Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Ασφυκτικά γεμάτο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Κορνάρεια 2023”

 

Έναν ιδιαίτερο τόνο αναμένεται να δώσουν και φέτος στη διάρκεια του καλοκαιριού οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σητείας «Κορνάρεια 2023», ένας θεσμός μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου σε όλες τις εκφάνσεις του.

Τα Κορνάρεια οργανώνονται από το ΔΟΚΑΣ σε συνεργασία με το γραφείο Πολιτισμού, με πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία, αθλητικούς φορείς, σχολεία, εθελοντικές ομάδες της περιοχής και την στήριξη του Δήμου Σητείας, της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΟΑΣ, της ΜΑΔΕΣ, της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και των τοπικών φορέων. Πρόκειται επομένως για μία συλλογική προσπάθεια, της οποίας οι καρποί λαμβάνουν σάρκα και οστά καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ιδιαίτερα πλούσιο χαρακτήρισε το φετινό πρόγραμμα των Κορναρείων ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Κωστής Λυμπερίου. Η προετοιμασία για την κατάρτισή του είχε ξεκινήσει από τη διάρκεια του χειμώνα με σχετικό κάλεσμα που είχε απευθύνει ο Οργανισμός προς τους συλλόγους, όπως υπενθύμισε, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα με πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες. «Για άλλη μία χρονιά καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να έχουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα. Το φετινό είναι ασφυκτικά γεμάτο, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, σημείωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή τα φετινά Κορνάρεια περιλαμβάνουν ποικίλες εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, αλλά και για ενήλικες και εκδηλώσεις με θέμα τον Ερωτόκριτο. Ακόμα χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες με το Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Γιάννη Πρωτόπαπα, την Μαρία Αυγουστινάκη. Επίσης προγραμματίζονται φεστιβάλ με πολιτιστικό περιεχόμενο καθώς και εικαστικές εκδηλώσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι και φέτος θα πραγματοποιηθεί το «Εικαστικό Καλοκαίρι» με εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας ντόπιων δημιουργών, το οποίο θα φιλοξενηθεί στον χώρο του δημοτικού κήπου, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Παράλληλα στο πλαίσιο των Κορναρείων θα λάβουν χώρα και αθλητικές εκδηλώσεις, θεσμοθετημένες και καινούριες όπως αυτή του Μπάσκετ 3×3, που διεξήχθη και πέρυσι με μεγάλη συμμετοχή.

Επιπρόσθετα θα πραγματοποιηθεί και φέτος η ιδιαίτερα αγαπητή εκδήλωση, η «Βαρκαρόλα» σε τρεις διαφορετικές βραδιές, στις 6 Ιουλίου, 6 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου.

Και βέβαια και στις φετινές εκδηλώσεις δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσει το Γεωπάρκο Σητείας με διάφορες δράσεις μεταξύ των οποίων το 3ο Θερινό Σχολείο στο Καρύδι, στις αρχές Ιουλίου με την συμμετοχή εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Η δράση θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Στις Κοινότητες

Τα τοπικά πανηγύρια και οι γιορτές στις κοινότητες του Δήμου Σητείας αποτελούν επίσης ένα βασικό μέρος των φετινών εκδηλώσεων. «Ένα μεγάλο κομμάτι πολιτισμού. Πολλοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν και φέτος εκδηλώσεις στα χωριά μας, για τις οποίες καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες στην περιοχή του Δήμου Σητείας. Έτσι αναδεικνύεται και ο πλούτος των χωριών μας. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί οι προσπάθειες των κοινοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων δεν σταματούν μόνο στις τοπικές γιορτές, αλλά διευρύνονται και προγραμματίζονται και φεστιβάλ, όπως αυτό στο Χαμέζι για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με πληθώρα εκδηλώσεων.

Πέρυσι για πρώτη φορά δημιουργήθηκε και ξεχωριστό φυλλάδιο για τα τοπικά πανηγύρια των κοινοτήτων, κάτι που θα γίνει και φέτος. Επίσης το πρόγραμμα των Κορναρείων θα εκδοθεί τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά», τόνισε ο κ. Λυμπερίου.

Η έναρξη των Κορναρείων θα γίνει σήμερα το βράδυ, με την εκδήλωση των χορευτικών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας με τίτλο «Να φέρω μια γυροβολιά…», που διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης- ΠΕ Λασιθίου και του Δήμου Σητείας.

Ακολουθεί το Σάββατο 3 Ιουνίου, η δράση με τίτλο «Ποδηλατοβόλτα» όπου η Σητεία όπως ανέφερε ο κ. Λυμπερίου, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, και καλεί να συμμετάσχουν τα παιδιά -και τους ενήλικες που επιθυμούν- στην εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην διάρκειά της θα γίνει σεμινάριο τήρησης ΚΟΚ με την συμβολή του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας, δοκιμασίες ποδηλασίας, σεμινάριο επισκευής ποδηλάτου, θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής των παιδιών των δημοτικών σχολείων της περιοχής με θέμα το ποδήλατο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και βόλτα με τα ποδήλατα και θα γίνει και κλήρωση πολλών δώρων για τα παιδιά.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή: Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας