Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Διαφωνούν με την υποχρεωτική στείρωση και των κυνηγετικών σκύλων

 

Την  έντονη αντίδρασή  του  αναφορικά με την Υπουργική Απόφαση που ενεργοποιεί συγκεκριμένες  διατάξεις του νόμου 4830/2021 -γνωστού και ως νόμος «Άργος» εκφράζει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σητείας.

Στη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου έγινε ενημέρωση κι εκτενής συζήτηση για το θέμα και τα μέλη του σωματείου δεν έκρυψαν την κάθετη αντίθεσή τους στην εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων.

«Η  συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας κ. Μανόλης Λιλιμπάκης, «εκδόθηκε  λίγο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου μόλις μία ημέρα πριν το κλείσιμο της Βουλής  και έχει να κάνει με την υποχρεωτική στείρωση των σκύλων ή την λήψη και αποστολή γενετικού υλικού.

Παρά τις αντιδράσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων αλλά και πολιτών,  η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το  αίτημα για την εξαίρεση των  κυνηγετικών σκύλων από την διαδικασία της στείρωσης,  λόγω της φύσης τους ως σκύλου εργασίας,  κατατάσσοντάς τα ως ζώα συντροφιάς».

Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς,  υποχρεούνται πλέον να στειρώνουν το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς εφόσον είναι σκύλος ή γάτα εντός έξι μηνών από την απόκτηση του,  εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους,  η στείρωση πρέπει να γίνεται εντός των πρώτων έξι μηνών από την συμπλήρωση του πρώτου έτους.

Οι ιδιοκτήτες που  δεν θα στειρώσουν τα ζώα τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήρι Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται στα 135 € συν την πληρωμή του κτηνιάτρου (15 €) και τα έξοδα αποστολής του δείγματος.  Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν προχωρήσει σε στείρωση αυτού ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού επιβάλλεται πρόστιμο του άρθρου 35  του ν.4830/21,  δηλαδή 1.000 € και χορηγείται τρίμηνη προθεσμία  για να το πράξει. Αν και πάλι δεν ανταποκριθεί ο ιδιοκτήτης επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Η όλη διαδικασία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 20 Μαΐου.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σητείας, όπως τόνισε ο κ. Λιλιμπάκης, εκφράζει την έντονη αντίδραση του σε ότι αφορά το νομοσχέδιο και συμπορευόμενος με τους υπόλοιπους Συλλόγους και Ομοσπονδίες θα προβεί σε  διαδικασίες διαμαρτυρίας,  προσβολής της Υπουργικής Απόφασης μέσω νομικών διαδικασιών.  Παράλληλα θα προσπαθήσει να  διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου στην Σητεία με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση και ενεργοποίηση του κόσμου.

«Παρά τις όποιες υποσχέσεις από την πλευρά του Υπουργείου για αλλαγή κατηγορίας των κυνηγετικών σκύλων,  οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα είναι επί ποδός διότι εφ’ όσον εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται θα λειτουργήσουν ως ταφόπλακα για το κυνήγι. Και είναι άδικο  οι συνεπείς και υπεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων να πληρώσουν την αδιαφορία πολιτών και φορέων που δημιούργησε το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Επιπρόσθετα με την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων θα εξαφανιστούν πολλές ράτσες σκύλων,  κάτι που σίγουρα δεν είναι φιλοζωική αντιμετώπιση.  Στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταστροφή του κυνηγιού,  η οικονομική αφαίμαξη των κυνηγών και όχι η προστασία των ζώων, αλλά η ταφόπλακα στην ερασιτεχνική εκτροφή  όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.  Γι’ αυτό και αντιδρούν και τάσσονται κατά,   τόσο οι κυνηγετικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα,  όσο και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, που ήδη έχει εκδώσει  σχετική ανακοίνωση» τόνισε ο κ. Λιλιμπάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας