο, όπως και τα χρήματα από το οικονομικό κεφάλαιο, που κάποια. στιγμή τελειώνει. Αν το ξοδεύεις έχοντας προβλήματα κράτους δικαίου στη χώρα σου, όπως έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, τότε θα έχεις ένα έλλειμμα όταν διαπραγματεύεσαι την κοινή αγροτική πολιτική, όταν διαπραγματεύεσαι τα ελληνοτουρκικά, όταν διαπραγματεύεσαι την οικονομία».
«Η ακροδεξιά είναι σύμπτωμα μιας αρρώστιας»
«Είναι κρίσιμες οι ευρωπαϊκές εκλογές οι οποίες μας έρχονται, διότι μπορεί να μιλάμε για την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί επηρεάζουν την Ελλάδα και το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα», μας λέει ο κ. Καρχιμάκης.
Ρωτάμε για την πρόβλεψη-εκτίμηση ανόδου της ακροδεξιάς συνολικά στην Ευρώπη.
«Είμαι φύσει αισιόδοξος. Βλέπω αυτή την τάση, αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να την ανατρέψουμε. Η ακροδεξιά είναι ένα σύμπτωμα μιας αρρώστιας. Είναι αρρώστια και είναι η ανεργία. Η αρρώστια είναι η φτώχεια. Η αρρώστια είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι πιέζονται, είναι το γεγονός ότι νιώθουνε ότι οι αποφάσεις παίρνονται από πολύ μακριά από αυτούς, χωρίς λογοδοσία.
Η ακροδεξιά, λέει, θα δώσει εύκολες λύσεις. Αυτή η κατάσταση, δημιουργήθηκε από τα συντηρητικά κόμματα τα οποία κυβερνούν στην μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, έχουν και την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χρέος των προοδευτικών είναι να αναμετρηθούν με αυτές τις εύκολες λύσεις, με πειστικές λύσεις, μελετημένες προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Άρα, ναι, βλέπω την τ’αση, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να ανατρέψουμε».
Ζητάμε από τον Λευτέρη Καρχιμάκη μια εκτίμηση για τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα:
« Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ο προοδευτικός χώρος βρίσκεται σε μια φάση ανασύνταξης όπως και όλη την υπόλοιπη Ευρώπη με την ιστορία. Είναι χρέος για το καθένα, την καθεμία, που βλέπει την ανάγκη μιας πολιτικής αλλαγής προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, να συμβάλει από όποιο μετερίζι και αν είναι, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Να συνταχθούμε με το καλύτερο».
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή : Style 100Fm
Ακούστε ΕΔΩ την συνέντευξη