Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ανάπλαση του αύλειου χώρου της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης

 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπλαση του αύλειου χώρου της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στη Σητεία. Στο πλαίσιο έναρξης των εργασιών πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι επιτόπια διευρυμένη σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου, της εκκλησίας και του 1ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς ο αύλειος χώρος είναι κοινός. Στο σημείο μετέβησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο εφημέριος του Ναού πατήρ Νίκος Παθιάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Παπαδάκης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Νίκος Τσουκνάκης και στελέχη αυτής, ο εργολάβος και εκπρόσωποι του σχολείου.

Κατά την επιτόπια συζήτηση ετέθησαν διάφορα ζητήματα, δόθηκαν διευκρινίσεις και αμέσως μετά ο Δήμαρχος, ο Μητροπολίτης και ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου.

 

Αισθητική και λειτουργικότητα

«Είχαμε μία διευρυμένη συνάντηση στον αύλειο χώρο της Αγίας Αικατερίνης και του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Εν όψει της έναρξης των εργασιών ανάπλασης του αύλειου χώρου έπρεπε να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Μητρόπολης, ούτως ώστε ξεκινώντας ο εργολάβος να μπορέσει να ολοκληρώσει ένα έργο, το οποίο αναμένεται να αλλάξει και την αισθητική και την λειτουργικότητα του χώρου, ενός εμβληματικού χώρου, όπου έχουμε και τον Μητροπολιτικό μας Ναό της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Εκτιμώ ότι δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Το  έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης», ανέφερε ο κ Ζερβάκης. Ευχαρίστησε παράλληλα το Μητροπολίτη και τον πατέρα Νικόλαο εστιάζοντας στην αγαστή συνεργασία με το Δήμο.

 

Στολίδι του τόπου

 

«Ήρθαμε εδώ», δήλωσε ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, «για να λύσουμε κάποιες μικρολεπτομέρειες του έργου της διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Αικατερίνης. Η Αγία Αικατερίνη είναι συνδεδεμένη με την Σητεία, το σχολείο επίσης είναι συνδεδεμένο με την Σητεία και θέλω να ευχαριστήσω τον κ Ζερβάκη για τις ενέργειες που έγιναν για να διαμορφωθεί ο χώρος. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα ολοκλήρωσης όλου του αύλειου χώρου, διότι -όπως είναι γνωστό- υπάρχουν οι εμβληματικές είσοδοι και το τοιχίο και πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο χώρος πραγματικά να αναδειχθεί και να αποτελέσει ένα στολίδι του τόπου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στην Τεχνική Υπηρεσία για τις μελέτες που κατήρτισαν και για την ιδιαίτερη συνεργασία. Διότι με το διάλογο, την καλή θέληση και την αγαστή συνεργασία όλων μας, όλα τα μικροπροβλήματα λύνονται».

 

Ο διπλός ρόλος

 

Για το έργο ο κ. Τσουκνάκης επεσήμανε ότι στην ουσία «θα βάλει μία τάξη στον αύλειο χώρο που έχει διπλό ρόλο. Είναι προαύλειος της εκκλησίας και του σχολείου το οποίο είναι ένα διατηρητέο κτίριο υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας. Πέρα από την ανάπλαση του χώρου, ενισχύουμε και τα τοιχία που τον περιβάλλουν γιατί είναι παλιά, λιθόκτιστα και θα τα ενισχύσουμε με τσιμεντενέσεις και ήδη έχουν κάποιες φθορές σε ορισμένα σημεία.

Λοιπόν είμαστε εδώ για να ενσωματώσουμε κάποιες παρατηρήσεις από την πλευρά της εκκλησίας και των εκπαιδευτικών του σχολείου προκειμένου στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που έχουμε, να τις συμπεριλάβουμε στο αντικείμενο του έργου, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.

Κάνουμε χαράξεις και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το έργο. Είμαστε σίγουροι ότι ο,τιδήποτε και να προκύψει θα το λύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για την εξυπηρέτηση του σχολείου την περίοδο κατασκευής του έργου, η οποία έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης περίπου έξι μήνες, ο κ. Τσουκνάκης εξήγησε ότι θα γίνει ένας προγραμματισμός τμηματικού κλεισίματος του αύλειου χώρου.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ζερβάκης, τα παιδιά δεν προαυλίζονται στον συγκεκριμένο, αλλά σε χώρο πίσω από το σχολείο, όμως πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ασφάλειας και η απρόσκοπτη πρόσβαση κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες -έναρξη, ολοκλήρωση μαθημάτων- και για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας