Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Με ηλεκτρονικά διόδια ο ΒΟΑΚ – Πώς θα χρεώνεται ο οδηγός

 

Οι διαγωνισμοί για τον ΒΟΑΚ προχωρούν, όμως ταυτόχρονα προχωρά και η διαδικασία για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων. Αυτό κρίνεται επιβεβλημένο καθώς έτσι θα διασφαλιστεί ένα δίκαιο σύστημα βάσει του οποίου ο χρήστης θα πληρώνει ανά χιλιόμετρο και όχι ανά σταθμό διοδίων ανεξάρτητα με την έξοδο που θα χρησιμοποιήσει.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην πρόσκληση τριών σχημάτων, ένα εκ των οποίων θα αναλάβει τελικά και την υποβοήθηση των υπηρεσιών του υπουργείου. Οι τρεις εταιρείες που καλέστηκαν είναι οι: BestPlan, MOBICS A.E., και Invison Συμβουλευτική Α.Ε

1.«Καταγραφή των χαρακτηριστικών του έργου βάσει της προβλεπόμενης χάραξης και τους σταθμούς διοδίων τού κάθε τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής σε σχέση με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών διοδίων.
2.Καθορισμό των ομάδων χρηστών που θα εξυπηρετήσει ο αυτοκινητόδρομος και των ιδιαιτεροτήτων που αυτοί έχουν σε σχέση με τη λειτουργία και χρήση του αυτοκινητόδρομου, τις ανάγκες των οποίων θα κληθεί να εξυπηρετήσει το σύστημα (επισκέπτες, κάτοικοι, επαγγελματίες, ενοικιαζόμενα οχήματα, κ.ά.).
3.Διενέργεια διερευνητικής τηλεφωνικής έρευνας καταγραφής γνώμης κοινού και βασικών χαρακτηριστικών των επωφελούμενων από την κατασκευή και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.
4.Συσχετισμό των καταγραφόμενων αναγκών με την υπάρχουσα υποδομή και λειτουργία των υπόλοιπων αυτοκινητόδρομων στη χώρα μας.
5.Καταγραφή και παρουσίαση της διεθνούς εμπειρίας σε σχέση με την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών που έχουν προσδιοριστεί».

Υπενθυμίζεται πως ο ΒΟΑΚ αφορά στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο-Άγιος Νικόλαος. Επίσης έχει προβλεφθεί προαίρεση για την ένταξη του τμήματος Χανιά-Κίσσαμος ενώ εξετάζεται και η ένταξη του τμήματος Άγιος Νικόλαος-Σητεία.

Μέχρι σήμερα στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους με διόδια, όπως αναφέρει το ypodomes.com, ο οδηγός πληρώνει προκαταβολικά σε κάθε σταθμό διοδίων την απόσταση που θα διανύσει μέχρι τον επόμενο σταθμό.

Δηλαδή πληρώνει ένα πάγιο ποσό το οποίο καλύπτει μια διαδρομή που μπορεί να είναι μεταξύ 20-40 χιλιομέτρων. Τον ίδιο ρόλο έχουν και τα πλάγια διόδια. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε ούτως ή άλλως η λειτουργία διοδίων εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Στην Αττική Οδό επίσης πληρώνεται ένα πάγιο ποσό ανεξαρτήτως χιλιομέτρων.

Με τα ηλεκτρονικά διόδια, η χρέωση γίνεται πιο σαφής και ο οδηγός-χρήστης θα πληρώνει ακριβώς το ποσό που του αναλογεί, ανάλογα με την απόσταση. Με λίγα λόγια άλλο ποσό θα πληρώνει κάποιος για να πάει από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο και άλλο -μεγαλύτερο λόγω απόστασης- από το Ηράκλειο στα Χανιά.

Η χρέωση σήμερα στο δίκτυο των ελληνικών αυτοκινητόδρομων είναι σταθερή σε περίπου 0,063 λεπτά/χιλιόμετρο. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η διαφορά του συστήματος με το ηλεκτρονικό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς οι περισσότεροι σταθμοί διοδίων είναι σχετικά κοντά ο ένας με τον άλλον.

Επίσης είναι μύθος η πίστη πως η χωροθέτηση πολλών σταθμών διοδίων επιφέρει περισσότερο κόστος στον χρήστη. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά στο πόσους σημαντικούς κόμβους-εξόδους έχει ένας αυτοκινητόδρομος και σε πόσους από αυτούς τοποθετούνται πλάγια διόδια. Δηλαδή ακόμα και αν ένας άξονας 300 χιλιομέτρων (όπως ο ΒΟΑΚ δηλαδή) έχει 30 ή 50 σταθμούς διοδίων, αυτό δεν έχει διαφορά στην τσέπη του οδηγού αλλά έχει να κάνει με την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο του από τον αυτοκινητόδρομο.

Πηγή: ekriti.gr

Συνολικες προβολες σελιδας