Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Δέσμη μέτρων για τους πληγέντες της κακοκαιρίας ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο – Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων

 

Δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει άμεση στήριξη στο Δήμο Μαλεβιζίου με 400 χιλιάδες ευρώ και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες μέσω της κρατικής αρωγής, ανακοίνωσε από το Ηράκλειο το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Κρήτη κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, μετά τα εκτεταμένα προβλήματα και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των δύο θυμάτων ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους πληγέντες «προκειμένου να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους».

«Θα ξεκινήσουμε άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών. Έχει ξεκινήσει ήδη η καταγραφή τους από κλιμάκια της περιφέρειας και το Υπουργείο Υποδομών μέσω της ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να έχουμε την ταχύτερη αποκατάσταση» ανέφερε ο κ. Πέτσας που εξήγησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει άμεσα 400.000 ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου «προκειμένου να προχωρήσει στους καθαρισμούς και σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να είναι λειτουργική η πόλη και οι κοινότητες που έχουν πληγεί» διευκρινίζοντας ότι άμεσα θα προχωρήσει και η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να επιτευχθεί να δοθούν προκαταβολές σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η πολιτεία είναι «δίπλα στους πολίτες για να αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές» συμπληρώνοντας «ότι έχουμε μπροστά μας μία κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται σε κλιματική κρίση» και πως απαιτείται καλός σχεδιασμός και καλή συνεργασία αυτοδιοίκησης πολιτών και Κυβέρνησης «για να έχουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν «με άμεσο και δίκαιο τρόπο».

«Από τις πρώτες στιγμές σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης. Είναι οι πρώτες αυτοψίες και καταγραφές που γίνονται αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Τριαντόπουλος που επισήμανε ότι η στήριξη προς τις επιχειρήσεις θα γίνει μέσα από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, που έχει γίνει και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί, τα νοικοκυριά θα στηριχθούν μέσα από το σχήμα του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη της οικοσκευής, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει για την καταγραφή των ζημιών που έχουν υπάρξει σε κτίρια, όπως και ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στους αγρότες, σε ότι αφορά τον εξοπλισμό τους.

«Έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ο μηχανισμός» δήλωσε ο κ.Τριαντόπουλος, που επικέντρωσε στο στόχο, που δεν είναι άλλος, όπως είπε, από το «να φτάσουν στους πολίτες όσο πιο δίκαια και όσο πιο άμεσα γίνεται, οι αποζημιώσεις, η στήριξη της πολιτείας στους δικαιούχους».

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές αναφέρθηκε τόσο στις καταγραφές από επιτροπές του δήμου για την καταγραφή των καταστροφών, όσο και της περιφέρειας για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών, για να δοθεί στήριξη» εξηγώντας ότι όσες συγκεντρώνονται θα μπορούν να προπορεύονται, προκειμένου να προχωράει η διαδικασία.

«Θα πρέπει να προχωρήσει εξίσου γρήγορα και κατά προτεραιότητα και η διαδικασία οριοθέτησης της φυσικής καταστροφής» είπε ο κ. Τριαντόπουλος, που τη χαρακτήρισε ως βάση, πάνω στην οποία «δομούνται όλες οι άλλες ενέργειες στήριξης και αποκατάστασης».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας των υπηρεσιών δήμου, περιφέρειας με τα αρμόδια υπουργεία, εκφράζοντας τη προτεραιότητα που δεν είναι άλλη από την «γρήγορη καταγραφή ζημιών για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις».

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας με αποφασιστικό τρόπο, διευκρινίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να καταλάβουμε ότι το Μαλεβίζι έχει τεράστια ανάγκη από αντιπλημμυρική προστασία» συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια από κύματα κακοκαιρίας, έχουν υπάρξει και άλλες μεγάλες καταστροφές.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Δήμο Μαλεβιζίου συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της Γενικής Γραμματέως Υποδομών, Μαρίας – Έλλης Γεράρδη. Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, ο δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου , βουλευτές, τοπικοί φορείς, αλλά και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή.

Νωρίτερα το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, όπως την Αγία Πελαγία, τη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάσυρση- από τη θάλασσα- των αυτοκινήτων που παρέσυραν τα ορμητικά νερά.

Στη Σητεία

Την περιοχή της Σητείας που  μετράει πολλές  πληγές λόγω των σφοδρών καιρικών συνθηκών του Σαββάτου, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό  Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό  Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κουτουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη, τη Γενική Γραμματέα Υποδομών Μαρία –Έλλη Γεράρδη.

Αμέσως μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα της πόλης της Σητείας τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω πλημμυρών και σε υποδομές του Δήμου, ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία επίσης  συμμετείχαν ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης , Περιφερειακοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, οι Αντιδήμαρχοι Σητείας, οι επικεφαλής των  δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι συλλόγων  και παραγωγικών φορέων της περιοχής, ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ  Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο Γραμματέας της ΝΕ Κίνημα Αλλαγής –ΠΑΣΟΚ Λασιθίου Γιώργος Μπελούκας, εκπρόσωποι αρχών της ευρύτερης περιοχής.

Στην τοποθέτηση του ο κ  Τριαντόπουλος αναφερόμενος στο κρίσιμο πεδίο των επιχειρήσεων όπως  ο ίδιος τόνισε για να πάρει μπροστά εκ νέου η οικονομική δραστηριότητα της πόλης, θεωρείται καταρχήν ότι είναι κρίσιμη η συνεισφορά των  επαγγελματικών συλλόγων για να ξεπεραστούν οι αρνητικές παρενέργειες και εμπειρίες των προηγούμενων ετών, θέλει συνεργασία των επαγγελματιών, της Περιφέρειας , του υπουργείου οικονομικών.

Στην κατεύθυνση αυτή όπως είπε θα συσταθεί ομάδα εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών  που θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην περιοχή για να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου. Πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων οι οποίοι πρέπει να έχουν μία εικόνα από τη δική τους πλευρά σε ότι αφορά την κατάσταση των μελών τους. Δεν μπορεί να απαντηθεί όπως είπε από τώρα πόση θα είναι η χρηματοδότηση  γιατί πρέπει πρώτα να  βρεθεί η ζημιά. Το ζητούμενο δεν είναι να λάβει ένας ένα ποσό αλλά να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς, σημείωσε . «Άρα πρέπει να γίνει καταγραφή της ζημιάς και πριν από αυτό η οριοθέτηση της καταστροφής. Οπότε θα πρέπει οι επιτροπές του Δήμου να  δούνε όλη την περίμετρο των περιοχών που έχουν υποστεί ζημία στην συνέχεια να υποβληθεί στην Περιφέρεια , η Περιφέρεια να το στείλει και να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθέτησης της καταστροφής. Είναι μία διαδικασία που σε άλλες περιπτώσεις έχει γίνει σε κάποιες λίγες ημέρες . Συνεπώς ο στόχος είναι να τρέξουν οι επιτροπές  και να ακολουθηθεί η διαδικασία».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας