Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Καταγραφή των αναγκών των σχολείων στο δήμο Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2021/09/%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B7-768x461-1.jpg

Πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η πρώτη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σητείας υπό την προεδρία της κ. Μαρίας Νικητάκη.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής καλωσόρισε τα μέλη κι ευχήθηκε καλή συνεργασία με στόχο να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα για τις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής. Πρόσθεσε ότι βάσει των τωρινών δεδομένων η λειτουργία του ΝΠΔΔ και η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι μέχρι την 29η Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Η κ. Νικητάκη ενημέρωσε για τις πρώτες συναντήσεις, στις οποίες ήδη έχει προχωρήσει με τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας του δήμου, τις οποίες επισκέφθηκε μαζί με τον Αντιδήμαρχο και μέλος της Επιτροπής κ. Κωστή Λυμπερίου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν καταγραφεί ανάγκες, προβλήματα, αιτήματα του κάθε σχολείου, τα οποία αναφέρθηκαν από τις διευθύνσεις τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο κύκλος των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες με επίσκεψη στα σχολεία του Παλαικάστρου και της Ζάκρου.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρώην Πρόεδρος αυτής κ. Ελένη Πλατανάκη επίσης ευχήθηκε υγεία και δημιουργικότητα. Ενημέρωσε για τα ζητήματα των σχολικών δομών, τα προβλήματα που υφίστανται με κύριο αυτό της σχολικής στέγης, και για ενέργειες που έγιναν την προηγούμενη θητεία στην κατεύθυνση συντήρησης των σχολικών μονάδων κι αντιμετώπισης προβλημάτων. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες κατανομής των επιχορηγήσεων με τον δικαιότερο τρόπο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου της πόλης και όλων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου. Τόνισε ότι πλέον το ποσό των τριμηνιαίων προς την Επιτροπή επιχορηγήσεων, που διανέμονται ακολούθως προς τα σχολεία, έχει αυξηθεί από 36.000 στις 46.000 η κάθε μία, μετά την αύξηση των ΚΑΠ προς το Δήμο δεδομένου ότι ο πληθυσμός του έχει ξεπεράσει τις 20.000 κατοίκους.

Ο κ. Λυμπερίου σημείωσε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό απλών προβλημάτων των σχολείων μπορεί να αντιμετωπισθεί και μέσα από ενέργειες των διευθύνσεων ωστόσο υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα που αφορούν το κτιριακό δεδομένου ότι πολλά σχολικά κτίρια είναι παλαιά και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να τεθεί στόχος δημιουργίας ενός νέου σχολικού συγκροτήματος».

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι τοποθετήσεις και άλλων μελών της Επιτροπής όπως της κ. Ιωάννας Χρυσουλάκη και του κ. Μανόλη Βδοκάκη, που επίσης εστίασαν στην αναγκαιότητα υλοποίησης έργων και δράσεων που αφορούν τη σχολική στέγη. Τονίστηκε επίσης ότι είναι θετικό το γεγονός της καταγραφής των αναγκών και των προβλημάτων των σχολικών μονάδων, διότι πράγματι είναι πολλά και πρέπει να γίνει μία προτεραιοποίηση των ζητημάτων.

Τόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης, όσο και με δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι εκφράστηκε η πρόθεση όλων για συνεργασία και προσπάθεια ώστε να στηριχθούν περαιτέρω οι σχολικές μονάδες επ’ ωφελεία του μαθητικού δυναμικού της περιοχής και ασφαλώς του εκπαιδευτικού και εν τέλει της τοπικής κοινωνίας. Εστίασε στη σχολική στέγη, επισημαίνοντας ότι κοινή θέση όλων ήταν να καταβληθεί προσπάθεια μέσα από μία πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου σχολικού κτιρίου στην περιοχή, εγχείρημα, που ασφαλώς δεν είναι απλό και τίθενται διαχρονικά ως ζήτημα, ωστόσο αποτελεί αναγκαιότητα για την περιοχή.

«Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής σε κλίμα συνεργασίας. Συζητήσαμε αρκετά θέματα. Ενημέρωσα τα μέλη της Επιτροπής για τις επαφές που έχουμε κάνει με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Λυμπερίου στα σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία και την καταγραφή των αναγκών τους. Θα προχωρήσουμε σε μία προτεραιοποίηση αυτών και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τα άμεσα. Οι ανάγκες σε ορισμένα σχολεία είναι μεγάλες, όπως οι κτιριολογικές στο 1ο Δημοτικό Σητείας. Κατόπιν παραγωγικής συζήτησης, αποφασίστηκε να εστιάσουμε στην κατάθεση μίας πρότασης για την δημιουργία ενός νέου σχολικού συγκροτήματος, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια και χρειάζεται η περιοχή. Να κάνουμε δηλαδή ένα βήμα παραπέρα. Επίσης έγινε ενημέρωση από την κ. Πλατανάκη για την λειτουργία, τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και την ευχαριστούμε θερμά για την βοήθεια της», επεσήμανε η κ. Νικητάκη.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ορίστηκαν αρχικά διαχειριστές των οικονομικών λογαριασμών της Επιτροπής οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι σχολείων, συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή για την καταγραφή και απομάκρυνση των άχρηστων υλικών που καταλαμβάνουν χώρο σε όλες τις σχολικές μονάδες. Επιπρόσθετα συζητήθηκε η λειτουργία του κυλικείου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. όπου όμως έχουν αποβεί άγονοι και οι δύο διαγωνισμοί, που έγιναν στις 26 Νοεμβρίου και 8 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και έγιναν δεκτά τα αιτήματα των σχολικών μονάδων του 3ου και του 6ου Νηπιαγωγείου Σητείας για την οικονομική αυτονομία τους στη διαχείριση των επιχορηγήσεων της Επιτροπής.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας