Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες κατασκευής του νέου Δημαρχείου Σητείας – Ενημέρωση για την πρόοδο του έργου

 

Ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες κατασκευής του νέου δημαρχείου Σητείας (προϋπολογισμού 2,8 εκατομ. ευρώ με ΦΠΑ), έπειτα από την ολιγοήμερη διακοπή το προηγούμενο χρονικό διάστημα

στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιόδου, ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σητείας Γιάννης Παπαδάκης, ενημερώνοντας παράλληλα για την εξέλιξη της πορείας τους. Βάσει των υπαρχόντων δεδομένων το σημαντικό αυτό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο έτη.

Από την είσοδο του εργοταξιακού χώρου του νέου δημαρχείου (για λόγους μέτρων ασφαλείας και κανονισμών), ο Αντιδήμαρχος Σητείας τόνισε ότι ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες κατασκευής του μπετόν. Έχει ολοκληρωθεί, όπως συμπλήρωσε, πλήρως ο φέροντας οργανισμός του υπογείου, τάξης μεγέθους 600 τ.μ. «Συνεχίζονται οι εργασίες για τον ξυλότυπο και για το σκυρόδεμα του ισογείου πλέον με την ανιστόσταθμη θεμελίωσή του, με τις κολόνες του ισογείου. Το κτηριακό συγκρότημα επεκτείνεται σε δύο ορόφους, έχει περίπου 2.500 τετραγωνικά επιφάνεια. Είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να καλύψει όλες τις μελλοντικές ανάγκες των γραφείων και όλων των χώρων του δημαρχείου», πρόσθεσε.

Ως προς την πορεία του σκυροδέματος, σημείωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί και σκυροδετηθεί περίπου 1.000 κυβικά αυτή τη στιγμή «σαν να έχουν σκυροδετηθεί περίπου πέντε μονοκατοικίες για παράδειγμα. Δηλαδή η διαδικασία προχωράει και απομένουν περίπου άλλα 1.500, σύνολο 2.500 κυβικά οπλισμένα, τα οποία θα πέσουν. Και βέβαια η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου».

Βάσει χρονικού προγραμματισμού που έχει καταθέσει ο εργολάβος, αναμένεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους με αρχές του επόμενου να έχουν ολοκληρωθεί, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, πλήρως τα μπετά στο φέροντα οργανισμό του κτηρίου. «Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι θα υπάρξει διαδοχή εργασιών. Δεν θα περιμένουμε να τελειώσει Ιανουάριο του 2023 τα μπετά για να προχωρήσει στις τοιχοποιίες. Ήδη με την ολοκλήρωση του υπογείου που προανέφερα και το ξεκαλούπωμα βάσει νόμου θα ξεκινήσουν οι τοιχοποιίες εσωτερικά. Επομένως θα υπάρχει στο επόμενο διάστημα διαδοχή των τεχνικών εργασιών από μπετόν σε τοιχοποιίες, σιγά -σιγά σε υδραυλικά, ηλεκτρολογικά κλπ. Είμαστε λοιπόν πολύ αισιόδοξοι ότι στο χρονικό διάστημα που προβλέπει η σύμβαση και παρά τις αντιξοότητες, το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί».

 

Τα προϊόντα εκσκαφής θα χρησιμοποιηθούν

Ερωτηθείς για τα προϊόντα εκσκαφής που έχουν μείνει στον περιβάλλοντα χώρο εξήγησε ότι μόλις ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση της υπόλοιπης θεμελίωσης των 1.000 τετραγωνικών, θα μπαζωθούν τα θεμέλια και θα προχωρήσουν οι εργασίες. «Δεν είναι μπάζα, είναι προϊόντα εκσκαφής που θα χρησιμοποιηθούν για τη θεμελίωση. Επομένως σε ένα διάστημα περίπου ενός μήνα θα είναι και ο περιβάλλον χώρος πιο άνετος και πιο καθαρός ως προς την λειτουργία του εργοταξιακού χώρου», διευκρίνισε.

 

Αναθεωρήσεις και ανατιμήσεις

Επίσης ερωτηθείς για τις αναθεωρήσεις των τιμών στο συγκεκριμένο έργο σημείωσε: «Σε συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας με την εταιρεία Γάμα Σίγμα Κατασκευαστική ΑΤΕ, έχει ληφθεί και προωθηθεί προς το υπουργείο ώστε να εγκριθεί και να μην υπάρξει καμία δυστοκία. Είναι απαραίτητη πράγματι η αναθεώρηση τιμών κάτω από το καθεστώς των αυξήσεων, του κόστους των υλικών και ειδικά του σιδήρου και του σκυροδέματος. Είναι ανάγκη για τον εργολάβο, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί οικονομικά και να προχωρήσει το έργο. Υπάρχει συνεργασία, θεωρώ ότι θα πάνε όλα καλά».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών για άλλη μία φορά εστίασε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, είτε αφορά την κατασκευή ενός έργου, είτε για διαγωνισμό ή συμβασιοποίηση και ανάληψη εργασιών από εργολάβο.

«Φαίνεται η αποτελεσματική δουλειά της. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και καταστάσεις, η Τεχνική Υπηρεσία προσπαθεί ώστε να προχωρήσουν όλα τα έργα και να ολοκληρωθούν. Διανύουμε δύσκολες περιόδους.

Με τις ανατιμήσεις των υλικών, δημιουργείται χρονοτριβή από την πλευρά των εργολάβων που λαμβάνουν παρατάσεις εξάμηνες από το υπουργείο, γιατί περιμένουν αναθεωρήσεις τιμών. Η Τεχνική Υπηρεσία δουλεύει και συνεργάζεται και στην προκειμένη περίπτωση, ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να ολοκληρωθεί πλήρως και σωστά το έργο το οποίο θα είναι ένα στολίδι για την πόλη και θα καλύψει όλες τις ανάγκες», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας