Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Γύρω στα 9.30 ευρώ το κιλό πωλείται το λάδι το τελευταίο χρονικό διάστημα

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/09/x-ladi-vareli.jpg

Εντονότατος είναι ο προβληματισμός του αγροτικού κόσμου για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια και δη τον χειμώνα που μόλις ολοκληρώθηκε ημερολογιακά, αφού οι μειωμένες βροχοπτώσεις εντείνουν τα προβλήματα στην παραγωγή -πόσο δε σε ιδιαίτερα ξηροθερμικές περιοχές, όπως αυτή της Σητείας.

«Μία περιοχή όπου η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης, «καθορίζοντας εν πολλοίς την διαμορφούμενη κατάσταση της τοπικής οικονομίας».

Οι πράξεις πωλήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφουν μία στασιμότητα με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου στα 9,20 έως 9,30 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά το Συνεταιρισμό έχουν γίνει πωλήσεις με τιμές γύρω στα 9,50. Υπάρχουν αποθέματα γύρω στους 300 τόνους ελαιολάδου. Εκτιμάται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, από τα τέλη του μήνα θα υπάρξει εκ νέου κινητικότητα στις πωλήσεις- χωρίς ωστόσο να μπορεί να εκτιμηθεί επ’ ακριβώς αυτή τη στιγμή η τιμή του προϊόντος.

Το θέμα των τιμών δεν πρέπει να εξετάζεται μόνο του αλλά σε συνδυασμό αφ’ ενός με την πολύ μικρή φετινή παραγωγή και την μεγάλη αύξηση του κόστους της ελαιοκαλλιέργειας (εργατικά, λιπάσματα, φάρμακα, εργατικά κά). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής της Σητείας έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους -κάποιοι το σύνολο- από το λάδι και αν προστεθούν οι κατά πολύ μειωμένες επιδοτήσεις που δόθηκαν, τότε το πρόβλημα στην τοπική οικονομία είναι τεράστιο. Όλη αυτή η οικονομική κατάσταση μόνο αισιόδοξη δεν είναι. Κι αν το λάδι την επόμενη χρονιά πέσει κάτω από 6- 7 ευρώ, αρκετοί θα εγκαταλείψουν την ελαιοκομία γιατί δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν. Και στην περιοχή μας η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια επομένως το μέγεθος του προβλήματος μεγάλο», κατέληξε ο κ. Κολυδάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας