Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Νωρίς ξεκινάει φέτος η διαδικασία της δακοκτονίας – Προσδοκίες ότι θα πάει καλά και αυτή η χρονιά

 

Σε εξέλιξη είναι και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη τομεαρχών και την ανάθεση σε εργολάβους των δολωματικών ψεκασμών, ενώ ολοκληρώθηκε ο αντίστοιχος διαγωνισμός ανάθεσης της παγιδοθεσίας και έχει γίνει πρόσκληση στους συμμετέχοντες να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά για υπογραφή συμβάσεων.

Ολες οι προκηρύξεις φέτος βγήκαν εγκαίρως ώστε να υπάρχει ετοιμότητα επέμβασης ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής, δεδομένου ότι ο χρόνος έναρξης εκτέλεσης του προγράμματος αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες αποτελεσματικότητάς του. Οι αναθέσεις παγιδοθεσίας και ψεκασμών θα είναι τριετούς διάρκειας. Φέτος ως τιμή οροφής για τις μειοδοτικές προσφορές από τους εργολάβους ψεκασμού ορίστηκε 0,040 ευρώ/δέντρο.

Αυτά δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη, σημειώνοντας μάλιστα ότι από τις προσφορές που κατατέθηκαν προκύπτει ότι οι αμοιβές συγκρατήθηκαν σχετικά ψηλά, αποτρέποντας το φαινόμενο παρελθόντων ετών που ο ανταγωνισμός είχε οδηγήσει σε απαξιωτική αμοιβή με ό,τι προβλήματα προκαλούσε κάτι τέτοιο στην σωστή εκτέλεση του προγράμματος.

«Οι εργολάβοι πρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν να εκτελούν το έργο των ψεκασμών σωστά και για να γίνει αυτό θα πρέπει η τιμή να παραμένει σε λογικά επίπεδα», είπε η κ. Χουδετσανάκη.

Στο Νομό Λασιθίου δύο τομείς παρέμειναν στον πρώτο διαγωνισμό ακάλυπτοι από προσφορές εργολάβων, αλλά όπως είπε η Αντιπεριφερειάρχης, έγινε άμεσα επαναπροκήρυξη. Πρόκειται για τις περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων  Τουρλωτής και Βρουχά-Λούμα -Σκινιά.

 

Όψιμη χρονιά

«Η φετινή ελαιοκομική χρονιά είναι σχετικά όψιμη, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προγραμματίσουμε εγκαίρως και να είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε εκτελώντας τον πρώτο ψεκασμό, με βάση τις μετρήσεις εξέλιξης των πληθυσμών του δάκου», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις, οι όψιμες βροχοπτώσεις του Μαϊου, επιβράδυναν την εξέλιξη της ανθοφορίας. Σε κάποιες περιοχές η ανθοφορία είναι ακόμη σε εξέλιξη, σε άλλες έχει κλείσει, λόγω των «μικροκλιμάτων» που συναντούμε σε διαφορετικές περιοχές της μεγαλονήσου.

Φέτος, λόγω της μεγάλης και καλής περυσινής παραγωγής ελαιολάδου, στην Κρήτη αναμέναμε σχετικά μικρότερη παραγωγή, εντούτοις οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η φετινή παραγωγή δεν θα είναι πολύ πίσω από την περσινή ποσότητα. Προς το παρόν τα πράγματα είναι αισιόδοξα. Δεν γνωρίζουμε όμως αν και πόσο θα επιδράσουν πιθανά απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, που μπορεί να προκύψουν από την κλιματική αλλαγή, είπε η κ. Χουδετσανάκη, τονίζοντας ότι σε αυτή τη χρονική φάση κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να μιλήσει σχετικά με το μέγεθος και την ποιότητα της νέας παραγωγής ελαιολάδου στο νησί.

Πέρυσι η παραγωγή διαμορφώθηκε στους 130.000 τόνους σε όλη την Κρήτη και στο Νομό Λασιθίου εκτιμάται ότι παρήχθησαν 25.000 τόνοι περίπου, από τους οποίους οι 12.000 τόνοι στην περιφέρεια της Σητείας.

 

Τα σκευάσματα ψεκασμού

Το βιολογικό σκεύασμα «success» το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και στους περυσινούς ψεκασμούς και το «exirel» θα χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας, επιβεβαίωσε η κ. Χουδετσανάκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την «υπολειμματικότητα» (εντοπισμός υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα στο λάδι) εξήγησε ότι όπου εντοπίζεται τέτοιο πρόβλημα οφείλεται στην αυθαίρετη χρήση από παραγωγούς φαρμάκων που έχουν αποσυρθεί. Εάν οι ελαιοπαραγωγοί τηρούν τις προθεσμίες ασφαλείας από τον τελευταίο ψεκασμό πριν ξεκινήσουν τη συγκομιδή ελαιοκάρπου, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια σκευασμάτων για το ξεκίνημα του πρώτου ψεκασμού όπου απαιτηθεί και στη συνέχεια θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που προκήρυξε η Περιφέρεια για προμήθεια των ποσοτήτων που χρειάζονται για τουλάχιστον 5 ψεκασμούς σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατένειμε φέτος στην Κρήτη για το πρόγραμμα δακοκτονίας 10,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου, αλλά η Περιφέρεια έχει ζητήσει πρόσθετες πιστώσεις ώστε να μπορέσει να αγοράσει τις αναγκαίες ποσότητες σκευασμάτων για να καλύψει και ολόκληρη την Π. Ενότητα Ηρακλείου με πέντε τουλάχιστον ψεκασμούς. Γι’ αυτό, βάσει σχετικής μελέτης, έχει ζητήσει 3,5 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ, για να καλυφθούν με ψεκασμούς και τα 4 εκατομμύρια ελαιόδεντρα που, αλλιώς, θα μείνουν εκτός προγράμματος. Βέβαια, ο αριθμός των ψεκασμών που θα απαιτηθούν θα προσδιοριστεί κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες και ανάλογα με την εξέλιξη των πληθυσμών του δάκου, εντούτοις η Περιφέρεια θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα με επαρκή μέσα για να προστατεύσει την παραγωγή, που έχει πλέον εξελιχθεί σε μονοκαλλιέργεια στο νησί. «Εάν εμείς, πέρσι, περιμέναμε τους καύσωνες – που απουσίασαν ενώ υπήρχε υψηλή σχετική υγρασία – αντί των 130.000 τόνων που παρήχθησαν, η Κρήτη θα είχε καταλήξει με παραγωγή μικρότερη και από εκείνη του καταστροφικού 2019», πρόσθεσε η Αντιπεριφερειάρχης. Σχετικά με την επιτυχία του φετινού προγράμματος, τόνισε ότι ο καλός και ταχύς προγραμματισμός σε συνδυασμό με την καλή ενημέρωση, τον καλό συντονισμό και τη συνδρομή από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές στην προσπάθεια καταπολέμησης του δάκου,  παίζουν τον βασικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Απαιτείται συντονισμός

Ρωτήσαμε την κ. Χουδετσανάκη η οποία είναι γεωπόνος η ίδια με σχετικό μεταπτυχιακό, αν πιστεύει ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να υιοθετηθεί ένα διαφορετικό, εναλλακτικό πρόγραμμα πιο αποτελεσματικής καταπολέμησης του δάκου στην Κρήτη, με δεδομένο ότι δεν μπορεί, κάθε χρόνο, το αγροτικό εισόδημα που στο νησί βασίζεται κυρίως στο λάδι, να υπόκειται στην αγωνία της αποτελεσματικής ή μη εκτέλεσης του προγράμματος δακοκτονίας. Απάντησε ότι «πολύ πιθανόν να πρέπει, μιας και οι εξελίξεις τρέχουν… Αλλά αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνω ότι με αυτό το πρόγραμμα πετύχαμε το πολύ καλό αποτέλεσμα της προηγούμενης ελαιοκομικής χρονιάς. Αρα, μήπως και όλοι όσοι εμπλέκονται με το πρόγραμμα, την καλλιέργεια και παραγωγή,  πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και συντονισμό, για να επιτυγχάνομε το επιθυμητό αποτέλεσμα;», κατέληξε.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας