Το μέγεθος του προβλήματος ανά κλάδο με αριθμούς - Να ανοίξει η «κάνουλα» των προσλήψεων ζητούν επειγόντως εργοδότες και εργαζόμενοι - Ποιες ειδικότητες είναι είδος προς εξαφάνιση
Ούτε ένας, ούτε δύο... αλλά 13.290 είναι οι εργάτες που «λείπουν» φέτος από τον νομό Ηρακλείου, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων - και όχι μόνο - με το μεγαλύτερο βάρος της απώλειας της εργατικής δύναμης να εντοπίζεται σε ξενοδοχοϋπαλλήλους και σε εργάτες γης. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι αντιμέτωποι με την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, κάτι που είναι ορατό τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία. Είναι άξιο αναφοράς πως άπαντες υποστηρίξουν πως πρέπει να ανοίξει η... «κάνουλα» των προσλήψεων, ενώ την ίδια στιγμή η Πολιτεία οφείλει να ενθαρρύνει άτομα να εργαστούν στον χώρο των εργατών.
Ειδικότερα, σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει στον νομό Ηρακλείου όσον αφορά την έλλειψη εργατικών χεριών. Εργάτες δε βρίσκονται για διάφορους λόγους. Ένας προφανής λόγος είναι οι αμοιβές. Τα χρήματα που δίνονται στους εργάτες δεν είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό, ανοίγοντας για παράδειγμα μια μικρομεσαία επιχείρηση. Ένας άλλος λόγος έχει να κάνει με τις σωματικές αντοχές. Ο εργάτης είναι εκείνος που καταβάλλει κάθε είδους σωματική δύναμη για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος. Ωστόσο οι σωματικές δυνάμεις με το πέρασμα των χρόνων εξασθενούν, με άμεση συνέπεια ο εργάτης να μην αισθάνεται το ίδιο δυνατός.
Τόσο ολόκληρη η Κρήτη όσο και ο νομός Ηρακλείου είναι περιοχές στις οποίες δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει έντονη εργατική κινητικότητα. Το τουριστικό και το αγροτικό τοπίο της Κρήτης επιτρέπει τη συμμετοχή πολλών εργατικών χεριών. Συγκεκριμένα, ο νομός Ηρακλείου περιλαμβάνει μεγάλες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών καταπιάνεται την περίοδο του χειμώνα με αγροτικές και γεωργικές εργασίες, όπως τη συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου. Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr, επιχείρησε να πραγματοποιήσει μια έρευνα ως προς την έλλειψη εργατικών χεριών στον νομό Ηρακλείου.
Ξενοδοχοϋπάλληλοι χωρίς ρεπό...
Τρεις χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν ανάγκη οι ξενοδοχειακές μονάδες του νομού Ηρακλείου ώστε να καλυφθούν πλήρως. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος επισήμανε πως σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται σε θέσεις προσωπικού όπως είναι οι καθαρίστριες, οι σερβιτόροι κ.τ.λ.
Η φετινή τουριστική χρονιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Όχι απλά αγγίξαμε τον στόχο των αφίξεων του 2019, αλλά τον ξεπεράσαμε. Πλέον, σε αριθμό αφίξεων «φλερτάρουμε» με το τουριστικό έτος του 2018. Το ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, αβίαστα είναι εάν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που σηκώνουν το βάρος της εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι υπεράριθμοι ή εάν χρειάζεται η πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού...
«Χρειαζόμαστε 3.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους στον νομό Ηρακλείου. Εμείς διοργανώσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα μια εσπερίδα, όπου αναδείξαμε πολλά και μείζονα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας. Κατά τη διάρκειά της υποστηρίχτηκε - στη βάση επιστημονικών πορισμάτων - πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αλλάζουν εργασιακό καθεστώς εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας και της εργασιακής επισφάλειας. Είναι γνωστό ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι βαριά εργαζόμενοι, αλλά πρέπει ο καθένας τους να διατηρεί την αξιοπρέπειά του στο ακέραιο. Και το θέμα είναι ότι πρέπει να προσληφθεί προσωπικό γύρω στα 3.000 άτομα στον νομό Ηρακλείου ώστε να δίνονται κανονικά ρεπό. Επίσης, θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά η υπερεντατικοποίηση της εργασίας που και φέτος “άπλωσε” τα “δίχτυα” της και φέτος στον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων», είπε ο κ. Κοκολάκης.
Υπενθυμίζεται πως την περίοδο της υγειονομικής κρίσης πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, με πολλούς ξενοδοχοϋπαλλήλους να αλλάζουν επαγγελματική στόχευση.
Ξενοδοχεία χωρίς καμαριέρες!
Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος ανέφερε: «Φέτος, οι ξενοδόχοι είχαν αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Σίγουρα το ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος του φαγητού ήταν μεγάλο... Όπως επίσης και η προσαρμογή σε μια νέα τουριστική κανονικότητα. Από εκεί και πέρα, αναζητούσαμε προσωπικό που δε βρίσκαμε. Οι μεγάλες ελλείψεις στον νομό Ηρακλείου ήταν σε καθαρίστριες, καμαριέρες και σερβιτόρους, αλλά και στο βοηθητικό εργατικό προσωπικό, δηλαδή το προσωπικό εκείνο που βοηθούσε στη μεταφορά των αποσκευών ή έκανε εργασίες στον χώρο των ξενοδοχείων».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού, Μιχάλης Ριζικιανάκης, έκανε σαφές πως οι ελλείψεις στα εποχικά επαγγέλματα ανέρχονται στα 1.500 άτομα. Οι εποχικά εργαζόμενοι είναι οι μισθωτοί εργαζόμενοι σε τουριστικές καφετέριες, μαγαζιά και επιχειρήσεις.
«Το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο. Η κατάσταση είναι δραματική, καθόσον οι εργαζόμενοι έχουν αναλάβει ένα μεγάλο φόρτο εργασίας. Τα χρήματα δεν είναι αρκετά, με αποτέλεσμα ο κλάδος μας να γνωρίζει μεγάλη εγκατάλειψη, δηλαδή πολλοί να φεύγουν από το επάγγελμα και να ακολουθούν κάτι άλλο. Οι ελλείψεις εργατικών χεριών ανέρχονται στους 1.500 για τον νομό Ηρακλείου. Θεωρώ, ωστόσο, πως το επόμενο τουριστικό έτος θα είναι πιο δύσκολο. Πολλοί ακόμη θα αποχωρήσουν και σίγουρα και τότε θα μιλάμε για μια αρκετά δύσκολη χρονιά», ανέφερε.
Με δυσκολία η αποκομιδή
Τετρακόσιοι ενενήντα εργαζόμενοι απαιτούνται στον νομό Ηρακλείου για να καλυφθούν οι ανάγκες στην καθαριότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, Μιχάλη Καρασάββα. Ο κ. Καρασάββας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει ο εκάστοτε Δήμος να ζητάει αυτοβούλως τη μονιμοποίηση του προσωπικού.
«Στον Δήμο Ηρακλείου υπάρχουν 380 εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας. Από το σύνολο των εργαζομένων οι μισοί είναι μόνιμοι, ενώ οι άλλοι μισοί εργάζονται στα πλαίσια μιας σύμβασης εργασίας. Επίσης αυτό που συναντάμε γενικότερα στον νομό Ηρακλείου είναι πως ο εκάστοτε Δήμος αποφασίζει για το εργασιακό καθεστώς της καθαριότητας. Ο Δήμος Χερσονήσου, για παράδειγμα, υποστηρίζει το ιδιωτικό καθεστώς. Προσωπικά θεωρώ πως οι ανάγκες είναι πάρα πολλές σε κάθε Δήμο και γι’ αυτόν τον λόγο ο εκάστοτε Δήμος πρέπει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό. Στον νομό Ηρακλείου απαιτούνται άλλες 200 θέσεις. Γενικότερα, ο κάθε Δήμος απαιτεί ακόμα άλλους 50 εργαζομένους στην καθαριότητα, με εξαίρεση τον Δήμο Βιάννου που θα έλεγα πως άλλοι 40 θα είναι αρκετοί. Συνολικά θα έλεγα 490 εργαζομένους».
Ελλείψεις εμποροϋπαλλήλων
Χίλια τριακόσια είναι τα άτομα που υπολείπονται από τον χώρο των σούπερ-μάρκετ του νομού Ηρακλείου ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν αξιοπρεπώς, σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και αντιπρόεδρο στην Επιτροπή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Αναστάσιο Ξενάκη. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, η υπερεντατικοποίηση και σε αυτόν τον κλάδο είναι μεγάλη και πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις.
«Ο χώρος των σούπερ-μάρκετ απαιτεί 1.300 άτομα ακόμα για να στελεχωθεί επαρκώς. Και μην ξεχνάμε πως την περίοδο της υγειονομικής κρίσης η αύξηση κερδών ήταν μεγάλη, καθόσον τα σούπερ-μάρκετ ήταν συνεχώς ανοικτά. Τώρα βέβαια έχει περιοριστεί ο τζίρος και γενικότερα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη κινητικότητα. Θεωρώ όμως πως για τον νομό Ηρακλείου χρειάζονται συνολικά άλλα 1.300 άτομα για να καλυφθούν οι ανάγκες στο 100%. Η υπερεντατικοποίηση είναι το μεγάλο μας πρόβλημα και δυστυχώς το μείζον. Εκεί πρέπει να δώσει βαρύτητα τόσο η εργοδοσία όσο και η εκάστοτε κυβέρνηση».
Αξίζει να αναφερθεί πως σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και στον χώρο των εμποροϋπαλλήλων, δηλαδή σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς εργαζόμενους στο εμπόριο, που είτε εργάζονται σε μικρομεσαίες είτε σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Δημόκριτος Σαλούστρος, υποστήριξε πως οι ελλείψεις στους εμποροϋπαλλήλους ανέρχονται σε 2.000 άτομα.
«Στον χώρο των εμποροϋπαλλήλων η διάθεση για εργασία είναι σαφέστατα περιορισμένη. Στον νομό Ηρακλείου ο αριθμός των εμποροϋπαλλήλων ανέρχεται στις 10.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, από αυτές τις θέσεις εργασίας, απαιτείται ένα 20% παραπάνω, πράγμα που σημαίνει 2.000 παραπάνω άτομα να εργαστούν. Η εργασία μας είναι πλήρως εντατικοποιημένη και χρειάζεται να προσληφθούν περισσότερα άτομα», είπε ο κ. Σαλούστρος.
Ξεκινούν το λιομάζωμα χωρίς εργάτες!
Δέκα χιλιάδες άτομα είναι το σύνολο των ανθρώπων που χρειάζεται ο νομός Ηρακλείου για τη συγκομιδή της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου, αλλά και για την ολοκλήρωση αγροτικών εργασιών, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρωνα Χιλετζάκη. Το ποσοστό των ανθρώπων που στερείται ο νομός σε εργάτες γης είναι 40%, δηλαδή 4.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αγροτών και συνδικαλιστών.
«Ο αριθμός των εργαζομένων στην αγροτική γη της Κρήτης πρέπει να ανέρχεται στους 10 χιλιάδες. Από τους 10.000, οι μισοί θα εργαστούν στην ελιά και στο ελαιόλαδο και οι άλλοι μισοί θα ασχοληθούνε με άλλες αγροτικές εργασίες, όπως τα κηπευτικά. Αυτή είναι η κατάσταση. Ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς και με τρόπο συγκεκριμένο ποιοι απασχολούνται, καθώς στον χώρο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής υπάρχουν παράτυποι μετανάστες που καταπιάνονται με αυτές τις εργασίες και επίσης κανένας δε γνωρίζει ποιες και πόσες θα είναι οι εργάσιμες ημέρες. Εάν βρέχει, δεν εργάζεται κάποιος για ευνόητους λόγους», είπε ο κ. Χιλετζάκης.
Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου κ. Γιώργος Περογιαννάκης, ο οποίος είπε: «Οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Στην περιοχή της Εμπάρου και των γύρω χωριών, χρειάζονται 220 άτομα για την ελαιοσυγκομιδή. Δε μιλάω για τη Βιάννο. Οι ανάγκες είναι πολλές και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες ψάχνουν άτομα για την ελαιοσυγκομιδή».
Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, υποστήριξε πως «το ΕΚΗ έχει βγάλει ανακοίνωση για όποιον το επιθυμεί να συμμετάσχει στη συγκομιδή της φετινής ελιάς. Μέχρι στιγμής, υπάρχει συμμετοχή και αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη τις επόμενες ημέρες. Δεν ανήκω στον αγροτικό χώρο, αλλά βλέπω πως πολλοί αναζητούν το μεροκάματο στις αγροτικές εργασίες».
«Στενάζει» η οικοδομή
Σημαντική μείωση εργατικού δυναμικού παρουσιάζει και ο κλάδος της οικοδομής, ο οποίος περιλαμβάνει τομείς εργασίας όπως είναι αυτοί των σοβατζήδων, των ελαιοχρωματιστών, των χτιστών, των κονιαστών, των σιδεράδων κ.λπ. Η έλλειψη εργατικών χεριών οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως πολλοί αλλοδαποί που εργάζονταν επί χρόνια στον οικοδομικό κλάδο εγκατέλειψαν τη χώρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούν να εργαστούν, έχει ως άμεση συνέπεια ο συγκεκριμένος κλάδος να αντιμετωπίζει κρίση σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.
«Ο κατασκευαστικός κλάδος είχε γνωρίσει μεγάλη άνθιση πριν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Όποιος ήθελε να βρει δουλειά στην οικοδομή, έβρισκε. Είτε ήταν απλός εργάτης είτε ήταν τεχνίτης. Το ζήτημα είναι πως πλέον πολλοί εγκαταλείπουν τον συγκεκριμένο κλάδο. Αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των οικοδόμων είναι αλλοδαποί. Μόνο 3 στους 10 είναι Έλληνες, ενώ οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί. Αυτή είναι η κατάσταση. Από εκεί και πέρα, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη χώρα, καθόσον η ενεργειακή κρίση έχει βάλει “φρένο” σε πολλούς ανθρώπους που επιθυμούσαν να φτιάξουν κατοικίες. Τώρα, γίνονται μόνο συντηρήσεις και αναπαλαιώσεις. Και την ίδια στιγμή, ο Έλληνας δε θέλει να εργαστεί. Προτιμάει να δουλέψει στην καφετέρια παρά στην οικοδομή», είπε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ Γιώργος Τσιγγένης.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ο κατασκευαστικός κλάδος στον νομό Ηρακλείου απαιτεί 1.000 εργαζομένους ώστε να καλυφθεί πλήρως. Μιλάμε για το σύνολο των επαγγελμάτων του κατασκευαστικού τομέα».
(φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)
Πηγή : Νέα Κρήτη