Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Η «ενημέρωση» της Σητείας

 

Μετρώντας πλέον αρκετές δεκαετίες στον χώρο της μάχιμης δημοσιογραφίας και έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα απ’ άκρη σ’ άκρη του οδικού δικτύου της Κρήτης και εκτός αυτής, μπορούμε να έχουμε άποψη για την ουσιαστική και τεκμηριωμένη ενημέρωση των ακροατών και των αναγνωστών μας.

 

 

Η «ενημέρωση» της Σητείας
Οι εφημερίδες επισήμως σε κυκλοφορία στο Λασίθι

Με το που αρχίσαμε την έρευνα μας πάνω στην υπόθεση που σχετίζεται με την προανακριτική έρευνα στον δήμο Σητείας και στη Περιφέρεια Κρήτης, γνωρίζαμε ότι και παρεμβάσεις θα δεχτούμε και ισχυρό αντίλογο και χτυπήματα κάτω από την μέση.

Παρά ταύτα η απάντηση μας παραμένει αταλάντευτα συνεπής με όσα πρεσβεύουμε τόσα χρόνια, αναδεικνύοντας τα γεγονότα και υποστηρίζοντας την Αλήθεια.

Η Αλήθεια ασφαλώς είναι μια σύνθετη έννοια και διαφορετική για τον καθένα από εμάς, αλλά το σίγουρο είναι ότι στην βάση της είναι πάντα ΔΙΑΥΓΗΣ.

Έτσι παραθέτοντας στοιχεία, θέτουμε βασικά ερωτήματα ούτως ώστε να βοηθήσουμε την κοινωνία της Σητείας να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια που η οικονομική της ανάπτυξη δεν ακολουθεί τους ρυθμούς της υπόλοιπης Κρήτης. Αυτό δεν είναι ένα υποκειμενικό σχόλιο του συντάκτη, μια απλή επίσκεψη σε σελίδες γραφείων Real Estate θα σας πείσει.

Ένας παράγοντας που θεωρούμε ότι ευνοεί την εσωστρέφεια και τον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό μιας κοινωνίας είναι αφενός η μονόπλευρη και κατευθυνόμενη «ενημέρωση» και αφετέρου η συντονισμένη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» με σκοπό την αποδόμηση προσώπων και πολιτικών ώστε να επικρατήσει η μετριότητα αν όχι η αθλιότητα θα λέγαμε. Κι ως γνωστόν έτσι δεν πας μπροστά.

Ως Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης σταθήκαμε πάντα με αξιοπρέπεια και άνευ διάθεσης συναλλαγής με την «εξουσία», ασκώντας πάντα το λειτούργημα της δημοσιογραφικής έρευνας με καθαρά κριτική διάθεση.

Παρά ταύτα δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό τον δύσβατο δρόμο ακολουθούν και άλλοι κατά δήλωση τους «συνάδελφοι», οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους ρυθμιστές των ειδήσεων-ενημέρωσης της τοπικής δημοσιογραφίας.

Η «ενημέρωση» της Σητείας
Χρηματοδοτήσεις της περιφέρειας Κρήτης

Ερώτημα πρώτο:

Θα ήταν άραγε δυνατόν να μπορούμε με απροκάλυπτα «αναληθή» στοιχεία να αποσπάσουμε δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους για «ανύπαρκτες» υπηρεσίες ενημέρωσης που θα προσφέρουμε στον δήμο Σητείας και στην Περιφέρεια Κρήτης;

Ερώτημα δεύτερο:

θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο αφού υποτίθεται οι αρμόδιοι υπάλληλοι – ελεγκτικοί μηχανισμοί εύκολα θα διασταύρωναν τους «ψευδείς» ισχυρισμούς μας ;

Ερώτημα τρίτο:

Έχουμε άραγε ξεφύγει από την διαπίστωση, ότι σε αυτή την Χώρα, είσαι ότι δηλώσεις;

Ερώτημα τέταρτο:

Πόσες εφημερίδες τυπώνονται στην Σητεία;

Κι αν τα τρία πρώτα ερωτήματα είναι φιλοσοφικά, στο τέταρτο η απάντηση δίνεται εύκολα με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. (πρώτη εικόνα)

Εμείς πάντως από μια πρώτη έρευνα που διενεργήσαμε για καθαρά δημοσιογραφικούς λόγους, διαπιστώσαμε ότι οι μοναδικές εγκεκριμένες έντυπες εφημερίδες που κυκλοφορούν επίσημα στο νομό Λασιθίου, είναι η «Ανατολή» σε ημερήσια βάση και η «Νέα Επαρχία» σε Εβδομαδιαία.

Η «ενημέρωση» της Σητείας

Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν εκδίδουν 2000 φύλλα ανά έκδοση και αν κατάφεραν να ξεπεράσουν σε αίγλη, μοναδικότητα, εγκυρότητα και σπουδαιότητα μια αντίστοιχη μη καταγεγραμμένη στο επίσημο αρχείο του κράτους ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ.

Ωστόσο επειδή η μεθοδολογία της ορθής έρευνας επιβάλει την αναζήτηση σε βάθος χρόνου, παραθέτουμε επιπλέον υλικό που ο καθένας μπορεί να ανασύρει από την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.

Η «ενημέρωση» της Σητείας
……και μια απόφαση συνδρομής……

Προφανώς όπως καταλαβαίνετε η έρευνα μας για την «ΜΑΧΗ» της ενημέρωσης της Σητείας, είναι σε εξέλιξη. Άλλωστε όλοι όσοι μας διαβάζουν και μας παρακολουθούν από παλιά, θα θυμούνται τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε δύσκολα θέματα για την περιοχή της Σητείας. Όπως οι πολλά υποσχόμενες επενδύσεις στο ΣΟΕ, τα κατά καιρούς γραφειοκρατικά ζητήματα που λειτουργούσαν ανασταλτικά στην ολοκλήρωση του αεροδρομίου αλλά και πιο δύσκολα θέματα που αφορούν τον τρόπο που τα συμφέροντα λίγων περιορίζουν την ανάπτυξη της Σητείας προς ίδιον όφελος.

Το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη της Σητείας είναι διαχρονικό εξ ου και θεωρούμε την ορθή ενημέρωση των Στειακών σημαντική για την εξέλιξη του τόπου.

Πηγή : 104fm.gr

Συνολικες προβολες σελιδας