Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ιεράπετρα: Πρώιμο λιομάζωμα λόγω… τιμής και δάκου – Άλυτο πρόβλημα η έλλειψη εργατικών χεριών (video)

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2023-01/ELIES.jpg.webp?itok=22-kavxe

Εμπορικές συμφωνίες με το εξωτερικό και δάκος έβγαλαν τους ελαιοπαραγωγούς της Ιεράπετρας στα λιόφυτα πριν ανοίξουν τα ελαιουργεία!

Νωρίτερα από κάθε άλλη ελαιοκομική περίοδο ξεκίνησε φέτος το λιομάζωμα από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, πριν καν ανοίξουν τα ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής.

Την αρχή έκανε ο βιοκαλλιεργητής ελιάς και αλόης Ανδρέας Παπαδοπετράκης, ο οποίος ξεκίνησε από το πρωί της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου, να μαζεύει τις ελιές του, στην τοποθεσία Κουτσούρες, νότια της τοπικής κοινότητας Κάτω Χωριού Ιεράπετρας, όπου κυριαρχούν, μεταξύ άλλων, και οι επιβλητικές υπεραιωνόβιες ελιές, το λάδι των οποίων έχει γίνει πλέον περιζήτητο στο εξωτερικό.

«Αν και δεν έχει ανοίξει ακόμη κανένα ελαιουργείο στον Δήμο Ιεράπετρας, υποχρεωθήκαμε να ξεκινήσουμε το λιομάζωμα στα λιόφυτα του Κάτω Χωριού, όπου καλλιεργούμε βιολογικά τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρά μας, αλλά και εκείνα τα νεότερης ηλικίας, γιατί έχουμε πάρει παραγγελίες από νέους πελάτες του εξωτερικού, οι οποίοι μας ζητούν επίμονα να μαζέψουμε, να αλέσουμε, να τυποποιήσουμε και να τους στείλουμε το πρώτο βιολογικό λάδι της χρονιάς, ώστε να ξεκινήσουμε νέες συνεργασίες αρχικά με τις μικρές ποσότητες που θα έχουμε φέτος, καθώς είναι μια χρονιά που το λάδι θα είναι πολύ λίγο, και στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ξεκινήσαμε όμως νωρίς και για έναν άλλο λόγο. Επειδή ο δάκος, αν και έχουμε ψεκάσει τρεις φορές με βιολογικά σκευάσματα, κάνει πολλή ζημιά όσο περνούν οι μέρες. Ο καιρός δε μας έχει βοηθήσει. Αν είχε κάνει δυο-τρεις καλές βροχές, τα πράγματα θα ήτανε καλύτερα.

Η τιμή του λαδιού έχει ανέβει, αλλά εμείς που επιχειρούμε να χτίσουμε καινούργιες εμπορικές σχέσεις με νέους πελάτες του εξωτερικού, προσπαθούμε να τις κρατούμε όσο πιο χαμηλά μπορούμε, απλά για να μπούμε στην αγορά», μας είπε, μεταξύ άλλων, ο βιοκαλλιεργητής Ανδρέας Παπαδοπετράκης από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας.

 

Ψάχνουν εργάτες γης

Στην Ιεράπετρα, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη, όλοι οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν το τεράστιο και άλυτο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, με τα μεροκάματα στο λιομάζωμα να κινούνται γύρω στα 50 ευρώ.

«Ξεκινήσαμε πρώτη μέρα σήμερα (σ.σ. χθες) να δουλεύουμε στο λιομάζωμα. Είναι πολύ καλύτερα να δουλεύεις έξω στην ύπαιθρο σε σύγκριση με τη δουλειά μέσα στο θερμοκήπιο. Όμως η δουλειά στο λιομάζωμα κρατά μόνο δύο μήνες τον χρόνο, ενώ η δουλειά στο θερμοκήπιο είναι τουλάχιστον 8 μήνες και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Τα μεροκάματα στο λιομάζωμα είναι γύρω στα 50 ευρώ, αλλά δεν μπορούμε να ζητήσουμε και περισσότερα χρήματα, αφού οι ελιές είναι πολύ λίγες και το λάδι που παράγεται, από τα λίγα τσουβάλια ελιές που μαζεύουμε σε μία μέρα, δε φτάνει να πληρωθούμε εμείς οι εργάτες και να μείνει κάτι στον ελαιοπαραγωγό. Όπως βλέπετε, οι ελιές είναι πολύ λίγες και δεν είναι τόσο καλές ποιοτικά», είπε στο neakriti.gr ο Σπύρος Πασσάς από την Αλβανία, που μένει με την οικογένειά του και εργάζεται στην περιοχή της Άρβης και της Ιεράπετρας τα τελευταία 5 χρόνια.

«Η περιοχή μας έχει ελάχιστες ελιές φέτος και θα πρέπει να μαζευτούν γρήγορα πριν τις αποτελειώσει ο δάκος. Δουλεύουμε όλη μέρα στο λιόφυτο, αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε πολλά τσουβάλια για να δικαιολογήσουμε το μεροκάματό μας. Όπως είναι η κατάσταση φέτος, είμαστε ευχαριστημένοι με το μεροκάματο των 50 ευρώ που μας δίνουν οι ελαιοπαραγωγοί. Μακάρι να είχε δουλειά, όπως άλλα χρόνια, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο Έλληνας εργάτης γης Σταύρος Περάκης.

Η μικρότερη παραγωγή της 20ετιας - Μόλις 800 με 900 τόνους λάδι θα βγάλει φέτος η Ιεράπετρα

Αν και τον περασμένο Ιούλιο οι εκτιμήσεις των έμπειρων παρατηρητών του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας στην Ιεράπετρα μιλούσαν για μείωση της παραγωγής που έφτανε στο -70% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, τώρα οι ίδιοι παρατηρητές, επειδή έχει ήδη πέσει ένα μεγάλο ποσοστό του ελαιόκαρπου στη γη λόγω της μεγάλης δακοπροσβολής, εκτιμούν ότι η παραγωγή της πρώην επαρχίας Ιεράπετρας θα κυμανθεί στο 20% σε σχέση με την περυσινή, δηλαδή θα φτάσει γύρω στους 800 με 900 τόνους.

«Πιστεύω ότι η φετινή παραγωγή θα είναι η μικρότερη της τελευταίας 20ετίας στην πρώην επαρχία Ιεράπετρας και δε θα ξεπεράσει το 20% της προηγούμενης σεζόν. Δηλαδή θα παραγάγουμε γύρω στους 800 με 900 τόνους. Από τις αρχές του Νοέμβρη θα αρχίσουμε να λειτουργούμε το δικό μας ιδιωτικό ελαιουργείο και θα ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα. Επειδή δεν εφαρμόστηκε φέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας και οι λίγες ελιές που υπάρχουν είναι πολύ “χτυπημένες” από τον δάκο, είμαι σίγουρος ότι από την αρχή θα έχουμε παραγωγή λαδιού με μεγάλες οξύτητες και μέτρια ποιότητα. Όσοι κατάφεραν με ίδια μέσα να κρατήσουν μακριά τον δάκο από τους ελαιώνες τους, θα παραγάγουν καλή ποιότητα ελαιολάδου», μας είπε ο βετεράνος ελαιουργός κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Οι πρώτες παρτίδες του φρέσκου ελαιολάδου αναμένεται να πουληθούν στην ποιότητα των τριών γραμμών από 8,00 μέχρι 8,50 ευρώ, σύμφωνα με ανθρώπους από τον χώρο της εμπορίας ελαιολάδου.

Πηγή : Νέα Κρήτη

 

Συνολικες προβολες σελιδας