Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Θετική γνωμοδότηση για το υβριδικό έργο-Παρά την άρνηση της τοπικής κοινωνίας της Σητείας

 

Θετικά γνωμοδότησε η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στο μεικτό έργο της ΓΕΚ Τέρνα που αφορά το Αμάρι και τη Σητεία. Η θετική γνωμοδότηση έχει παρατηρήσεις που πρέπει να γίνουν αποδεκτές και τις οποίες θα καταγράψει η επιτροπή και θα τις παρουσιάσει τις επόμενες μέρες.

Η χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε θυελλώδης στο πλαίσιο της εξέτασης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο «Τροποποίηση ΑΕΠΟ Υβριδικού Σταθμού Ισχύος (α) 81,6ΜW (Μονάδες ΑΠΕ) στις θέσεις Φρούδια-Λυγιάς-Πλατύβολο και Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή, Δήμου Σητείας. ΠΕ Λασιθίου καθώς και 50MW (Εγγυημένη ισχύς) στη θέση Φράγμα Ποταμών, Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνης, ΠΕ Ρεθύμνης, με φορέα έργου την Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ».

Υπενθυμίζεται πως πριν από αυτή την συζήτηση είχε γίνει αυτοψία στο χώρο ανάπτυξης των δύο υποδομών. Τόσο στο Αμάρι όσο και στη Σητεία.

Το Ρέθυμνο το θέλει

Η Σητεία όμως όχι

Το έργο στο Ρέθυμνο είναι αποδεκτό και επιθυμητό. Αυτό αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις των τοπικών αρχών όπως του Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη, ενώ το έργο στη Σητεία δεν έχει την αποδοχή των τοπικών φορέων και του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι χαρακτηριστικό πως η αντίδραση παραμένει και εκφράστηκε κι από το δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα προσφύγει και πάλι ο Δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας εφ’ όσον το έργο εγκριθεί για άλλη μια φορά με τις τροποποιήσεις που έχει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Συνολική ήταν η αντίδραση και των παριστάμενων πολιτών και εκπροσώπων τοπικών φορέων και δημοτικών συμβούλων. Είναι σαφές και απολύτως ξεκάθαρο πως η τοπική κοινωνία μέσα από τους εκπροσώπους της – όπως εκφράστηκαν χθες – δεν επιθυμεί να υιοθετήσει το έργο σε αντιστοιχία με την αποδοχή που δέχεται στην πλευρά του Ρεθύμνου, με βάση και το σκεπτικό που αναλύθηκε και στη συνεδρίαση κι έχει καταγραφεί πολλαπλώς σε κείμενα όπως εκείνο της επιτροπής αγώνα κατά του έργου.

 

Τα έργα και η θέση

Τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τη νέα ΜΠΕ, περιλαμβάνουν συνολικά 17 ανεμογεννήτριες, τύπου Nordex N133, ισχύος 4,8 MW έκαστη, με διάμετρο πτερωτής 133 μ. και ύψος πυλώνα 83 μ. Προβλέπεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η βελτίωση/ συντήρηση υφιστάμενων.

Το πρώτο πάρκο χωροθετείται στην ανατολική πλευρά της Π.Ε. Λασιθίου, μεταξύ των οικισμών Ζάκρος, Βρυσίδι, Καρύδι και Σίτανο, σε μέσο υψόμετρο 602 μ. περίπου από το επίπεδο της θάλασσας. Το δευτέρο χωροθετείται δυτικά και σε άμεση γειτονία μεταξύ των οικισμών Καρύδι, Κατσιδώνιο και Σίτανος, σε μέσο υψόμετρο 695 μ. περίπου από το επίπεδο της θάλασσας.

«Η επιλογή των θέσεων εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, έγινε μετά από σχολαστική εξέταση της περιοχής, ώστε να ικανοποιεί όλους τους περιορισμούς της σχετικής νομοθεσίας, να μην επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον, τους υπάρχοντες οικισμούς και τις εν γένει δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής», λέει η ΜΠΕ, αλλά οι φορείς διαφωνούν.

 

ΜΠΕ: «Μικρότερη όχληση»

Η θέση της εγκατάστασης των υπό μελέτη αιολικών πάρκων επιλέχθηκε με κριτήρια: Το πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό της κάθε περιοχής εγκατάστασης. Την κατά το δυνατόν χρήση υφιστάμενων οδών για την οδοποιία πρόσβασης στην εγκατάσταση και τη γραμμή σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. Την καταλληλότητα του εδάφους για θεμελίωση. Τα υψομετρικά χαρακτηριστικά που τεχνικά είναι απαραίτητο να διαθέτουν οι θέσεις εγκατάστασης. Την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τα όρια των υφιστάμενων οικισμών και των περιοχών ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Τη βέλτιστη δυνατή ένταξη της εγκατάστασης στο φυσικό ανάγλυφο, ώστε να περιοριστεί τυχόν αλλοίωση του φυσικού τοπίου και να εξασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή οπτική όχληση, τόσο από το κύριο όσο και από τα συνοδά έργα. Την κατά το δυνατό μείωση των προκαλούμενων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.

 

Φορείς: «Δεν αλλάζει κάτι»

Για το κομμάτι που αφορά τη Σητεία πέρα από την απόφαση του Σ.τ.Ε. που άλλαξε τους περιβαλλοντικούς όρους, έχουν υπάρξει ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης (ΦΔΠΠΚΑΚ), όπως επίσης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Οι λόγοι της ακύρωσης του έργου από το Σ.τ.Ε. έχουν να κάνουν τόσο με την παραβίαση των όρων του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (και ειδικότερα για τις αποστάσεις από χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος) όσο και με την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ως προς την προστασία της ορνιθοπανίδας που περιελάμβανε η μελέτη του έργου.

Τώρα, μετά τις αλλαγές απομένει να φανεί η εξέλιξη από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου περιβάλλοντος.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας