Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Παραμένει το ωράριο των καταστημάτων – Αδελφοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας με της Κάσου

 

Δεν αλλάζουν προς το παρόν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το ωράριο των καταστημάτων, όπως προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων με τον αρμόδιο υπουργό. Ωστόσο οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι θα αποφασίσουν, να προτείνουν ή και όχι, για μείωση του ωραρίου τους.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας Μάρω Νικητάκη μετά την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για κλείσιμο των καταστημάτων δύο ώρες νωρίτερα, δημιουργήθηκε μία σύγχυση στην αγορά και προκλήθηκε μία «αναταραχή» στον εμπορικό κόσμο. Και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πήρε θέση και εν τέλει πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη και όλους τους εμπλεκόμενους -ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ κλπ.- για να ληφθούν αποφάσεις.

«Είναι δύσκολο», συνέχισε, «να γίνει κάτι τέτοιο διότι υπάρχουν σοβαρές παράμετροι, που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Δηλαδή αν δεν συμφωνήσουν όλοι στην μείωση του ωραρίου θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, κάτι που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε, όπως έγινε και σε καιρούς πανδημίας. Θα υπάρξουν επομένως αναταράξεις στην αγορά, όπως ειπώθηκε και στην συνάντηση, όσον αφορά πτώση του τζίρου, αλλά στο εργασιακό κομμάτι κάτι που δεν επιθυμούμε, θα υπάρξουν επιπτώσεις στους εργαζόμενους.

Θα πρέπει να υποστηρίζονται και όχι να δημιουργούνται προβλήματα. Και πρέπει να στηριχθεί με ουσιαστικά μέτρα το εμπόριο  διότι εδώ και χρόνια έχει υποστεί τα πάνδεινα λόγω οικονομικής κρίσης, μετά της επιδημιολογικής και τώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης».

 

Το ωράριο

«Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ωραρίου δεν υπήρξε σύμφωνη απόφαση όλων και κρίθηκε ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι και τόσο “δραστικό” δεδομένου ότι εμείς σαν επιχειρήσεις ούτως ή άλλως έχουμε βάλει πλάτη σε όλα τα επίπεδα και τώρα στο ενεργειακό. Επομένως θα μπορεί ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος εάν κι εφ’ όσον το επιθυμεί να προχωρήσει ή όχι στη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων του . Όμως θα πρέπει να τηρείται το εθνικό ωράριο, το οποίο είναι ψηφισμένο με νόμο, το οποίο είναι από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και έως τις 8 το Σάββατο. Επομένως ο καθένας μπορεί να ανοίγει και να κλείνει τις ώρες που θέλει μέσα σε αυτό το εθνικό ωράριο. Το ωράριο του κάθε Συλλόγου είναι προτεινόμενο και καλό είναι να υπάρχει μία σύμπνοια στην αγορά και αλληλεγγύη μεταξύ μας», σημείωσε.

Ερωτηθείσα η κ. Νικητάκη για το πώς θα κινηθεί τοπικά ο Εμπορικός Σύλλογος Σητείας τόνισε: «Θα υπάρξει επαφή και συζήτηση με τα μέλη και θα τεθεί το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο εν όψει και της αλλαγής του ωραρίου στο τέλος Οκτωβρίου. Θα συζητήσουμε το θέμα. Θα γίνει πρόταση. Μπορεί για παράδειγμα να προταθεί η διαμόρφωση του χειμερινού ωραρίου από τις 5 έως τις 8 αντί να είναι 8.30 ή 9. Αυτό βέβαια αφορά την ερχόμενη περίοδο μέχρι το Μάρτη και όσο υπάρχει πρόβλημα με την ενεργειακή κρίση, όχι κάθε χρόνο. Δηλαδή να κλείνουν τα καταστήματα μισή ή μία ώρα νωρίτερα, κάτι που δεν είναι ενδεχομένως κακό διότι -ας μην ξεχνάμε- ότι ιδίως τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο δεν υπάρχει και τόση επισκεψιμότητα μετά τις 8 το βράδυ. Όμως θα συζητηθεί το θέμα και θα ληφθεί κοινή απόφαση».

 

Αδελφοποίηση με το Σύλλογο Επαγγελματιών της Κάσου

Παράλληλα η κ. Νικητάκη αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα -ετέθη και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου- την υποβολή πρότασης από το νεοσύστατο Σύλλογο Επαγγελματιών της Κάσου για την αδελφοποίηση των δύο Συλλόγων «ώστε να υπάρχει μία καλή συνεργασία κι αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών, υπάρχει επαφή των κατοίκων σε αρκετά επίπεδα. Υπάρχει επισκεψιμότητα από την Κάσο στη Σητεία και στην Κάσο από την Σητεία.

Η πρόταση λοιπόν του Συλλόγου της Κάσου έγινε αποδεκτή από το Σύλλογό μας και πιστεύουμε ότι μόνο θετικό πρόσημο θα έχει για τις δύο περιοχές», ανέφερε η κ. Νικητάκη

Στο πλαίσιο της διαδικασίας της αδελφοποίησης των δύο Συλλόγων προβλέπονται διάφορες δράσεις -μεταξύ των οποίων η δυνατότητα μεγαλύτερων προσφορών -μέσω μίας κάρτας- στα καταστήματα, στα καταλύματα, στην εστίαση και στις δύο περιοχές (με την συμμετοχή όσων επιχειρηματιών το επιθυμούν). Αναμένεται μάλιστα η αδελφοποίηση του Συλλόγου της Κάσου και με άλλους Συλλόγους της περιοχής της Σητείας.

 

Συλλογική διεκδίκηση

Στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης των δύο περιοχών στόχος είναι η συλλογική διεκδίκηση για την επίλυση προβλημάτων και ζητημάτων που προκύπτουν, όπως αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσής τους. «Έχει προκύψει θέμα εν όψει της λήξης της σύμβασης του Πρέβελης, που έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 20 Οκτωβρίου κι αφορά τα δρομολόγια της γραμμής Σητείας, Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου. Οι κάτοικοι της Κάσου ανησυχούν  διότι έχει ληφθεί απόφαση για την ένταξη νέου πλοίου, πιο σύγχρονου από 1η Νοεμβρίου εφ’ όσον όλα πάνε καλά, όμως μένει ένα κενό δέκα ημερών, κατά το οποίο η Κάσος μένει ακάλυπτη όσον αφορά την σύνδεσή της με τα άλλα νησιά και βέβαια με τη Σητεία. Είναι σημαντικό.  Συνομιλήσαμε με το Σύλλογο της Κάσου, τασσόμαστε μαζί του και με τους κατοίκους του νησιού, υποστηρίζουμε και ζητούμε την αντιμετώπιση άμεσα του θέματος. Είχαμε επικοινωνία και με το γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας από όπου κι ενημερωθήκαμε ότι το νέο πλοίο προβλέπεται να μπει στη γραμμή από την 1η Νοεμβρίου εφ’ όσον όλα κυλήσουν καλά διότι υπάρχουν και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Προτείναμε άλλη μία παράταση του Πρέβελης μέχρι να ξεκινήσει το νέο πλοίο τα δρομολόγια. Επομένως υποστηρίζουμε τις θέσεις των κατοίκων της Κάσου, που έχουν ανησυχία δικαιολογημένα. Δεν πρέπει να προκύψει πρόβλημα με την σύνδεση των περιοχών της Σητείας, της Κάσου και των άλλων νησιών που περιλαμβάνει το δρομολόγιο. Δεν πρέπει να μείνουν ακάλυπτοι οι κάτοικοι», τόνισε η κ. Νικητάκη.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας