Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Το μοντέλο ήλιος – θάλασσα δεν είναι αρκετό, ο άνθρωπος επιθυμεί κι επιζητεί την εμπειρία

 

Έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον ξένων κι Ελλήνων επισκεπτών για τον εναλλακτικό τουρισμό, όπως αναδείχθηκε και στο 1ο Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού και Εμπειριών. Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 12 έως 14 Μαΐου στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, διοργανώθηκε από τον Δήμο Χανίων με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Λιμενικού Ταμείου Χανίων.

Με κεντρικό σύνθημα 260 Kmmemories (από την μία άκρη της Κρήτης στην άλλη, αναμνήσεις), το Φεστιβάλ προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών του εξωτερικού και του εσωτερικού που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον επίγειο παράδεισο του νησιού, από την μία άκρη έως την άλλη…

Στο Φεστιβάλ την «τιμητική» τους είχαν και οι περιοχές Unesco της Κρήτης, δηλαδή τα Γεωπάρκα Σητείας και Ψηλορείτη, τα Αστερούσια και το φαράγγι της Σαμαριάς.

Το Γεωπάρκο της Σητείας εκπροσώπησαν στην συγκεκριμένη διοργάνωση, από τον Δήμο και τον ΔΟΚΑΣ οι κ. Ελευθερία Κουμεντάκη και Δήμητρα Φέκα. Όπως είπε η κ. Κουμεντάκη, στη διάρκεια των ομιλών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιος θέλει να γυρίσει όλο τον κόσμο, ας μην έρθει στην Κρήτη, διότι, αν επισκεφθεί το νησί θα είναι σαν να έχει δει όλο τον κόσμο».

Στο πλαίσιο του κοινού project με τίτλο «Οι περιοχές Unesco της Κρήτης» στο Φεστιβάλ συμμετείχαν και εκπροσωπήθηκαν οι τέσσερις περιοχές Unesco του νησιού, φιλοξενούμενες στο περίπτερο της Περιφέρειας. Η κ. Κουμεντάκη ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές όσο και τον υπεύθυνο της Περιφέρειας για τις περιοχές Unesco της Κρήτης κ. Δημήτρη Μιχελογιάννη, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

«Πολύ σημαντικό», τόνισε, «είναι το γεγονός της εκδήλωσης του μεγάλου ενδιαφέροντος για τον εναλλακτικό τουρισμό, από τους ίδιους τους επισκέπτες, του εσωτερικού και του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών άνθρωποι από όλη την Κρήτη και διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από χώρες όπως η Αμερική, η Αυστραλία, η Αγγλία κι άλλες.

Όπως είπε ο κ. Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και όπως αναδείχθηκε στη διάρκεια του Φεστιβάλ, πλέον το μοντέλο ήλιος -θάλασσα δεν είναι αρκετό. Ο άνθρωπος επιθυμεί κι επιζητεί την εμπειρία. Να πάει στα βουνά να μαζέψει ρίγανη… Να πάει στο εστιατόριο να δοκιμάσει και να γευτεί την τοπική γαστρονομία … Να κολυμπήσει σε μία θάλασσα, όπου η παραλία δεν θα είναι γεμάτη από ξαπλώστρες. Βλέπουμε -και ειδικά στην μετά-covid εποχή- ότι ο κόσμος ψάχνει κάτι συνδυαστικό. Αυτό κυρίως σχετίζεται με τον εναλλακτικό τουρισμό, είτε αφορά περιπατητικές διαδρομές, είτε αναρρίχηση, είτε την γαστρονομία μίας περιοχής, είτε αφορά στο να ανακαλύπτουν νέους τόπους, οι οποίοι όμως δεν σχετίζονται με τον μαζικό τουρισμό», ανέφερε η κ. Κουμεντάκη.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον

Η επισκεψιμότητα στο Φεστιβάλ ήταν πολύ μεγάλη. Το δε περίπτερο όπου φιλοξενήθηκαν οι περιοχές Unesco της Κρήτης και το Γεωπάρκο της Σητείας ήταν αν όχι το πρώτο, σίγουρα από τα μεγαλύτερα σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα.

«Προσέλκυσε ιδιαίτερα η έννοια του Γεωπάρκου με την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου να γνωρίζει τί σημαίνει διότι είναι κάτι παγκόσμιο και φυσικά η σφραγίδα της Unesco προκαλεί έντονο ενδιαφέρον διότι είναι μία παγκόσμια εγγύηση.

Οι περιοχές Unesco της Κρήτης παρουσιαστήκαμε ενωμένες διότι σκοπός είναι αυτός που έρχεται στο νησί, να επισκεφθεί τέσσερις περιοχές Unesco. Αυτός ήταν και ο τρόπος προσέγγισης. Ενημερώναμε τον κόσμο που βρίσκεται η κάθε περιοχή, τί περιλαμβάνει, ενημερώναμε για τις δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό ενημερώσαμε κι εμείς για ό,τι αφορά το Γεωπάρκο της Σητείας. Πραγματικά το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο. Όχι μόνο για τον τόπο μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, για τις δράσεις που προγραμματίζονται, όπως τις επόμενες ημέρες το 4ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων Unesco, που θα φιλοξενηθεί στην Σητεία για το οποίο εκφράστηκε ενδιαφέρον συμμετοχής όπως και στο φετινό Θερινό Σχολείο, αλλά και για δράσεις που υλοποιούμε, όπως το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας που έχουμε με τις τοπικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.

Συνολικά ήταν μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση και πιστεύω, τόσο με τις επαφές που είχαμε με τους επισκέπτες όσο και με τους εκθέτες, τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό, ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πραγματικά μεγάλο. Αυτό καταγράφηκε έντονα για τις περιοχές Unesco της Κρήτης, αλλά και μεμονωμένα για το Γεωπάρκο της Σητείας», τόνισε η κ. Κουμεντάκη.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Συνολικες προβολες σελιδας