Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Όχι στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

 


Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός ΥΠΑΙΘΑ Κυριάκος Πιερακάκης, αφού έχει λάμψει δια της απουσίας του από τη δρώσα εκπαιδευτική πραγματικότητα από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του μέχρι και σήμερα, φέρνει το επόμενο διάστημα, προς ψήφιση, σχέδιο νόμου που ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, που υλοποιούν ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις και οι οποίες στρέφονται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση, συνεχίζονται και εντείνονται.

Σε αντίθεση με αυτή την πολιτική, τα όποια εκπαιδευτικά προβλήματα στη χώρα δε θα λυθούν με τη συνταγματική εκτροπή για νομοθετική «παράκαμψη» του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά με την πλήρη εφαρμογή αυτού του άρθρου για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών.

Η  τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας παρέχεται με ευθύνη του κράτους ως ένα βασικό κοινωνικό αγαθό, στο οποίο δικαιούνται και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Για τον λόγο αυτό προστατεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της με το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο δεν άλλαξε ποτέ και από καμία κυβέρνηση σε όσες συνταγματικές αναθεωρήσεις κι αν έγιναν.

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι επενδυτές δωρίζουν σε ήδη υπάρχοντα δημόσια, καλά πανεπιστήμια και δε στήνουν ένα καινούργιο με το όνομά τους στον τίτλο. Μύθος είναι ο  περίφημος «ανταγωνισμός» με τα κρατικά καθώς τα πανεπιστήμια παράγουν γνώση και επιστήμη, οικονομίες κλίμακας και όχι αυτοκίνητα, συνεπώς δεν μπορεί να έχει πανεπιστήμιο κάθε γειτονιά. Γνωρίζει κανείς παραρτήματα των γνωστών πανεπιστήμιων σε άλλες χώρες; Δεν είναι αλυσίδα του «Γρηγόρης μικρογεύματα» τα γνωστά πανεπιστήμια. Ο μύθος ότι οι  Έλληνες φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό δε Θα μείνουν στην Ελλάδα είναι σαθρός, καθώς ο εξαιρετικός φοιτητής που μπορεί να πάει στο ΜΙΤ ή στο Yale, δε θα επιλέξει ποτέ να μείνει στην Ελλάδα, ακόμα και αν υπήρχε ένα «παράρτημα» του Yale εδώ.  Έχουμε ήδη μη-κρατικά πανεπιστήμια: τα κολέγια τα οποία είναι ισότιμα στα εργασιακά δικαιώματα ακόμα και για το δημόσιο πλέον. Γιατί δεν ήρθε το ΜΙΤ ως τώρα στην Ελλάδα ως κολέγιο;  Τι θα αλλάξει τώρα; Τίποτα είναι η απάντηση. Όπως δεν πήγε πουθενά αλλού στον κόσμο, τόσο το ΜΙΤ όσο και οποιοδήποτε άλλο καλό πανεπιστήμιο, δε θα πάει και τώρα. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ελάχιστα- ακόμα και σε χώρες «Μέκα» του νεοφιλελευθερισμού -και πολύ κακής ποιότητας. (Περικλής Γκόγκας, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης)

Η παρερμηνεία του άρθρου 28 του συντάγματος με βάση την πολιτική αποτελεί  πολιτική απόφαση που ολοκληρώνει το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης με δυνατότητες σπουδών μονάχα όσων θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτά.

Στεκόμαστε απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας  που αντιμετωπίζουν τη γνώση και τη μόρφωση ως εμπόρευμα κι όχι ως κοινωνικό αγαθό που οφείλει η πολιτεία να παρέχει στους πολίτες. Η λογική αυτή, δυστυχώς, αποτελεί την «καρδιά» της εκπαιδευτικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Αποτελεί ευθύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των εργαζόμενων συνολικά να υπερασπιστούν τη δημόσια εκπαίδευση και σήμερα την τριτοβάθμια. Είναι ξεκάθαρο πως τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με αμφίβολης αξίας λειτουργίας  επιπέδου σπουδών.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Να μην καταθέσει το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην αποσάθρωση και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης συνολικά.
  • Να στηρίξει με γενναία χρηματοδότηση συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο πανεπιστήμιο του οποίου οι απόφοιτοι  συνεχίζουν είτε στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο.

Καλούμε:

  • Τον Σύλλογο, τα μέλη ΔΕΠ και φοιτητικό Σύλλογο σε συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε πάνω στο νέο νομοσχέδιο και να συντονίσουμε τις δράσεις μας.

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Αλεξάκης Αλέξανδρος

Η Γεν. Γραμματέας Ζαχαριάδου Αγγέλα

 

Συνολικες προβολες σελιδας