Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Πλωτά αιολικά πάρκα σε Άγ. Νικόλαο και Σητεία μεταξύ των πρώτων περιοχών που θα εγκατασταθούν

 https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/aiol-768x512.jpg

Στην ανατολική Κρήτη, στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία οριοθετούν την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 800 MW, υπεράκτιων αιολικών πάρκων,

οι παράγοντες της αγοράς μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης κηρύσσοντας την έναρξη εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για την παρουσίαση του σχεδίου Εθνικού Προγράμματος ανάπτυξης των υπεράκτιων πάρκων.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι πριν το 2030 να έχουν τεθεί σε λειτουργία τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάστηκαν, σε πρώτη φάση μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση 25 περιοχών για την εγκατάσταση μονάδων συνολικής ισχύος 12,4 γιγαβάτ.

Σύμφωνα, με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα σχεδιάζονται με επίκεντρο δύο περιοχές:

  • Το παράκτιο τμήμα μεταξύ Αγίου Νικολάου και Σητείας, με σημείο αναφοράς τον κόλπο του Μεραμπέλου, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν πλωτά αιολικά ισχύος 600 μεγαβάτ.
  • Και το παράκτιο τμήμα ανατολικά της Σητείας, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν πλωτές ανεμογεννήτριες ισχύος 200 μεγαβάτ.

Ενδεικτικό, άλλωστε, της προτεραιοποίησης που έχει δοθεί από πλευράς εθνικού σχεδιασμού στην Κρήτη ως προς την ανάπτυξη πλωτών ανεμογεννητριών, είναι το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει προκαταρκτική εξέταση σύνδεσης μόνο για τα έργα που προορίζονται στις περιοχές νότιου και βορειοανατολικού Αιγαίου, συνολικής ισχύος 850 MW και της περιοχής Αγ. Νικολάου-Σητείας, ισχύος 600 MW.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα καταστήσει τη χώρα εξαγωγική σημειώνοντας ιδιαίτερα την ποιότητα της παραγόμενης ενέργειας που είναι διαθέσιμη για περισσότερες ώρες την ημέρα σε σχέση με τα χερσαία. Στάθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανίας (καλώδια, βάσεις έδρασης, ανεμογεννήτριες) αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που είναι το υψηλό αιολικό δυναμικό και το δίκτυο που αναπτύσσεται για τη διασύνδεση των νησιών ενώ σημείωσε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν ταχύτατα καθώς θα προχωρούν παράλληλα οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις.

 

Η πρόταση του

Πολυτεχνείου Κρήτης

Η πρόταση που είχε κάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης περιελάβανε 10 θέσεις, που απλώνονται γεωγραφικά σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού. Συγκεκριμένα: Στα Χανιά προέβλεπε θέσεις ως εξής: Κόλπος Κισσάμου. Δυτικά του ακρωτηρίου Σπάθα. Στο βόρειο τμήμα του Ακρωτηρίου και κοντά στη Γαύδο. Στο Ρέθυμνο προέβλεπε τη θέση νότια της Αγίας Γαλήνης. Στο Ηράκλειο, ανάμεσα σε Ηράκλειο και τη νήσο Ντία. Στο Λασίθι, προέβλεπε Νότια της Ιεράπετρας, ανοικτά της Ζάκρου, μια δεύτερη θέση. Ανάμεσα σε Σητεία και Άγιο Νικόλαο μια τρίτη θέση και στο βορειοδυτικό τμήμα του κόλπου του Μεραμπέλλου.

Όπως γίνεται κατανοητό δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πώς ακριβώς θα εξελιχθεί το θέμα αυτό, αλλά αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, διότι τα πλωτά αιολικά πάρκα, φαίνεται πως σχεδιάζεται να αποτελέσουν μέρος του ορίζοντα στο τουριστικό τοπίο της περιοχής του Λασιθίου.

 ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας