Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Γέρμα, μια γυναίκα μόνη απέναντι στο κοινό και τις κοινωνικές συμβάσεις απόψε στο Λαογραφικό Μουσείο

 

Γέρμα. Μια γυναίκα μόνη απέναντι στην κοινωνική  σύμβαση της εποχής της. Μια γυναίκα «στέρφα», άτεκνη, που πέφτει στην περιφρόνηση αλλά πέφτει και στο υψηλό ποιητικό  ανάστημα και ήθος του Λόρκα που δημιουργεί ένα εμβληματικό θεατρικό έργο, ένα τραγικό ποίημα για την γυναίκα και την ελευθερία της , που έρχεται στην Σητεία για να παρουσιαστεί απόψε στις 9.30 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, με τον τίτλο «Γέρμα,el cuerpo muerto».

Γνωστό και αγαπημένο  πρόσωπο στην Σητεία ο άνθρωπος που ανέλαβε μια πρότυπη και τολμηρή διασκευή του κλασικού έργου, υπογράφοντας μαζί αυτήν την δραματουργική επεξεργασία και την σκηνοθεσία .

Είναι ο Αντώνης Περαντωνάκης, που σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του στην διάρκεια της διαδρομής του προς την Σητεία, εξέφρασε την χαρά του για αυτήν την αποψινή παράσταση, στην πόλη όπου έχει  ζήσει και εργαστεί για τέσσερα χρόνια και έχει συνεργαστεί σε αυτό το διάστημα με το Θέατρο  της Σητείας , έχει παρουσιάσει παραστάσεις με παιδιά.

Ο σκηνοθέτης έχει επιλέξει να παρουσιάσει την δική  του «Γέρμα» απόλυτα μόνη, απόλυτα εκτεθειμένη και απογυμνωμένη από τους ήρωες του πρωτότυπου, σε έναν μονόλογο που φέρει την υπογραφή της Τζένης Μαστοράκη στην μετάφραση- απόδοση, μια μεγάλη τιμή για το θεατρικό   σχήμα,   σύμφωνα με τον σκηνοθέτη.

Στην σκηνή και στον ρόλο, η Ιφιγένειας Καραμήτρου.

Στοίχημα χαρακτηρίζει αυτήν την μονοπρόσωπη παρουσίαση της Γέρμα ο Αντώνης Περαντωνάκης, με την ηρωίδα να περνά τα στάδια μέχρι να φτάσει στην τραγική κατάληξη και τον φόνο, μέσα από απευθύνσεις που κάνει στους ήρωες, μέσα από την «παρουσία» μιας συμβολικής μορφής, μιας γριάς που ασχολείται με ξόρκια και μαγιά και θα μπορούσε να είναι η μοίρα, το πεπρωμένο, το αναπόφευκτο, το μοιραίο.

Ο Αντώνης Περαντωνάκης, έχει καταφέρει να εντάξει ακόμα και ιντερμέδια, σε διαφορετική μορφή ,με άλλη ανάγνωση , για να φανεί ο κοινωνικός περίγυρος που αυτή η γυναίκα ζει  και παθαίνει, αποστερημένη από όλα όσα ήθελε, θα μπορούσε να είχε, αλλά δεν της επέτρεψε η σφραγίδα που της έβαλε ο περίγυρος.

Η παράσταση, είναι ενταγμένη στο Φεστιβάλ Κρήτης που οργανώνει η Περιφέρεια  Κρήτης.

Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία : Αντώνης Περαντωνάκης.

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Ερμηνεία : Ιφιγένεια Καραμήτρου

Μουσική : Λίνα Ζάχαρη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου, Μάνος Χριστοφοράκης.

  • Λαογραφικό Μουσείο Σητείας, απόψε στις 9.30

Πηγή : Style 100Fm 


Συνολικες προβολες σελιδας