Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Εκπαίδευση για τη χρήση απινιδωτή στους εργαζόμενους του Λιμεναρχείου Σητείας

 

Εκπαίδευση για τη χρήση απινιδωτή παρακολούθησαν  χθες οι εργαζόμενοι του Λιμεναρχείου Σητείας. Την επίδειξη ανέλαβαν εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Σητείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του Λιμεναρχείου και του Ερυθρού Σταυρού, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Αντωνιδάκης. Όπως εξήγησε, εδώ και πέντε χρόνια το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σητείας έχει παραχωρήσει έναν απινιδωτή στο Λιμεναρχείο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αν παραστεί ανάγκη, στο λιμάνι της Σητείας, όπου υπάρχει αρκετή κινητικότητα και μάζωξη κόσμου ιδιαίτερα όταν δένουν τα πλοία. Παράλληλα χρειαζόταν κι έγινε χθες αντικατάσταση κάποιων παρελκόμενων του απινιδωτή (όπως μπαταρίες κλπ). «Λοιπόν γίνεται εκπαίδευση από τον Ερυθρό Σταυρό προς τα στελέχη του λιμενικού σώματος της Σητείας για τη χρήση του απινιδωτή, αν -ο μη γένοιτο- χρειαστεί. Είναι χρήσιμη διαδικασία. Ο απινιδωτής πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμος προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα διότι όπως είναι γνωστό σε αυτές τις περιπτώσεις το κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή», πρόσθεσε.

Ήδη έχει αποδειχθεί η σπουδαιότητα ύπαρξης και η δυνατότητα χρήσης απινιδωτή στην περιοχή, όπως θύμισε ο κ. Αντωνιδάκης, αναφερόμενος σε περιστατικό που σημειώθηκε φέτος στην παραλία της Σητείας -όπου έγινε χρήση του απινιδωτή και- σώθηκε, έφθασε μέχρι την Εντατική νοσοκομείου του Ηρακλείου ένας νέος άνθρωπος.

«Κατόπιν άμεσης επέμβασης ανθρώπων ειδικών, από την ΕΔΕΑΚ και το ΕΚΑΒ που τον έσωσαν. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν απινιδωτές σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης κόσμου στην περιοχή μας», τόνισε.

 

Για τα μέτρα ασφαλείας

Με την ευκαιρία ο Πρόεδρος του Ταμείου Σητείας αναφέρθηκε και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, που αφορούν το λιμάνι της Σητείας, όπως τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν από φέτος. «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κατ’ αρχήν περίφραξη του λιμένα. Έχει επίσης εγκριθεί το σχέδιο ασφαλείας λιμενικής εγκατάστασης από το υπουργείο και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε μέτρα ασφαλείας όταν έρχονται πλοία Α΄ κατηγορίας όπως είναι το “Πρέβελη”, το οποίο έρχεται από τον Πειραιά. Φέτος λοιπόν για πρώτη φορά αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα ασφαλείας. Έχουμε κάνει σύμβαση με εταιρεία φύλαξης, λίγο πριν έρθει το πλοίο μπαίνει σε λειτουργία η διαδικασία -γίνεται κατά την αναχώρηση των πλοίων- έρχεται η ομάδα φύλαξης και κάνει έλεγχο στο λιμάνι, ποιός μπαίνει και βγαίνει στον χώρο. Το εφαρμόσαμε και με το γρήγορο πλοίο, που δεν ήταν απαραίτητο, αλλά συνέπιπταν οι ώρες, οπότε γινόταν έλεγχος στον κόσμο που διακινούνταν και με αυτό το πλοίο».

Δεδομένων των θεμάτων που πλέον υφίστανται, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου και των προβλημάτων και στη λιμενική ζώνη με την παρουσία αρκετών φερτών υλικών -μεταξύ άλλων και οχημάτων που παρασύρθηκαν εντός του λιμανιού- ο κ. Αντωνιδάκης για την διαδικασία αντιμετώπισης τους ανέφερε: «Πριν συμβεί η πλημμύρα, είχαμε κάνει μία μελέτη για την απομάκρυνση των φερτών υλικών που υπήρχαν ήδη στο λιμάνι τα προηγούμενα χρόνια, με ένα ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ. Τώρα με τα γεγονότα που έγιναν, υπάρχουν πολλά περισσότερα φερτά υλικά και το λιμάνι έχει μπαζώσει αρκετά. Κατόπιν και επισκέψεως του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με το επιτελείο του τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την πλημμύρα, το θέμα συζητήθηκε.

Μας είπαν να προχωρήσουμε σε τροποποίηση της μελέτης που προαναφέρθηκε και θα αυξηθεί το ποσό στα 400.000 ευρώ, διότι υπάρχει πολύ περισσότερο ίζημα και μπάζωμα του λιμανιού. Τροποποιήσαμε ήδη τη μελέτη, θα σταλεί στο Υπουργείο, χρειάζεται και σύμφωνη γνώμη από τις Ενάλιες Αρχαιότητες. Πιστεύω σύντομα να πάρουμε τις εγκρίσεις και να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να υλοποιήσουμε την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμανιού. Το ποσό είναι ικανοποιητικό για να γίνει κι ένα μεγαλύτερο βάθος από ό,τι ήταν πριν την πλημμύρα προκειμένου να εξυπηρετήσουμε και τα βάθη που χρειάζεται ώστε να τοποθετηθούν οι πλωτές προβλήτες για τα ιστιοπλοϊκά και άλλα τουριστικά σκάφη στο λιμάνι της Σητείας, που -όπως είναι γνωστό- είμαστε έτοιμοι για την δημοπράτησή τους το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο κ. Αντωνιδάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας