Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Καινοτόμος εφαρμογή για τα γεωπάρκα της Κρήτης - Οκτώ φωτογράφοι μεταφέρουν “κραυγή αγωνίας” των μνημείων της φύσης

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2023-01-02/kriti.jpg

Τα … μάτια και τα αυτιά της Unesco, αλλά και των διαχειριστικών φορέων των Γεωπάρκων της Κρήτης, με σκοπό την προστασία και ανάδειξή τους, καλούνται να γίνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού

Μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προστασία και ανάδειξη των γεωπάρκων της Κρήτης και του αποθέματος βιόσφαιρας της Σαμαριάς, ανέλαβε η περιβαλλοντική οργάνωση Green Project και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής οι επισκέπτες των γεωπάρκων έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και να επικοινωνούν πληροφορίες για τα γεωπάρκα, με απώτερο σκοπό την προώθηση της περιβαλλοντικής προστασίας.

Οκτώ φωτογράφοι της Green Project μεταφέρουν την κραυγή αγωνίας των Γεωπάρκων της Σητείας και του Ψηλορείτη και του Αποθέματος Βιόσφαιρας της Σαμαριάς, που αποτελούν μνημεία της UNESCO στην Κρήτη, κάνοντας την αρχή για την ανάδειξη και προστασία τους σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης. Σε μια νέα εφαρμογή με την ονομασία «ίριδα, πράσινος μάρτυρας», επισκέπτες των γεωπάρκων έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και μεταφοράς πληροφοριών στους φορείς διαχείρισης και στην Ουνέσκο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Τζώρτζη, πρόεδρο της Green Project και δικηγόρο της Ρ.Α.Ε. «η περιήγηση στις ιδιαίτερες , από άποψη γεωλογικού ενδιαφέροντος περιοχές, σε συνδυασμό με την τέχνη της φωτογραφίας έχουν σαν απώτερο στόχο την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού». Ο ίδιος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως αυτό το εγχείρημα ξεκινά από την Κρήτη.

Στην παρουσίαση της δράσης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Αντώνης Παπαδεράκης σημείωσε ότι «βασική παράμετρος είναι η προστασία των οικοσυστημάτων. Εμείς στην Κρήτη έχουμε πολλά τέτοια οικοσυστήματα πέρα από τα γεωπάρκα και την βιόσφαιρα της Σαμαριάς , τα οποία χρήζουν και προστασίας και ένταξης τους σε αυτό που λέμε τουριστικό προϊόν». Ο κ. Παπαδεράκης εκτίμησε ότι «μπορούμε να έχουμε μια καλή βάση ούτως ώστε να ενισχύσουμε αυτό το κεφάλαιο της προώθησης της περιβαλλοντικής προστασίας της ζωής στον τόπο μας».

Η καινοτόμος πρωτοβουλία τεχνολογιών αιχμής του Πράσινου Ταμείου παρουσιάστηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Green Project και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Πηγή : Νέα Κρήτη

https://www.neakriti.gr/files/2023-01-02/geoparka.jpg

Συνολικες προβολες σελιδας