Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Κάλεσμα στην κινητοποίηση για το Νοσοκομείο

 

Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες του Δήμου Σητείας αλλά και στους απανταχού Σητειακούς απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας, για να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου που θα γίνει στο Ηράκλειο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων, η Συντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο και ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη της 7ης ΥΠΕ (3οχλμ εθνικής οδού Ηρακλείου –Μοιρών) στις 10 το πρωί της Τετάρτης, καλώντας το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να υπερασπιστεί το Νοσοκομείο της, ζητώντας την στελέχωση του και διατρανώνοντας την κάθετη αντίθεση κι αντίδραση στην υποβάθμιση του.

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας μοιάζει πλέον με ακροβάτη που δεν μπορεί να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί και αναμένεται η πτώση του στο κενό. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον ‘’ακροβάτη’’ διαχρονικά και σήμερα,  που η κατάσταση είναι τραγική. Ωστόσο και οι ίδιοι συνεχώς αποδυναμώνονται αφού μειώνεται με ταχύτητα ο αριθμός τους. Παρά ταύτα δεν εγκαταλείπουν και εξακολουθούν να αγωνίζονται, έχοντας όμως ανάγκη το σύνολο της τοπικής κοινωνίας η οποία χρειάζεται το Νοσοκομείο για να μπορεί ο τόπος να έχει παρόν και μέλλον.

Και ο αγώνας αυτός σίγουρα δεν είναι εύκολος, ωστόσο είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ. Όπως ανέφερε με δηλώσεις της στην ΑΝΑΤΟΛΗ  η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας κ. Έφη Φανουράκη,  μεταφέροντας τις θέσεις του συνόλου του Δ.Σ. του Συλλόγου «σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις της κυβέρνησης για το νέο χάρτη υγείας, προαναγγέλλεται ότι τα Νοσοκομεία της Κρήτης θα αποζημιώνονται με βάση τις υπηρεσίες που θα παρέχουν.  Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας περί αποζημίωσης των Νοσοκομείων βάσει του έργου που παράγουν θα ήταν εφικτό σε μία ουτοπία όπου τα Νοσοκομεία θα ήταν ιδανικά στελεχωμένα, εξοπλισμένα και λειτουργικά. Στην σημερινή πραγματικότητα το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Σητείας δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά.»

Αποδεικνύοντας  την κατάσταση που επικρατεί, έθεσε σειρά καίριων ερωτημάτων που αναδεικνύουν τις δυσμενείς συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί σήμερα το Νοσοκομείο  που αν δεν αλλάξουν, προφανώς η κατάσταση θα χειροτερέψει.

«Πώς να παράγει έργο η Παιδιατρική Κλινική με μία δανεική Παιδίατρο; Θα νοσηλεύονται παιδιά τις εννέα ημέρες που θα εφημερεύει και τις υπόλοιπες τι ακριβώς θα συμβαίνει;Και μέχρι πότε θα καλύπτει έστω και αυτό το λίγο το Νοσοκομείο μας; Τους επόμενους μήνες τι θα γίνει;

Πώς να παράγει έργο η Παθολογική Κλινική με 1 μόνιμη Παθολόγο και 1 που η οργανική της θέση ανήκει στο Βενιζέλειο και εξαναγκάζεται με εντέλλεσθε να παραμένει στο Νοσοκομείο για τρεις μήνες ακόμα; Οι νοσηλευόμενοι αλλά και οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας θα  διασκορπίζονται στα εξίσου υποστελεχωμένα Νοσοκομεία του Νομού όταν δεν εφημερεύουν;

Πώς να διεκπεραιώνονται οι τοκετοί στη Μαιευτική κλινική χωρίς καθημερινή εφημερία Παιδιάτρου;

Πως θα παραχθεί έργο με 1 Ακτινολόγο, 2 καρδιολόγους,  2 Ορθοπεδικούς και ουσιαστικά 1 Αναισθησιολόγο καθώς έπεται άμεση συνταξιοδότηση της δεύτερης Αναισθησιολόγου;

Πώς θα παράγει έργο ο χειρουργικός τομέας με αυτές τις συνθήκες (Χειρουργική, Μαιευτική, Ορθοπεδική κλινική); Πως θα αντιμετωπίζεται ένα επείγον χειρουργείο, ένα σοβαρό τροχαίο, μια αιμορραγία εγκυμοσύνης, μια ανακοπή, μια διασωλήνωση χωρίς καθημερινή εφημερία αναισθησιολόγου, καρδιολόγου, ακτινολόγου;

Πώς θα παραχθεί έργο χωρίς γιατρούς; Ως γνωστό τα κτίρια από μόνα τους δεν παράγουν έργο. Και πώς θα στελεχωθεί το Νοσοκομείο από ιατρικό προσωπικό όταν οι μισθολογικές απολαβές και οι συνθήκες εργασίας (υπερεφημέρευση, εξαναγκασμός μετακινήσεων από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο, εντέλλεσθε κλπ) αναγκάζουν τους γιατρούς σε φυγή από το ΕΣΥ και τις λιγοστές προκηρύξεις να αποβαίνουν άγονες;»

Η τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σητείας, όπως τονίζεται από τον Σύλλογο Εργαζομένων και επεσήμανε η κ. Φανουράκη, σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον οικονομικό στραγγαλισμό του. «Πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα που θα ακουστεί σε όλη την Ελλάδα, ότι δεν θα επιτρέψουμε το Νοσοκομείο μας, να πέσει αμαχητί. Είμαστε εδώ, είμαστε ενωμένοι και παλεύουμε για ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ! Όλοι και όλες στην Παράσταση Διαμαρτυρίας –Κατάληψη της 7ης Υ.ΠΕ. που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας,  η Συντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο και ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί».

Υπενθυμίζεται ότι από την Σητεία, θα γίνει αναχώρηση οχημάτων και ναυλωμένων λεωφορείων στις 07.30 το πρωί της Τετάρτης από τα Πλατανάρια. Για δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο επικοινωνία με το τηλέφωνο 6947349786.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας