Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Δάκος και γλοιοσπόριο «ροκανίζουν» την ασυγκόμιστη παραγωγή

 

FGRGΚίνδυνος δακοπροσβολών και ακαρπίας για την επόμενη χρονιά

 

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Καίτοι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις φαίνεται ότι τελευταία, με την βοήθεια των καλοκαιρινών ημερών, αρκετοί δάκοι που προφανώς είχαν διαφύγει της δακοκτονίας, πολλαπλασιάστηκαν και σε ορισμένες περιοχές επιτέθηκαν στην ασυγκόμιστη ελαιοπαραγωγή, η οποία στο μεταξύ με τις έστω και λίγες βροχές που έπεσαν έχει αρχίσει να αναλαμβάνει και να γίνεται δεκτική προσβολών.

Βέβαια, το φαινόμενο αυτό, ευτυχώς φαίνεται να έχει τοπικό χαρακτήρα και εμφανίζεται σε ορισμένες μόνο περιοχές της Πελοποννήσου και Κρήτης, ενώ το σύνολο της ασυγκόμιστης παραγωγής, που εκτιμάται σε 30-40%, φαίνεται να διατηρείται σχετικά καλό.

Ωστόσο, ο σχετικά ζεστός και βροχερός καιρός που επικράτησε σε όλη σχεδόν τη χώρα κατά τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο επέτρεψε την εμφάνιση και γλοιοπορίου, μιας μυκητολογικής ασθένειας που αυτή την περίοδο προσβάλει τους καρπούς προκαλώντας ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές.

Σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών παραγόντων, ζημιές από γλοιοσπόριο προκλήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα όμως στην Λακωνία και Μεσσηνία. Στην Κρήτη τέτοιες ζημιές, λόγω χαμηλότερων βροχοπτώσεων, φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένες και εντοπίζονται κυρίως σε ημιορεινές περιοχές   

Οδυνηρές επιπτώσεις στη επόμενη παραγωγή!

Πολύ σημαντικό όμως πρόβλημα φαίνεται να είναι και η καθυστέρηση της συγκομιδής εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών, η οποία δυστυχώς μπορεί να έχει πολλαπλές και σημαντικές επιπτώσεις!

Και άμεσες επιπτώσεις, βέβαια, της καθυστέρησης της συγκομιδής θα είναι απώλειες από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες, αλλά και από τις προσβολές δάκου και γλοιοπορίου για τις οποίες παράγοντες στην Πελοπόννησο ζητούν ήδη αποζημιώσεις ΕΛΓΑ , de minimis κ.α.  

Όμως, δραματικά σημαντικότερες, πιθανότατα, φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις της καθυστέρησης ή και της καθόλου συγκομιδής αρκετών ελαιώνων, στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, η καθυστέρηση της συγκομιδής μιας πλούσιας σοδειάς έχει σχεδόν πάντοτε αρνητικές επιδράσεις στην καρποφορία της ερχόμενης χρονιάς. Όμως, οι λιγότεροι αλλά καλύτεροι καρποί της μειωμένης παραγωγής, είναι πλέον ευάλωτοι από τους δάκους!

Και οι δάκοι που θα διαχειμάσουν με την ασυγκόμιστη φετινή παραγωγή, ασφαλώς θα είναι άφθονοι!

=====================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του(nmixel@otenet.gr)

Συνολικες προβολες σελιδας