Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Μόνο στη Σητεία, αντί να προστίθενται μειώνονται οι διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες

 

Στα μέσα Ιουνίου στην περιοχή του Δήμου Σητείας καταγράφεται μια σχετική τουριστική κίνηση. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τότε τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν είχαν ανοίξει. Ωστόσο δεν είναι η πλέον επιθυμητή για τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου. Και πάλι όμως εκτιμούν κι ευελπιστούν ότι η φετινή θα είναι συνολικά μία καλή σαιζόν.

Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για την περιοχή της επαρχίας Σητείας -δραστηριοποιείται και την καλύπτει η Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας. «Υπήρξε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιάννης Κακουράκης, «κίνηση στην διάρκεια των προηγούμενων ημερών, όχι όμως η αναμενόμενη. Είχαμε επισκέπτες, όμως περιμέναμε λίγο μεγαλύτερη κίνηση. Οι πληρότητες άγγιξαν περίπου το 80% με διαφοροποιήσεις ωστόσο ανά περιοχή. Διαφορετική δυναμικότητα έχει ο Μακρύ Γιαλός, διαφορετική η Σητεία ή το Παλαίκαστρο. Σίγουρα βέβαια η εικόνα ήταν καλύτερη από την περυσινή όπου τον Ιούνιο τα περισσότερα ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Όλα άνοιξαν τέλη του μήνα, αρχές Ιουλίου. Φέτος λοιπόν τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Όμως, όπως φαίνεται, ο παράγοντας ακρίβεια επηρέασε τον κόσμο. Τα καύσιμα είναι πολύ ακριβά με επιπτώσεις στις μετακινήσεις. Είμαστε νησί που σημαίνει ότι για να έρθει κάποιος από άλλη περιοχή της χώρας στην Κρήτη ή τη Σητεία, έχει να αντιμετωπίσει υψηλό κόστος καυσίμων και εισιτηρίων. Γενικότερα το θέμα της ακρίβειας είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Αυτές τις ημέρες -αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος- η κίνηση έχει μειωθεί. Οι επισκέπτες αυτής της περιόδου προέρχονται από χώρες που παραδοσιακά επισκέπτονται την περιοχή και δη τη Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, αλλά και τις Σκανδιναβικές χώρες (οι οποίοι ωστόσο έρχονται μέσω Ηρακλείου). Οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής είναι της τάξης του 40% με 50%, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπου οι πληρότητες είναι περίπου 80%».

Οι ανασταλτικοί παράγοντες

«Ευελπιστούμε ότι θα αλλάξει η εικόνα προς το καλύτερο τον Ιούλιο. Όμως επιστρέφουμε πάλι στις παλιές εποχές όταν δουλεύαμε με καλές πληρότητες περίπου δύο με δυόμιση μήνες, από τις αρχές ή τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα περίπου Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς επιστρέφουμε στα παλιά για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Οι πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας έχουν σταματήσει. Τα προηγούμενα χρόνια, προ πανδημίας, υπήρχε μία κίνηση από το Μάιο που συνεχιζόταν μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Αυτό τώρα δεν υπάρχει. Προσπαθούμε ως Ένωση, κάνουμε και πάλι έναν αγώνα ώστε να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση.

Πέραν βέβαια της αξιοποίησης του αεροδρομίου στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, βασικότατος παράγοντας είναι και ο αριθμός των κλινών. Και όπως τόνισε ο κ. Κακουράκης, «ενώ σε άλλες περιοχές της Κρήτης, αλλά και στους γειτονικούς δήμους του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας δημιουργούνται, ανοίγουν και λειτουργούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, στην Σητεία όχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα κλείνουν ξενοδοχεία. Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι πληροφορίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος κι έτσι φέτος δύο μονάδες δεν θα λειτουργήσουν στην περιοχή του Δήμου Σητείας. Δυστυχώς η Σητεία ίσως να είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που αντί να αυξάνονται οι κλίνες, μειώνονται. Φέτος πράγματι έχουμε μείον δύο ξενοδοχεία στην δυναμική της επαρχίας Σητείας. Και δυστυχώς στην περιοχή μας δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός κλινών. Και όποιος θεωρεί ότι ένα αεροδρόμιο μπορεί να σταθεί, όταν δεν υπάρχουν κλίνες, δεν γνωρίζει καλά τα πράγματα.

Σαν Ένωση Ξενοδοχείων καταβάλουμε συνεχείς προσπάθειες για να υπάρξει και πάλι κίνηση πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο. Όμως δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Για να φτάσουμε στο σημείο να πραγματοποιούνται 8 πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας, καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες στο παρελθόν επί σειρά ετών. Και ο μικρός αριθμός κλινών είναι μείζον ζήτημα για την περιοχή. Και δυστυχώς ο αρνητισμός των προηγούμενων χρόνων για την δημιουργία τουριστικών επενδύσεων έχει συνέπειες που φαίνονται τώρα. Και πρέπει να αλλάξουν αυτά τα αρνητικά δεδομένα αν θέλουμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη. Εμείς ως Ένωση Ξενοδοχείων καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή, για να γίνουν τουριστικές επενδύσεις στον τόπο μας. Χρειάζεται όμως συλλογική προσπάθεια και συνεργαζόμαστε τόσο με το Δήμο όσο και άλλους εμπλεκόμενους φορείς για να δούμε πως θα ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό δεδομένο», κατέληξε ο κ. Κακουράκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας