Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Μινωικός πολιτισμός: τον Σεπτέμβριο ο φάκελος για ένταξη στην UNESCO

 

Του Γιώργου Αλεβίζου*/

Ο φάκελος για την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO προγραμματίζεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2023 και να επανεξεταστεί τον Μάρτιο 2024 ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Συγχρόνου Πολιτισμού, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Παγκρήτιος Ένωση και η Πρωτοβουλία Μινωικός Πολιτισμός UNESCO για την προώθηση του συγκεκριμένου στόχου.

Η πρώτη εκδήλωση της Παγκρητίου Ενώσεως, μετά την ανάδειξη, αρχές του έτους, του ΝΕΟΥ Διοικητικού Συμβουλίου, γενικώς κρίθηκε ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ. Ανταποκρινόμενη πλήρως στο σκοπό για τον οποίο έγινε.

Στον επιβλητικό ιστορικό χώρο του 1ου ορόφου της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Δ.Ε.). Στο ΣΑΡΟΓΛΕΙΟΝ – Πλατεία Ρηγίλης. Την Τετάρτη 26 Απριλίου ώρα 18.00 έως 22.00. Και αργότερα… λόγω ρακοσυζήτησης στο φουαγιέ του ορόφου.

Όλοι οι παρευρεθέντες στην εκδήλωση έφυγαν ικανοποιημένοι από την ενημέρωση περί Μινωικού Πολιτισμού. Και επαρκώς κερασμένοι από προσφορές χορηγών.

Η Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κα Ρένα Βασιλάκη. Σεμνή, απλή, πρόσχαρη, υποδεχόταν τους εισερχομένους. Επικουρούμενη από τον Γεν. Γραμματέα της Παγκρητίου κο Στέλιο Μαμαλάκη και μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως.

Παρών και ο παρ’ ολίγον, αντί της κ. Βασιλάκη, Πρόεδρος κ. Γιώργος Πετράκης. Επ’ αυτού, επικαλούμενοι το ακροτελεύτιο του χαιρετισμού της κ. Βασιλάκη: Η Κρήτης μας ενώνει. Ο Πολιτισμός  μας ενώνει. Η Παγκρήτιος Ένωσις μας ενώνει. Όλοι ομονοούμε. Όλοι ΕΝΩΜΕΝΟΙ στην άδολη αυτή προσπάθεια της Ένταξης του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO.

Κανείς μας δεν επιχαίρει να βλέπει τον Χάρτη της Ελλάδος. Διάσπαρτο από «κουκίδες» θέσεων των αρχαιολογικών-ιστορικών χώρων των ενταγμένων στην UNESCO. Και στην Κρήτη, την μήτρα των ευρωπαϊκών πολιτισμών, να μην υπάρχει έστω μια «κουκίδα».

Σε αυτή μας την καθολική προσπάθεια, την Παγκρήτια, την Πανελλήνια, δεν υπάρχουν διαχωριστικές γαλάζιες, πράσινες, ροζ, κόκκινες γραμμές. Υπάρχει μία κατάλευκη. Με κατεύθυνση προς την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας.

Η οποία ίσως να φαίνεται εύκολη. Όμως δεν είναι. Υπάρχει συνωστισμός αιτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες. Ελάχιστες από χώρες Αφρικής, στις οποίες επί του παρόντος, η UNESCO δίνει προτεραιότητα.

Η Εκδήλωση προγραμματισμένη για τις 18.30, λόγω καθυστερημένων αφίξεων, άρχισε περίπου 19.30. Με κατάμεστη την αίθουσα.

Δικαιολογημένος, λόγω καθυστέρησης πτήσης Ηρακλείου-Αθηνών ο βουλευτής κ. Βασ. Κεγκέρογλου, ο οποίος στην ολιγόλεπτη ομιλία-χαιρετισμό του ανέφερε:

-Ότι στην ΟΛΙΣΤΙΚΗ ένταξη θα συμβάλλει «η αφαίρεση» των πρόσθετων σημείων από τους αρχαιολογικούς χώρους.

-Ότι τα glamour ανά περιοχές επιβλητικά κτίρια, κάποτε θα κουράσουν. Ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους το ανθρώπινο ενδιαφέρον θα είναι συνεχές.

Γνώστης του θέματος Ένταξης του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO και λόγω της «Ιωνικής φύτρας του». Σίγουρα ο κ. Κεγκέρογλου θα στέρξει στη σκυταλοδρομία της «Ένταξης». Στις ερχόμενες εκλογές κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Καλή επιτυχία Βασίλη.

Το Προεδρείο της Ημερίδας συγκροτούσαν:  Η κ. Βασιλάκη  – Πρόεδρος Π. Ενώσεως, ο κ. Στελ. Μαμαλάκης – Γεν. Γραμ. Π.Ε., με συντονιστή τον κ. Μανώλη Ρογδάκη, ομοτ. Καθηγητή Ε.Μ.Π. Επί της έδρας και ο συμπολίτης Σητειακός κ. Νίκος Γεω. Ορφανουδάκης, Μηχ/γος Μηχανικός Ε.Μ.Π., καθηγητής ΕΚΠΑ, για την συνοπτική καταγραφή στοιχείων της εκδήλωσης.

Επαρκή ενημέρωση για την διαδικασία και προοπτική ένταξης στην UNESCO είχαμε από:

-Την κ. Ελένη Δουνδουλάκη – Γενική Γραμματέα Συγχρόνου Πολιτισμού.

-Την κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, πρώην Γ.Γ. ΥΠΠΟΑ και Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πληροφορηθήκαμε ότι ο προς ένταξη στην UNESCO φάκελος προγραμματίζεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2023 και να επανεξεταστεί τον Μάρτιο 2024.

Στη φωτογραφία μεταξύ άλλων οι: Δρ Ν. Ηλιάδης,  Γ. Αργίτη, Μ. Βλαζάκη, Δ. Δαμιανάκος, Ρ.Βασιλακη, Ε. Ρογδακης (καθηγητής ΕΜΠ), Ν Ορφανουδάκης (καθηγητής ΕΚΠΑ), Ξ. Μούσας (καθηγητής ΕΚΠΑ), Ε.  Μεθοδιου, Σ. Καπριδακης

Ακολούθησαν οι θεματικές-Επιστημονικές ομιλίες:

«Οι διαδικασίες για την εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κένρων στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», Μεθοδίου Ελένη, Αρχαιολόγος, τέως Σύμβουλος στη ΜΕΑ UNESCO

«Η Μινωική Αστρονομία, η σημασία της στα ταξίδια στην θάλασσα και την γεωργία», Μουσάς Ξενοφών, τέως Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος ΕΚΠΑ

«Η συνεισφορά του Μινωικού πολιτισμού στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και πολεοδομία», Δαμιανάκος Δαμιανός, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πάρμας

«Ξενάγηση στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αλλά και στα θεωρούμενα …ήσσονος σημασίας Μινωϊκά Μνημεία», Μωραϊτάκης Νίκος, MSC Αρχαιολόγος, Νομικός

«Κοινά στοιχεία στις καθημερινές συνήθειες Μινωϊτών και σύγχρονων Κρητικών – Η μεταλλουργία την Μινωϊκή Εποχή», Καπριδάκης Σταύρος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τ. Διευθυντής ΟΤΕ

«Προεκτάσεις του Μινωϊκού Πολιτισμού στη σύγχρονη πραγματικότητα», Ηλιάδης Νίκος Πολ/κός Μηχ/κός ΕΜΠ, Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ελλείψει «ανεκτού» χρόνου δεν παρουσιάστηκε το θέμα:

-«Υπολογιστικοί Μηχανισμοί στην Μινωική «Εποχή» από τον συμπολίτη μας κ. Νίκο Γεωρ. Ορφανουδάκη, Μηχ/γο Μηχανικό ΕΜΠ, Καθηγητή ΕΚΠΑ.

Η εκ της εμπειρίας πρότασή μας ήταν να συμμετέχουν 3-4 ομιλητές. Επί 20 λεπτά μάξιμουμ ο καθένας. Αντιθέτως με 6 ομιλητές συν τους προλαλήσαντες μάκρυνε πολύ ο συνολικός χρόνος, πέραν του συνήθους ορίου των 2 ωρών. Και ο κάθε ομιλητής πιεζόμενος από τον Συντονιστή να συντομεύει δεν μπόρεσε να εκθέσει, εν συνόλω, το θέμα της ομιλίας του.

Η επισήμανσή μας ας ληφθεί υπόψη στην επόμενη εκδήλωση. Να δοθεί η ευκαιρία… μεταξύ ρακής και γραβιέρας για επαρκή επίλογο.

Εκτιμούμε ότι η κίνηση του Δ.Σ. της Παγκρητίου Ενώσεως θα βρει μιμητές Φορείς, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Ακαδημαϊκούς, απλούς πολίτες. Το θέμα Μινωικός Πολιτισμός δεν εξαντλήθηκε. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί ομιλητές πρόθυμοι να ενημερώσουν.

Ας γνωρίζουμε: Χοροί και λυραντάουλα έχουν τις ρίζες τους στον Μινωικό Πολιτισμό. Το μαρτυρεί και η επί του αναπηρικού καθίσματος παρουσία στην εκδήλωση του μαντιναδολόγου λυράρη Μανώλη Κονταρού. Εκπροσωπώντας… τους αρχαίους Κουρήτες. Τους νέους Κουρήτες εκπροσωπεί ο Παττακο-Μανώλης. Που χόρευαν, φωνασκούσαν γύρω από το λίκνο του νεογέννητου Δία. Στο Δικταίον Άντρον. Να παραπλανούν τον αδηφάγο παιδοκτόνο Κρόνο.

Ε. Ρογδακη, Δ. Παυλόπουλος, Γ. Αργίτη, ΠΜ, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας  Μινωικός Πολιτισμός UNESCO

Το κίνημα Ένταξης του Μινωικού Πολιτισμού θα πρέπει να ενταθεί. Να πυκνώσει. Σύλλογοι, πολίτες, όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν. Ελεύθερα ας επικοινωνήσουν με τον γράφοντα (6944 697151) η με τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας κ. Δημ. Παυλόπουλο (6947 967799).

Η σταγόνα το λάδι, την οποία η Παγκρήτιος Ένωσις έρριξε στη λίμνη, πρέπει να ΠΛΑΤΙΑΣΕΙ. Να φθάσει όσο πιο πλατιά στην αυλή της UNESCO. Αφού κατά τον ομιλήσαντα κ. Μωραϊτάκη «Δεν περιποιεί τιμή για τον Μινωικό Πολιτισμό η ένταξή του στην UNESCO. Αλλά περιποιεί τιμή για την UNESCO η ένταξη σε αυτήν του Μινωικού Πολιτισμού.

Για πολλοστή φορά συγχαίρουμε την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» την οποία αλφαβητικά απαρτίζουν:

Αργίτη Γιώτα, Πολ/κός Μηχ/κός

Βαχαρίδου Γεωργία, Νομικός

Ηλιάδης Νίκος, Πολ/κός Μηχ/κός ΕΜΠ, Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Κωσταράς Κώστας, Οικονομολόγος, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

Μεθοδίου Ελένη, Αρχαιολόγος, τέως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Παυλόπουλος Δημήτρης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, τέως Μέλος ΔΕ ΤΕΕ

Ευχαριστημένοι οι καλεσμένοι μου σχολίασαν «…ακούσαμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε. Να μας ξανακαλέσετε».

Κι ένα παράπονο. Από εμάς του Σητειακούς. Στα φωτογραφικώς παρουσιασθέντα αρχαιολογικά ευρήματα από Ζάκρο, Παλαιόκαστρο, Μόχλος απουσίαζε το –Σητεία. Δηλαδή Ζάκρος-Σητεία, Παλαιόκαστρο-Σητεία, Μόχλος-Σητεία. Σημειολογικά μας ενδιαφέρει.

*Γιώργος Αλεβίζος, ναυτιλόμενος, μέλος της Πρωτοβουλία Μινωικός Πολιτισμός UNESCO
Πηγή : ecopress.gr

Συνολικες προβολες σελιδας