Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Παράπονα από πολίτες της Σητείας για τους ελέγχους για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτησιών τους

 

Για τις αποζημιώσεις των πληγέντων ο  Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης είπε ότι «εκφράστηκαν παράπονα και διαμαρτυρίες από πολίτες ότι ο έλεγχος που διενεργείται ιδιαίτερα στα καταστήματα είναι πολύ αυστηρός. Δηλαδή ζητείται από τους πληγέντες καταστηματάρχες να γίνει μία πλήρης αποτύπωση των ζημιών, η οποία στοιχειοθετείται βάσει των τιμολογίων που υπάρχουν. Δυστυχώς όμως στην παρούσα φάση επειδή τα περισσότερα καταστήματα έχουν ολικές καταστροφές και δεν υπάρχουν ούτε παραστατικά, τα οποία μπορούν να αποδείξουν του λόγου το αληθές, επικοινωνήσαμε άμεσα με το Υπουργείο.

Η εντολή που εδόθη στους ελεγκτές είναι σε πρώτη φάση να ελέγχεται η στάθμη του νερού στα καταστήματα, να γίνεται μία πρώτη εκτίμηση ζημιών από τους καταστηματάρχες και βάσει των στοιχείων αυτών (ύψους νερού που εισήλθε σε αυτά και της πρώτης εκτίμησης των καταστηματαρχών) να δοθούν σε πρώτη φάση οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για να μπορούν οι συνδημότες μας να προχωρήσουν σε εργασίες και σε δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της οριστικής αποζημίωσης. Φαίνεται ότι το Υπουργείο έχει διάθεση να βοηθήσει. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με το γραφείο του κ. Τριαντόπουλου, το οποίο δίνει κατευθύνσεις και σε εμάς και στους υπηρεσιακούς για να μην γίνουν λάθη που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων.

Εκτός από την καθημερινή μας επαφή με το υπουργείο πιέζουμε ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα όπως έχει παρατηρηθεί σε άλλους Δήμους, να έχουμε καθυστερήσεις δηλαδή των πληρωμών, όλων των διαδικασιών που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την πολιτεία σε ό,τι αφορά τους πληγέντες. Ζητούμενο είναι να υπάρχει αίσια έκβαση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα»

Για τα Αρχεία

Τέλος εστίασε στο πολύ σημαντικό θέμα, που απασχολεί το Δήμο, τη διατήρηση αρχείων (του Δήμου και της Πολεοδομίας), έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Έχει γίνει ήδη ενημέρωση και υπάρχει επικοινωνία με την υπηρεσία των Αρχείων του Κράτους και πρόκειται να μεταβούν αρμόδιοι στην Σητεία για να καταγράψουν ό,τι έχει διασωθεί από τα αρχεία. Θα γίνει εκτίμηση, ότι θεωρηθεί από τους αρμόδιους ότι πρέπει να διασωθεί θα γίνει με ηλεκτρονική καταγραφή ή οποιοδήποτε τρόπο υποδειχθεί. Σε δεύτερη φάση θα συσταθεί μία τριμελής επιτροπή η οποία θα προχωρήσει σε καταγραφή των υπολοίπων.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας