Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Έναρξη διαδικασίας δηλώσεων συγκομιδής οινοστάφυλων

 

 Από την ένωση Σητείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον κατ΄εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2018/273 και τον εκτελεστικό Καν. (ΕΕ) 2018/274 όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρύγου να υποβάλουν ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ.

Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής πραγματοποιείται έως την 15η Δεκεμβρίου  2022 (καταληκτική ημερομηνία).

Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα, εθνική και ενωσιακή, νομοθεσία η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση στοιχείων, η οποία συμπληρώνεται με ατομική ευθύνη του υπόχρεου αμπελουργού οινοποιήσιμων ποικιλιών και σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης με οινοποιήσιμες ποικιλίες είναι μέχρι και 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

Οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου

  • υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής.
  • κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.

Τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων κλπ).

Η Ένωση Σητείας για την διευκόλυνση και αποφυγή λαθών, συνεπειών, και ταλαιπωρίας, θα εξυπηρετεί τους παραγωγούς στη συμπλήρωση της δήλωσης συγκομιδής στα γραφεία της Ένωσης τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 2843029999 / 2843029998 / 2843029997, Υπεύθυνος υπάλληλος κ. Λαντζανάκης Συμεών

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Μαυροματάκης

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας