Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Φουρναράκης Γιώργος Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας: ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ…

 

Η Φιλαρμονική είναι επίσημη δομή του Δήμου, απαραίτητη στην λειτουργία του.

Ως εκ τούτου είναι μέσα στις  αρμοδιότητες του και η οικονομική ενίσχυση της.

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας αρχικά και στη συνέχεια ο Σύλλογος Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας δημιουργήθηκε για να είναι ευέλικτη η αποζημίωση των μουσικών της ως περιστασιακή απασχόληση.

Τι σημαίνει αυτό:

Πριν την συγχώνευση των Νομικών Προσώπων, η Φιλαρμονική ήταν αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο από το έτος 1949, με 100.000 ευρώ ετήσια επιχορήγηση από τον Δήμο.

Μετά την συγχώνευση επιλέχτηκε ως τρόπος αποζημίωσης για τους μουσικούς και τους συνεργάτες της (Αρχιμουσικός, βοηθοί, μουσικοί , εξωτερικοί συνεργάτες κλπ) η δημιουργία Συλλόγου που θα απορροφά την  ετήσια επιχορήγηση από τον Δήμο και θα την αποδίδει στους μουσικούς της Φιλαρμονικής και τους λοιπούς συνεργάτες αυτούσια και βεβαίως χωρίς να αποδίδεται αυτό το ποσό σε καμία άλλη πολιτιστική δράση ή δραστηριότητα πέρα από την αποζημίωση των δικαιούχων. Επίσης μειώθηκε και η ετήσια επιχορήγηση στο μισό.

Στο ποσό της αποζημίωσης συμπεριλαμβάνεται φόρος των μουσικών 20% , υπέρ χαρτοσήμου 3.6% και ασφαλιστική κάλυψη 23%, επομένως το 45 % της επιχορήγησης τελικά επιστρέφει στο κράτος.

Το σύστημα αυτό επιλέχθηκε και από άλλες Φιλαρμονικές μικρών πόλεων για να μπορούν να λειτουργήσουν και συγκεκριμένα της Ρόδου, του Αγίου Νικολάου και άλλων.

Εάν δε βρισκόταν αυτή η  λύση, αυτό  θα σήμαινε δαπάνη για τον Δήμο πάνω από 400.000 ευρώ ετησίως.

Σημαντικές προσωπικότητες της πόλης, προς τιμή τους, βοήθησαν και ενίσχυσαν την προσπάθεια της φιλαρμονικής, συμμετέχοντας στα ΔΣ των Συλλόγων για να μπορέσει η Φιλαρμονική να πράξει έργο.

Και φυσικά, όλα τα μέλη των συλλόγων αυτών σε γνώση τους, συνδράμουν στο έργο τους.

Η σύγχρονη τάση είναι να προσλαμβάνει ο κάθε Δήμος τους μουσικούς του ως μόνιμους και αυτό προτείνω να γίνει, κάτι που θα έλυνε οριστικά όλα τα παραπάνω θέματα και θα βοηθούσε στη δημιουργία μιας καθόλα δημιουργικής Φιλαρμονικής που θα μπορούσε να επεκτείνει και να εμπλουτίσει τις δράσεις της ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, αν και υπήρξαν όλες οι παραπάνω γραφειοκρατικές δυσκολίες, η υπάρχουσα Φιλαρμονική κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα δύσκολο και σύνθετο έργο ταξιδεύοντας το όραμά της σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Φιλαρμονική, ο Δήμος  και οι σύλλογοι που την υποστηρίζουν, θα συνεχίζουν να πράττουν  έργο στον πολιτισμό και δεν θα σταματήσουν.

Επόμενο ραντεβού στη συναυλία του Ερωτόκριτου, στην παράσταση της Λιλιπούπολης,

στο φεστιβάλ γειτονιάς, στην περιοδεία μας στο εξωτερικό και στα τόσα που θα ακολουθήσουν…

Σας ευχαριστούμε για την στήριξη σας!

 

Φουρναράκης Γιώργος

Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας

 

ΥΓ1 Από πότε η εργασία και η αποζημίωση της είναι αδίκημα.

ΥΓ2 Δεν υπάρχει κανένας μουσικός της φιλαρμονικής ή εξωτερικός συνεργάτης που δεν έχει αποζημιωθεί ή δεν γίνονται προσπάθειες  για να αποζημιωθεί για τα οφειλόμενα του.

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας